Wij volwassenen gaan er vaak vanuit dat kinderen gewoon voor de lol spelen. Dat doen ze nou eenmaal, niks ingewikkelds aan. Het woord ‘kinderspel’ wordt zelfs vaak gebruikt voor iets wat makkelijk is. Toch is kinderspel een stuk complexer dan je denkt. De manier waarop kinderen spelen heeft direct invloed op hun fysieke en emotionele ontwikkeling. Het kan de kiem leggen voor gedrag en interesses die hen de rest van hun leven bijblijven. Kinderen zijn niet ‘zomaar’ aan het spelen, ze leren hoe de wereld werkt en hoe ze met anderen om moeten gaan. Kinderspel is eigenlijk een universum op zich: met ruimte voor verwondering en ontdekkingen.

Volgens onderzoek aan onder andere de universiteit van Cambridge zijn dit een vijftal manieren waarop het spel van kinderen hen helpt om te leren, groeien en een gezond, weldenkend mens te worden:

1. Spelen stimuleert de lichamelijke ontwikkeling

Misschien is het duidelijkste voordeel van spelen wel dat het kinderen lichamelijk actief laat zijn. Bij het door de tuin rennen of op klimrekken klauteren, rekken kinderen hun spieren en vullen ze hun longen. Ze verbranden calorieën, krijgen een betere coördinatie en vergroten ook nog eens hun zelfvertrouwen voor fysieke uitdagingen. Actief spelen helpt kinderen op weg naar een gezonder leven. Als ze minder tijd achter een schermpje zitten, maar vaker fysieke spelletjes doen, verkleint dat de kans op kinder obesitas aanzienlijk. Jonge kinderen zouden eigenlijk zo vaak mogelijk buiten moeten spelen om hun lichamelijke mogelijkheden uit te breiden. Zo kweek je bovendien een levenslange interesse in sport en gezond bewegen.

2. Spelen vergroot de fantasie

Je hebt vast wel eens kinderen zien spelen met een simpele tak, die even later een vliegtuig, pop of toverstaf was. Ook verzinnen ze vaak uitgebreide verhalen en toneelstukjes, om die vervolgens uit te beelden met hun speelgoed. Kinderen kunnen steeds weer nieuwe manieren bedenken om van gebruiksvoorwerpen iets magisch te maken. Door dagelijks te spelen leren ze hun fantasie gebruiken en creatief te zijn. Daar is geen duur speelgoed voor nodig. Een vaak gehoorde kreet van ouders die een groot cadeau voor hun kind kochten is dan ook: Hij was blijer met de doos dan met wat er in zat! Zo zie je maar, kinderen kunnen beter hun eigen speelwereldje creëren dan welke speelgoedfabrikant dan ook.

Lees ook:   Wat doen micronutriënten in de borstvoeding?

3. Spelen verbetert sociale vaardigheden

Kinderen zijn niet ‘zomaar’ aan het spelen, ze leren hoe de wereld werkt en hoe ze met anderen om moeten gaan. Spelen heeft invloed op deze 5 manieren: Kinderen zijn niet ‘zomaar’ aan het spelen, ze leren hoe de wereld werkt en hoe ze met anderen om moeten gaan. Spelen heeft invloed op deze 5 manieren.

Sociaal worden, goed met anderen om leren gaan, is een belangrijk doel in de ontwikkeling van ieder kind. Spelen is in dit voortdurende leerproces essentieel. Als kinderen hun zelfverzonnen spelletjes doen en de regels bedenken voor het nieuwste avontuur van hun piratenschip of voor hun theepartijtje, zijn ze niet ‘gewoon aan het spelen’. Ze onderhandelen over de wetten en grenzen van hun wereldje en leren zo hoe ze met elkaar om moeten gaan. Samen spelen leert kinderen een aantal complexe menselijke vaardigheden, zoals empathie. Ze merken dat ze andermans gevoelens moeten respecteren. Ze leren delen, samenwerken en overleggen. Behoorlijk serieuze vaardigheden en karaktertrekken ontstaan dus spelenderwijs. Eigenlijk helemaal geen ‘kinderspel’!

4. Spelen helpt om emoties te verwerken

Iedere ouder die ooit geprobeerd heeft twee ruziënde/boze/huilende kinderen rustig te krijgen, weet dat kinderspel soms vol conflicten zit. Kinderen zijn tijdens het spelen vaak bezig heftige emoties te verwerken. Onderzoek toont aan dat kinderen met een traumatische ervaring door te spelen die negatieve emoties een plek kunnen geven. Ook van de gewone, gebruikelijke tegenvallers en negatieve emoties van het dagelijks leven kunnen kinderen al spelend herstellen: het maakt ze emotioneel veerkrachtiger.

5.  Spelen laat kinderen kennismaken met de natuur

Helaas zitten de meeste mensen vandaag de dag teveel binnen. Op een stoel of bank, kijkend naar de tv, of starend naar hun telefoon of computerscherm. Terwijl de mens juist ontwikkeld is om veel actiever te zijn en meer buiten te zijn: tussen bomen, planten, dieren en de geluiden van de natuur. Uit nieuw onderzoek blijkt dat tijd doorbrengen in de natuur positieve effecten kan hebben op onze geestelijke en lichamelijke gezondheid. Vooral voor kinderen is het goed om regelmatig de natuur ‘te ervaren’. Buiten spelen leert hen ontdekken, creatief te zijn, risico’s te nemen en om te gaan met uitdagingen. Het is nóg beter als kinderen in elk weertype buiten spelen, zelfs als het een beetje koud is of regent. Met de elementen om leren gaan en genieten van het buiten zijn maakt kinderen veerkrachtiger.

Lees ook:   Hoe kies je speelgoed dat past bij de leeftijd van een kind?

Uiteindelijk is spelen voor kinderen dus niet alleen maar vermaak. Ze ontwikkelen zo hun lichaam en geest, zodat ze goed ‘uitgerust’ zijn voor de uitdagingen die de toekomst in petto heeft.

Wat valt jou op als jij je kind ziet spelen? Wat vind jij het belangrijkst in het onderzoek naar de voordelen van spelen? Deel dit artikel of praat mee op de Medela Benelux Facebookpagina!