Of je nou al maanden de borst geeft en je wilt gaan afbouwen, of je wil er om wat voor reden dan ook al na korte tijd mee stoppen, belangrijk is om dit met beleid te doen. Om bijvoorbeeld een borstontsteking te voorkomen.

Borstvoeding afbouwen?

Veel moeders willen stoppen omdat ze denken niet genoeg melk te hebben voor hun baby, omdat ze pijn hebben, of weer gaan werken. Als je borstvoeding niet helemaal goed verloopt, overweeg dan eerst een lactatiekundige om advies te vragen. Misschien valt het allemaal erg mee en kan je borstvoeding met een paar kleine tips weer helemaal goed komen en ga je er toch van genieten je baby zelf te voeden.

De meeste zorgverzekeraars vergoeden lactatiekundige hulp geheel of gedeeltelijk in een aanvullende verzekering. Een lactatiekundige kun je vinden op de website van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen (NVL).

Borsten legen bij stuwing

Afbouwen doe je door de borst te geven of af te kolven als je borsten ongemakkelijk vol aanvoelen. Zo ontstaat er steeds meer tijd tussen het legen, waardoor de productie snel afneemt. Als de borstvoeding pas net op gang is, loopt deze snel terug zodra de borsten niet meer regelmatig worden geleegd. Zo kun je binnen een paar dagen van de melkproductie af zijn. Let op: soms is het nodig om een paar dagen nadat de productie weg lijkt te zijn, toch de borsten nog een keer leeg te maken.

Borstvoeding vervangen door vaste voeding

Hoe kun je je borstvoeding het beste afbouwen? Borstvoeding vervangen door vaste voeding

Op consultatiebureaus wordt vaak het advies gegeven om borstvoedingen te gaan vervangen door vaste voeding. Dat leidt dan tot een teruglopende melkproductie. Soms zijn moeders hier niet van op de hoogte en komen zij er op een gegeven moment achter dat hun borstvoeding niet veel meer voorstelt. Belangrijk om te weten is dus dat voedingen weglaten, om wat voor reden dan ook, automatisch leidt tot afbouwen van de borstvoeding.

Lees ook:   Lactatiekundige Nienke: “Een toeschietreflex en kolven? Zo werkt het!”

Langzaam afbouwen

De meeste moeders die al langer borstvoeding geven, bouwen het liefst langzaam af. Dat doe je het beste door een voeding te gaan vervangen door een flesje of vaste voeding. Begin met de voeding die het minst in trek is, vaak die rond etenstijd. Als je lichaam hieraan gewend is, na een aantal dagen tot een week, vervang je opnieuw een voeding (die niet aansluit op de vorige). Zo kun je doorgaan tot je nog een ochtend- en een avondvoeding over hebt. Of je dit nog een tijdje vol kunt houden, hangt af van hoe lang je borstvoeding hebt gegeven. Hoe ouder je baby is, hoe groter de kans dat dat lukt. Je kunt natuurlijk ook besluiten om verder te gaan met afbouwen en alleen maar te voeden als je borsten gestuwd raken. Zo loopt de melkproductie langzaam terug.

Ik wil graag een ochtend- en een avondvoeding overhouden…

Vooral moeders die weer gaan werken hopen door de borstvoeding gedeeltelijk af te bouwen een ochtend- en een avondvoeding over te houden. Dat zal meestal maar gedeeltelijk lukken. Het prolactineniveau van een moeder met een baby van drie maanden (of jonger) is vaak nog niet stabiel. Dat betekent dat de kans erg groot is dat het afbouwen leidt tot een zodanig teruglopende melkproductie dat de voedingen die de moeder over wil houden qua omvang ook weinig meer voorstellen en snel zullen verdwijnen. Pas vanaf een maand of zes wordt de kans dat het overhouden van een ochtend- en avondvoeding lukt, groter. Wees je er dus van bewust dat het afbouwen sneller kan gaan dan je misschien wilt.

Snel afbouwen met borstkolf

De snelste manier om de borstvoeding te stoppen, is het veilig afbouwen met een goede professionele borstkolf. Kolf alleen leeg als de borsten gestuwd beginnen aan te voelen. Het is belangrijk dat de borsten zorgvuldig leeg worden gekolfd om verstopping te voorkomen. Doordat de borsten niet meer regelmatig geleegd worden, loopt de productie meestal snel terug. Is je baby net een paar dagen oud, dan zal dit proces heel snel gaan. Voed je al wat langer, dan kan dit enkele dagen tot een paar weken duren. Bij sommige moeders gaat het afbouwen niet zo snel als ze zouden willen.

Lees ook:   Mag ik wel borstvoeding geven?

Medicatie als hulp bij het afbouwen

Als het afbouwen niet lukt of niet snel genoeg gaat, kun je aan je huisarts om medicatie vragen. Die zal je dan Dostinex voorschrijven, wat de melkproductie in een paar dagen doet verdwijnen. De bijwerkingen kunnen heftig zijn, bijvoorbeeld ernstige hoofdpijn. Moeders krijgen altijd het advies om hun baby dan niet meer aan te leggen en niet meer te kolven, maar als je borsten toch overmatig vol worden, is nog een enkele keer leegkolven geen bezwaar.

De meest natuurlijk manier

Steeds meer moeders willen juist lang borstvoeding geven en zouden dan altijd op vraag moeten blijven voeden en de vaste voeding niet als vervanging, maar als extra moeten aanbieden. Als je het zo doet, zal je baby ook vanzelf langzaam aan minder interesse in de borst krijgen. Zo kun je op het tempo van je baby de borstvoeding afbouwen. Dit is de meest natuurlijke manier, die wel jaren kan duren. De keus blijft uiteraard aan de moeder.

Welke manier van afbouwen past bij jou? Of ben je al gestopt met borstvoeding en heb je tips voor andere moeders? Deel dit artikel of praat mee op onze Medela Benelux Facebookpagina.