Veel moeders besluiten om, na een periode hun kindje aan de borst gevoed te hebben, een kolf aan te schaffen zodat ze hun moedermelk ook af kunnen kolven. Ondanks dat borstvoeding en kolven allebei draait om het beste voor je kindje, namelijk moedermelk, is kolven een heel andere ervaring dan het geven van borstvoeding. Veel (nieuwe) moeders hebben daarom ook allerlei vragen over hun kolf: hoe hard moet ik mijn kolf zetten? Welke maat borstschild heb ik nodig? En hoe gebruik ik mijn borstkolf optimaal?

Hoe harder, hoe beter?

Er wordt vaak gedacht dat hoe harder de kolf staat, hoe sneller deze werkt en hoe beter de borsten leeg gekolfd worden. Maar klopt dit wel? Wanneer je de juiste maat borstschild op je borst plaatst en begint te kolven, zie je dat je tepel de ‘tunnel’ van het borstschild in wordt gezogen. Als je de kolf te hard zet, dus op een te hoog vacuüm zet, wordt niet alleen de tepel maar ook een groot deel van je tepelhof de tunnel mee in gezogen. Hierdoor komt je tepelhof klem te zetten in de tunnel van je borstschild. Aangezien het klierweefsel waar je melk geproduceerd wordt vlak achter de tepel begint en de melkkanalen zich dus vlak onder de huid bevinden, worden de melkkanalen bij een te hoog vacuüm afgeklemd waardoor je minder melk kunt afkolven dan er eigenlijk in je borst zit. Daarnaast kan een te hoog vacuüm ook pijnlijk aanvoelen.

Lees ook:   Vraag en aanbod: hoe werkt die melkproductie nou precies?

De ene borst is de ander niet

Iedere vrouw heeft weer andere borsten. Uit onderzoek is gebleken dat sommige moeders hele ruime melkkanalen in hun borsten hebben, met een diameter van 6 mm, en andere moeders juist erg smalle melkkanalen hebben, met een diameter van 0,5 mm. En natuurlijk zijn er ook veel moeders die daar weer tussenin zitten. De diameter van je melkkanalen heeft een effect op de manier waarop de moedermelk uit je borst komt. De melk van een moeder met dunne melkkanalen zal veel krachtiger stromen dan die van een moeder met bredere melkkanalen. Je zou dit kunnen vergelijken met de kracht waarmee water uit het slangetje van de kolf zou spuiten als je deze aan de kraan zou bevestigen. Als je een dun slangetje hebt, is er meer kracht nodig om het water er doorheen te krijgen, waardoor het water krachtig er uit spuit. Als je een breder slangetje hebt, komt het water er met veel minder kracht uit.

Lees ook:   3 voordelen van dubbel kolven

De kracht waarmee de melk uit je melkkanalen stroomt, heeft ook een effect op hoe je baby drinkt aan de borst. Als je smalle melkkanalen hebt, hoeft je baby niet hard te zuigen maar moet hij wel snel zuigen en slikken. Als je brede melkkanalen hebt, moet je baby juist wel hard zuigen omdat de moedermelk niet zo snel stroomt. In dat geval slikt je kindje minder vaak, maar drinkt hij mogelijk wel meer per keer.

Bij een borstkolf gebeurt eigenlijk precies hetzelfde. Net zoals het drinkritme van je baby aangepast is op de grootte van je melkkanalen, moet je ook het ritme van je kolf aanpassen op de grootte van je melkkanalen. Het kolfritme gaat namelijk samen met een bepaalde zuigkracht (vacuüm) net als bij je baby. Het is belangrijk dat jij een ritme en zuigkracht vindt die voor jou het beste werkt én comfortabel is. Dit wordt het Maximaal Comfortabel Vacuüm genoemd.

Hoe kom ik er achter wat voor mij het Maximaal Comfortabel Vacuüm is?

Simpelweg door te proberen. Als je merkt dat het kolven niet meer prettig aanvoelt, zet je de kolf iets zachter. Je wilt geen pijn hebben tijdens het kolven, dus je moet je kolf niet harder zetten totdat het pijn doet, maar je moet de pijn juist voor zijn. Dit wil zeggen dat je je kolf al voordat het onprettig begint te worden zachter moeten zetten. Als je deze stand gevonden hebt, moet je je kolf vaak nog net wat zachter zetten om het Maximaal Comfortabel Vacuüm te bereiken. Als je de voor jou fijnste stand gevonden hebt maar toch nog ziet dat er meer dan 3 mm van je tepelhof de tunnel van het borstschild in gezogen wordt, heb je niet de juiste maat borstschild. Dan is het belangrijk om een andere maat borstschild uit te proberen. Meer informatie hierover vind je op www.medela.nl/juistemaat.

Lees ook:   Tips om borstvoeding en werk te combineren

Meer comfort met Medela Flex™

Zodat je zo comfortabel en effectief mogelijk kunt kolven, heeft Medela in samenwerking met wetenschappers en moeders die borstvoeding geven de Flex™ technologie ontwikkeld. Het borstschild van de Flex™ kolven heeft een wijde openingshoek van 105° en een ovale vorm, die je 360° kunt draaien. Je kunt het schild dus plaatsen in de positie die voor jou het fijnst is en je melkkanalen worden niet afgekneld, wat weer de melkstroom bevordert. Ook zorgt de zachte, flexibele rand van het schild voor een comfortabel en natuurlijk gevoel tijdens het kolven. Dankzij de connector van de Flex™ borstkolven kun je bovendien kolven in een houding die voor jou het prettigst is. Wil je meer weten over de Flex™ technologie? Lees dan hier verder.

Heb jij al eens van het Maximaal Comfortabel Vacuüm gehoord? En hoe ervaar jij het kolven? Deel jouw ervaringen en tips met andere moeders via onze Medela Benelux Facebookpagina!