Niemand heeft het zo druk als een kersverse moeder. De tijd vliegt en er lijken nooit genoeg uren in een dag te zitten, dus alles wat je als drukke moeder kunt doen om tijd te besparen, is mooi meegenomen. Als je besloten hebt om borstvoeding te geven dan is het belangrijk dat je de borstkolf kiest die het allerbeste bij jou en jouw manier van leven past.

Ga je af en toe of juist veel kolven?

Misschien wil je niet al te vaak kolven. Bijvoorbeeld alleen om een voorraadje te hebben als je er een avondje niet bent. Dan is de handmatige of enkele borstkolf helemaal goed. Maar wat als je een werkende moeder bent, of om wat voor reden dan ook niet langer de borst geeft, maar alleen nog wilt kolven? Dat kan om medische redenen zijn, of misschien is je kindje te vroeg geboren of heb je een tweeling gekregen. Of je wilt gewoon profiteren van de voordelen van dubbel afkolven.

Dubbel kolven

Dubbel afkolven betekent dat je, in plaats van één borst per keer (enkel kolven), beide borsten tegelijkertijd kunt kolven. Het handigst is om dit met een elektrische borstkolf te doen. Medela biedt hiervoor meerdere opties. De Symphony borstkolf bijvoorbeeld, die in ziekenhuizen veel gebruikt wordt door moeders die na de geboorte van hun kindje de melkproductie op gang moeten brengen. Deze kolf kun je op veel plekken in Nederland en België huren. Andere elektrische borstkolven van Medela zijn de Freestyle en de Swing Maxi. Beide zijn krachtige apparaten waar je van op aan kunt.

Lees ook:   Waarom verandert mijn moedermelk van kleur?

Uit recent onderzoek blijkt dat dubbel kolven nog méér voordelen heeft dan alleen tijd besparen!

Voordelen dubbel kolven

Dat dubbel afkolven efficiënter is dan één borst per keer, ligt voor de hand: je bent gewoon twee keer zo snel klaar. Maar uit recent onderzoek blijkt dat dubbel kolven nog méér voordelen heeft. Hieronder een aantal pluspunten, voor zowel moeder als kind, op een rij.

 1. Tijdbesparing

  Bij dubbel afkolven kun je simpelweg sneller kolven. Als je bijvoorbeeld 8 keer per dag enkel kolft, zou je met een dubbele borstkolf wel tot 2 uur per dag kunnen besparen.

 1. Vaker ‘toeschieten’

  Tijdens elke borstvoedingssessie, heb je meestal zo’n 4 à 5 keer een toeschietreflex. Onderzoek toont aan dat bij dubbel afkolven er een extra toeschietreflex plaatsvindt, vergeleken met enkel afkolven. Dit kan je gemiddeld 18 procent meer melk per sessie opleveren.

 1. Meer melk

  Dubbel afkolven is niet alleen sneller en efficiënter, het levert dus ook méér melk op: vergeleken met enkel kolven tot maar liefst 18 procent meer in een kwartiertje kolven. Je borsten worden bovendien beter geleegd, wat goed is voor het op gang houden en stimuleren van de melkproductie. Want hoe meer je afkolft, hoe meer je aanmaakt: dat is de borstvoedingswet van vraag en aanbod.

 1. Hogere energiewaarde van de melk

  Gedurende elke borstvoedings- of kolfsessie, wordt de moedermelk geleidelijk iets vetter. Omdat dubbel afkolven je borsten beter leegt, krijg je dus meer melk met een hoger vetgehalte. Die zal hierdoor meer calorieën bevatten, wat voedzamer is voor je kindje. Vooral baby’s die te vroeg zijn geboren of niet goed groeien hebben hier baat bij. Het kleine maagje van een premature baby kan maar kleine beetjes voeding aan, dus in wát ‘ie binnen krijgt, moeten zoveel mogelijk calorieën zitten. Onderzoek van Medela laat zien dat na een kwartier dubbel afkolven het vetgehalte van de afgekolfde melk bij elkaar 8,3 procent is: flink wat hoger dan de 7,3 procent vet die enkel kolven oplevert.

Hoe werkt dubbel afkolven?

De video Dubbel kolven en de voordelen ervan laat de voordelen van dubbel afkolven duidelijk zien en legt uit waarom het zo goed werkt. Voor meer informatie over de elektrische dubbele borstkolven van Medela, klik op onderstaande linkjes:

Wat vind jij van dubbel afkolven ten opzichte van enkelzijdig? Heb je de dubbele borstkolf van Medela al eens gebruikt? Deel je mening op onze Medela Benelux Facebookpagina!