Als je ook maar een béétje op andere werkende moeders lijkt, zie je er waarschijnlijk best tegenop om na de geboorte van je kindje weer aan het werk te gaan. Moeder worden verandert je leven en eigenlijk wil je misschien het liefst thuis blijven om van elk moment met je kleintje te genieten.

Weer aan het werk

Toch komt het zover dat je borstvoeding en werk moet gaan combineren. Je moet dan aan zo veel dingen denken; hoe leg je je collega’s uit wat het betekent om borstvoeding te geven, hoe zorg je dat je een comfortabel plekje hebt om te kunnen kolven, de melk te bewaren en hoe bouw je de routine op om je kolfsessies soepel in je drukke werkschema te passen. Onthoud dan goed dat open en duidelijke communicatie alles mogelijk maakt. Mensen reageren verschillend op iets wat ze niet kennen of begrijpen, dus voor een nieuwe moeder kan dit een mooie gelegenheid zijn om werkgever en collega’s uit te leggen wat de behoeften en uitdagingen zijn van een moeder die borstvoeding geeft en weer terugkeert op de werkvloer. Hieronder wat tips om deze overgang een stuk makkelijker te maken.

Maak een plan

Vrouwen hebben het recht om borstvoeding te blijven geven als ze weer aan het werk gaan. Dit gaat veel soepeler als je, voor je weer bij je werk binnenstapt, specifiek bedenkt hoe jij het wilt aanpakken. Als je de tijd neemt om van te voren een plan op te stellen en dit te overleggen, weet iedereen wat ze kunnen verwachten. Omdat de meeste moeders hun baby nu eenmaal niet op het werk de borst kunnen geven, is kolven het beste alternatief.

Overleg van te voren met je werkgever wat jouw borstvoedingsplan is en leg uit dat dit nodig is om je borstvoeding en werk te combineren. Om je baby de voeding te kunnen blijven geven die hij nodig heeft,  moet je het borstvoedingsschema van thuis zo dicht mogelijk benaderen. Dat betekent elke 3 à 4 uur kolven, dus twee keer op een 8-urige werkdag. Bespreek ook concreet waar je gaat kolven. Zodat je in alle rust ergens zit waar een stopcontact en een wastafel is en jij comfortabel en stressvrij kunt kolven. Maak een schema voor de hele dag, waarin je vlak voor je naar je werk gaat nog borstvoeding geeft en ook weer als je thuiskomt. Ook heb je op het werk een plek nodig om de afgekolfde melk koel te bewaren. Bepaal wat je op het flesje schrijft en hoe je eventuele vragen van je collega’s kunt beantwoorden.

Lees ook:   Hoe kies ik de juiste maat borstschild?

Bereid je goed voor, wat neem je mee?

Het is handig om ongeveer drie weken voor je weer aan het werk gaat, met kolven te beginnen (als je dit niet al eerder hebt gedaan). Ook is het slim om je baby vast te laten oefenen met uit een flesje drinken, zodat hij dat al kan als jij weer aan de slag gaat.

Als je op je werk gaat kolven, moet je dagelijks het volgende bij je hebben:
– Een goede elektrische borstkolf
– Extra flesjes, borstschilden, bh-pads, natte doekjes en tissues
– Als je geen koelkast op het werk hebt, denk dan na over een koeltasje.
– Een foto of filmpje van je baby op je telefoon, dan gaat het kolven makkelijker
– Een flesje water en wat te eten voor jezelf
– Probeer als het enigszins mogelijk is een reserve kolf op je werk te leggen

Ken je rechten

Zoals je vast wel weet, raadt de Wereldgezondheidszorgorganisatie aan om baby’s de eerste zes maanden exclusief moedermelk te geven, dus het is belangrijk dat dit mogelijk is. Uiteindelijk hebben zowel moeder en kind als werkgever hier baat bij.

Volgens de wet heb je de eerste negen levensmaanden van je kind het recht om naar hem toe te gaan om te voeden en/of om te kolven tijdens je werk. Je mag daarvoor tot een kwart van je werktijd gebruiken, waarbij je gewoon doorbetaald moet worden (in België worden deze uren grotendeels vergoed via het ziekenfonds). Daarnaast heb je gewoon recht op je normale pauzes (artikel 4.3.8. Voedingsrecht uit de Arbeidstijdenwet van 2007). De werkgever moet zorgen voor een geschikte ruimte, die goed verwarmd, hygiënisch en afsluitbaar is, zodat je comfortabel kunt voeden of afkolven. Lees mee over je rechten als werkende, borstvoeding gevende moeder in onze blog Borstvoeding geven en werken, wat zijn je rechten?’

Borstvoeding en werk

Een werkende moeder die borstvoeding geeft, wordt dus beschermd door de wet en mag gerust vragen om waar zij recht op heeft. Hier kan voor haar zelfs een schone taak liggen, namelijk dat zij werkgever en collega’s uitlegt wat de regels zijn, omdat veel mensen misschien niet op de hoogte zijn van de vooruitgang in de rechten van de werkende moeder.

Lees ook:   Lactatiekundige Nienke: Vervangt vaste voeding moedermelk?

Zorgen dat er een ‘borstvoedingsvriendelijk’ beleid op de werkvloer ontstaat en collega’s hier bewust van maken, is een mooi cadeau van moeders aan bedrijven en de maatschappij. Bewustwording kweken op je werkplek en zorgen dat leidinggevenden ook andere nieuwe moeders die weer aan het werk gaan zullen ondersteunen, zet een cultuurverandering in gang en betekent een betere acceptatie voor toekomstige generaties.

Praat met je collega’s

De meeste collega’s zullen je steunen in je terugkeer naar de werkvloer, en met een beetje uitleg snappen zij ook waarom je borstvoeding en werk wilt combineren. Sommigen voelen zich er misschien ongemakkelijk bij, omdat borstvoeding iets nieuws voor ze is. Maar als je alles op een eerlijke en positieve manier toelicht, leren zij daar ook weer van en worden jouw kolfsessies een normaal onderdeel van de werkdag. Leg uit waar je van plan bent te kolven en als je dat in je eigen kamer doet, maak dan een leuk ‘niet storen’-bordje voor aan je deur. Hou je collega’s op de hoogte van je schema en reken op hun steun.

Geneer je niet, wees trots!

Wees niet te hard voor jezelf. In het begin ben je misschien nog een beetje zenuwachtig, maar wees vooral trots. Het is ongelofelijk knap dat je een carrière combineert met je nieuwe rol als moeder. Dit drukt misschien zwaar op je schouders, probeer bij de dag te leven en maak je geen zorgen over morgen. Focus op de dingen waar jij controle over hebt en vergeet niet dat met elke dag dat jij kolft, je baby iets krijgt wat alleen jij hem kunt geven en wat de best mogelijke start van zijn leven betekent. Door je kindje, ondanks dat je weer aan het werk bent, moedermelk te geven, versterk je jullie hechte band en die is onbetaalbaar. Probeer niet de perfecte werkende, multi-taskende supermoeder te zijn, maar doe gewoon je best. Alleen al met een goede balans tussen moeder- en werktijd, geef je een prachtig cadeau aan zowel jezelf als je kind.

Hoe soepel verliep jouw terugkeer naar de werkvloer? Moest jij je werkgever van alles uitleggen, of was alles al goed geregeld? Deel dit artikel of praat mee op onze Medela Benelux Facebookpagina.