Een pasgeboren baby in huis is voor vaders vaak net zo overdonderend en verwarrend als voor de moeder. Vooral bij een eerste kindje gebeurt alles voor het eerst, wat even opwindend als uitputtend is.

Magische band tussen moeder en kind

Hoeveel goedbedoeld advies, zwangerschapsplanningen of ‘borstvoedings-survivalgidsen’ een man van tevoren ook leest, de dynamiek tussen moeder en baby lijkt iets magisch waar hij niet tussen kan komen. Hoezeer hij ook zijn best doet, een vader vraagt zich geregeld af hoe hij kan helpen, wat hij moet zeggen en hoe hij zich nuttig kan maken. Zijn pogingen om de taal te spreken die dit nieuwe wezentje in zijn leven heeft gebracht, maken hem vaak onzeker en leveren een hoop vragen op. Die variëren van heel praktische tot wat complexere vragen. Mannen die ongelofelijk goed in hun werk zijn of experts in ingewikkelde zaken, krabben zich dan in de simpelste situaties opeens achter de oren. De meest eenvoudige taken lijken op mysterieuze wijze veranderd in hogere wiskunde. Ze zitten vol vragen en weten niet waar ze moeten beginnen. Hieronder een aantal vragen waar vaders vaak mee worstelen.

Waar maakt mijn partner zich zorgen om?

Moeders die borstvoeding geven zijn eigenlijk op ontdekkingsreis. Ze moeten leren op hun lichaam te vertrouwen en zich er zeker over te voelen dat ze de baby goed voeden. Dat proces heeft tijd nodig! Moeders maken zich vaak zorgen of ze wel genoeg melk aanmaken en vragen zich af hoe ze met hun eigen onzekerheden moeten omgaan.

Daarnaast proberen ze genoeg rust te krijgen terwijl ze voor de baby zorgen en vooral prioriteiten te stellen en alle ballen in de lucht te houden: baby, huis, partner, werk en niet te vergeten zichzelf. Alles wat een vader kan doen om die enorme druk te verlichten wordt gewaardeerd. De afwas, schoonmaken, de was, boodschappen doen zijn wat voor de hand liggende taken die hij kan oppakken, maar ook creatieve en spontane hulp is welkom: hij kan zijn partner bijvoorbeeld een schoudermassage geven, haar een drankje of wat te eten brengen terwijl ze borstvoeding geeft, de baby even ronddragen of in bad doen, knuffelen of een schone luier omdoen. Als dit in het borstvoedingsplan is opgenomen, kan hij ook leren om ’s nachts de fles te geven met afgekolfde melk.

Lees ook:   5 redenen waarom spelen zo belangrijk is

Minstens even belangrijk zijn de kleine dingen waarmee hij de moeder kan ondersteunen. Laad bijvoorbeeld haar telefoon of tablet op, neem iets lekkers voor haar mee, prijs haar de hemel in of koop een cadeautje of bosje bloemen.

Een pasgeboren baby in huis is voor vaders vaak net zo verwarrend als voor moeders. Deze 5 vragen hebben nieuwe vaders over borstvoeding en baby's

Het beste advies

Doe er alles aan om stress of dingen die veel tijd kosten te voorkomen door hier proactief op in te spelen. Het ultieme cadeau dat een vader kan geven is namelijk tijd. Als een moeder op zaterdag of zondag een uurtje kan relaxen, uitslapen of in haar eentje gaan winkelen, verdwijnen haar zorgen als sneeuw voor de zon en voelt ze zich weer helemaal zichzelf.

Waar kan een moeder hulp krijgen bij de borstvoeding?

Een borstvoeding gevende moeder zijn is niet altijd makkelijk, vooral in het begin. Let als partner goed op tekenen van verdriet of depressie en moedig haar aan om hulp te vragen als dat nodig is. Gelukkig is er in Nederland volop hulp en steun verkrijgbaar bij de borstvoeding, ook via online platforms voor moeders. De uitdagingen die bij het geven van borstvoeding komen kijken kunnen veel stress opleveren, lactatiekundigen kunnen dan daarbij helpen en geruststelling bieden.

Wat zijn de fabeltjes over borstvoeding?

Moeders zijn vaak onzeker over borstvoeding. Ze twijfelen of ze het wel goed doen of denken dat ze alles moeten weten en dat ze vergeten zijn ergens de juiste vragen te stellen. Veel van die vragen komen voort uit goedbedoeld advies, geruchten of verkeerde informatie, een vader kan zich inlezen in wat de gebruikelijke misvattingen zijn en deze met zijn partner bespreken om haar gerust te stellen. Goed geïnformeerd zijn betekent ook de fabeltjes (en feiten) over borstvoeding kennen, hoe belachelijk of raar die ook zijn. Er is veel foutieve informatie en hoe meer een vader weet, hoe meer hij kan doen om een proactieve partner te zijn.

Lees ook:   Waar moeders alleen met andere moeders over praten...

Waarom is borstvoeding zo belangrijk?

Een van de vragen die veel vaders hebben is waarom borstvoeding toch zo belangrijk is. De moeder kan een hoop onderzoek hebben gedaan en volledig toegewijd zijn om dit een jaar of langer te doen. Maar vanuit de man gezien zijn de voordelen voor de baby, moeder en vader misschien niet helemaal duidelijk. We zetten ze hieronder even op een rijtje:

Borstvoeding is goed voor baby’s:

  • Borstvoeding beschermt tegen infectie en versterkt het immuunsysteem.
  • Moedermelk levert de perfecte combinatie van vetten, vitaminen en koolhydraten en bevat afweerstoffen, spijsverteringsenzymen en hormonen.
  • Moedermelk is een natuurlijke krachtbron. Het is het ‘perfecte voedsel’ dat de natuur baby’s kan bieden, met een perfect uitgebalanceerde mix van micronutriënten.
  • Menselijke melk is waardevol vanuit een voedings-, immunologisch, ontwikkelings- en cognitief perspectief.
  • Moedermelk zou een kind zelfs slimmer kunnen maken. Volgens onderzoek zou borstvoeding de ontwikkeling van het zenuwstelsel van een kind 10 % verbeteren.

Borstvoeding geven is goed voor moeders:

  • Vrouwen die borstvoeding geven lopen verminderd kans op ernstige gezondheidsproblemen, waaronder hart- en vaatziekten, borstkanker, eierstokkanker en diabetes.
  • Deze gezondheidsvoordelen voor de moeder zijn voornamelijk een gevolg van de door de melkproductie veranderde hormoonspiegels.
  • Borstvoeding zou een langdurig effect hebben op de gezondheid van de moeder. Onderzoek wijst uit dat hoe langer een vrouw borstvoeding geeft, hoe beter zij later beschermd is tegen ernstige ziekten.

Borstvoeding is goed voor vaders:

  • Als jullie de borstvoedingservaring delen, zal dit jullie dichter bij elkaar brengen en een sterkere band met de baby opleveren.
  • Door de moeder te helpen bij het borstvoedingsproces voelt de vader zich productiever en meer een onderdeel van de ervaring.

Bij borstvoeding is er minder stress als alle leden van het nieuwe gezin zich als onderdeel van het geheel gedragen: dan is het een weldadige ervaring die jullie samen delen.

Geeft jouw partner borstvoeding? Of ben je zelf die moeder die borstvoeding geeft of kolft? Praat mee op onze Medela Benelux Facebookpagina!