De eerste 6 maanden van zijn leven heeft je baby genoeg aan de borstvoeding. Vanaf dan wordt hij nieuwsgierig naar ander eten. Het is goed om je baby dan nieuwe smaken te laten ontdekken, al heeft hij ook nog moedermelk nodig.

Zo laat je je baby beginnen met ander voedsel, terwijl je borstvoeding kunt blijven geven:

Zorg voor een rustige overstap

Maak de stap van moedermelk naar vast voedsel niet te snel. Dat kan voor zowel je baby als voor jou schadelijk zijn. Als hij van het een op het andere moment geen moedermelk meer mag drinken, kan hij last krijgen van koliek. Moeders die te snel stoppen, krijgen last van pijnlijke stuwing.

Ideale combinatie met borstvoeding

Een goede reden om ook borstvoeding te blijven geven is dat babyhapjes meestal niet genoeg vet bevatten. Lees hier meer over het verschil tussen moedermelk en flesvoeding.  De samenstelling van moedermelk bestaat o.a. uit gezonde vetten en micronutriënten, die je baby in zijn eerste levensjaar nodig heeft. Zijn lichaam en zijn hersens ontwikkelen zich snel en ook zijn spijsvertering is nog niet volledig ontwikkeld. Dus ook al vindt hij al die nieuwe smaken nog zo lekker, zijn lichaam is nog niet helemaal toe aan een dieet zonder borstvoeding.

Geen ‘volwassen’ snacks

Geef hem geen voedsel waar hij zich in kan verslikken (druiven, bessen, harde stukjes appel, rauwe wortel of plakkerig eten zoals pindakaas). Bedenk goed dat je baby maar en klein mondje heeft en nog geen gebit waar hij ‘volwassen’ snacks mee kan eten, zoals koekjes, noten of chips.

Lees ook:   Waar moeders alleen met andere moeders over praten...

Het introduceren van vaste voeding betekent zeker niet het einde van de borstvoeding. Het is een goede aanvulling en een leuk avontuur: je ziet hoe je baby op verschillende soorten en smaken voedsel reageert. Daarnaast kun je dus gewoon borstvoeding blijven geven, zolang je baby wil.