De meeste baby’s worden gemiddeld na 40 weken geboren, maar wereldwijd worden 1 op de 10 baby’s voor de 37ste week geboren. In België wordt jaarlijks zo’n 7,4% van de baby’s prematuur geboren en in Nederland zelfs 8%. Ondanks dat de meeste prematuren goed groeien en zich ontwikkelen tot een gezond kind, zijn er 4 redenen waarom een prematuur toch verschilt van een volgroeide baby.

  1. Veel prematuren beginnen hun leven in de NICU

In tegenstelling tot een volgroeide baby, verblijven prematuren weken tot zelfs maanden op de NICU omgeven door medisch personeel en apparatuur. Dit kan voor zowel de ouders als voor de baby erg stressvol zijn. Het is erg belangrijk om gedurende deze periode tegen je kindje te praten of voor te lezen, hem vast te houden wanneer mogelijk, hem te helpen om te wennen aan het leven buiten je buik en je borstvoeding op gang te brengen. Veel NICU’s vinden het belangrijk dat moeders huid op huid contact hebben met hun baby. Huid op huid contact helpt je kindje om onder andere zijn lichaamstemperatuur, hartslag en ademhaling te reguleren.

  1. Borstvoeding geven gaat samen met meer uitdagingen

Veel deskundigen op de NICU zien moedermelk als een essentieel onderdeel van het behandelplan van je prematuur, omdat moedermelk talloze voordelen en en belangrijke micronutriënten aan je kindje biedt. Bij een premature baby loopt de borstvoeding vaak iets anders dan verwacht. Omdat veel prematuren fysiek nog niet in staat zijn om aan de borst te drinken, zal je in het begin waarschijnlijk voornamelijk moedermelk afkolven. Ondanks dat het misschien niet zo fijn is als je kindje aan de borst, doe je wel het beste wat je kan zodat je kindje zich verder kan ontwikkelen.

  1. Prematuren hebben een aangepaste leeftijd

Na de geboorte van je kleintje, zal je zorgprofessional een aangepaste leeftijd geven. Bij het vaststellen van deze leeftijd houdt de zorgverlener er rekening mee hoe vroeg je kindje geboren is. De aangepaste leeftijd wordt bepaald door het aantal weken tussen de geboortedatum en de uitgerekende datum af te trekken van de huidige leeftijd van je baby. Deze aangepaste leeftijd wordt vaak gebruikt totdat je kindje 2 of 3 jaar wordt. Vanaf deze leeftijd loopt de ontwikkeling van de prematuur geboren kindjes over het algemeen gelijk met die van andere kindjes.

  1. Veel prematuren bereiken mijlpalen gemiddeld later

Ieder kindje is anders en zo bereikt ieder kindje mijlpalen op verschillende momenten. Prematuur geboren kindjes bereiken de eerste mijlpalen, zoals zitten, kruipen, praten en lopen, echter gemiddeld iets later dan andere kindjes. Door te kijken naar de aangepaste leeftijd van je baby kun je vaststellen wanneer hij deze mijlpalen mogelijk zal bereiken. Zo kunnen de meeste volgroeide baby’s zitten als ze tussen de 4 en 7 maanden oud zijn. Een baby die twee maanden te vroeg geboren is, zal echter pas kunnen zitten als hij tussen de 6 en 9 maanden oud is. Vergeet niet: mijlpalen zijn slechts richtlijnen. Mocht jouw prematuur toch iets later zijn met het bereiken van mijlpalen, hoeft dit niet direct iets negatiefs te betekenen. Mocht je je toch zorgen maken over de ontwikkeling van je prematuur, dan is het belangrijk om samen met je kinderarts de ontwikkeling in de gaten te houden.

Lees ook:   Het eerste levensjaar van jouw te vroeg geboren baby

Een prematuur geboren kindje kan wat meer zorgen en uitdagingen met zich mee brengen, maar met de hulp van geavanceerde medische technologie en deskundigen op de NICU kunnen vandaag de dag zelfs de kleinste baby’s zich goed ontwikkelen en een lang, normaal en gezond leven leiden. Over een aantal jaar zal je zelfs bijna niet meer kunnen geloven dat je kindje ooit zo klein was!

Ben jij ouder van een prematuur geboren kindje? Deel jouw ervaringen met andere moeders via onze Medela Benelux Facebookpagina!