Het is een bijzonder moment wanneer je kindje aan de borst drinkt, maar op sommige momenten is het praktischer om je moedermelk af te kolven. Een kolfapparaat aan je borst in plaats van je baby is natuurlijk wel even anders en als je voor het eerst gaat kolven zal dit ook even wennen zijn. Maar wanneer besluit je om te gaan kolven? En wat voor soort kolf kies je dan?

Door je baby borstvoeding te geven, geef je je kindje de best mogelijke start in het leven. Je moedermelk is namelijk meer dan alleen voeding. Het draagt bij aan de ontwikkeling van je kindje en zit boordevol levende bestanddelen die je baby helpen om infecties te bestrijden en ziekten te voorkomen. Klinkt ideaal! Maar wat als je niet ieder moment bij je baby kan zijn om hem of haar borstvoeding te geven? Misschien ga je binnenkort weer aan het werk of wil je gewoon lekker een avondje uit met vriendinnen. Of wellicht wil je je productie verhogen of gewoon een voorraadje moedermelk opbouwen om in te vriezen. Dan kan het handig zijn om te gaan kolven. Zo kan je baby toch blijven profiteren van alle bijzondere eigenschappen van moedermelk.

Lees ook:   Lactatiekundige Nienke: “Een toeschietreflex en kolven? Zo werkt het!”

Wat voor soort kolf heb ik nodig?

Iedere moeders is anders en heeft verschillende behoeften. Het kan zelfs dat je behoeften veranderen tijdens je borstvoedingsperiode. Wanneer je bijvoorbeeld op een gegeven moment dagelijks moedermelk gaat afkolven op je werk, zal je voorkeur waarschijnlijk eerder uitgaan naar een dubbele elektrische borstkolf in plaats van een enkele elektrische kolf. Er zijn verschillende soorten kolven en het is daarom belangrijk om een borstkolf te vinden die past bij jouw levensstijl.

  • Handkolf vs. Elektrische kolf

Een handmatige kolf kan handig zijn als je af en toe kolft, maar kan ook belastend zijn omdat je zelf de hendel moet blijven bedienen om vacuüm te creëren. Een elektrische borstkolf is daarentegen vaak prettiger in gebruik, omdat de motor voor je kolft.

  • Enkele kolf vs. Dubbele kolf:

Met een enkelzijdige borstkolf kolf je één voor één je borsten af, terwijl je met een dubbelzijdige kolf beide borsten tegelijk afkolft. Door dubbel te kolven ben je dus sneller klaar en heb je bovendien meer melk en voedzamere melk.

Lees ook:   Wist je dit al over de maat van je borstschild?

Nieuwe technologieën maken het makkelijker

Wanneer je besluit om te gaan kolven, of dit nu af en toe of dagelijks is, wil je dit graag zo gemakkelijk, efficiënt en comfortabel mogelijk doen. Medela is continue bezig haar kolven te optimaliseren om het makkelijker, sneller en vooral ook prettiger te maken. Onlangs heeft Medela in samenwerking met wetenschappers en borstvoedende moeders Freestyle Flex™, Swing Maxi Flex™ en Swing Flex™ ontwikkeld. Deze borstkolven beschikken over de nieuwe Flex™ technologie welke zorgt voor 11% meer melk en een 4% betere lediging van de borst.

Swing Maxi Flex borstkolfDeze kolven hebben een borstschild met een zachte rand, een wijdere openingshoek (105°) en een ovale vorm die je 360° kan draaien voor een betere pasvorm en een betere melkstroom. Bovendien hebben ze een connector met overloopbeveiliging, wat voorkomt dat er melk in de slang of motor loopt. Zo kun je kolven in een houding die voor jou het meest comfortabel is! Daarnaast beschikken de Flex™ kolven, net als alle andere Medela kolven, over de 2-Phase Expression technologie die het zuiggedrag van een baby aan de borst nabootst. Kolven met Flex™ = meer melk, meer comfort, meer jezelf

Interesse in een Flex™ kolf? Swing Flex™, Swing Maxi Flex™ en Freestyle Flex™ zijn nu verkrijgbaar bij o.a. Babypark, Bol.com, Wehkamp, Prénatal en Paradisio.

Waarom heb jij besloten om te gaan kolven? En welke borstkolf gebruik jij? Laat een reactie achter of praat mee op onze Medela Benelux Facebookpagina!