Het Borstvoedingscafé van Medela is al jaren een vertrouwde plek voor moeders die vragen hebben over borstvoeding en kolven. Twee keer per maand geeft Medela deskundig advies en antwoorden op die vragen. Graag willen we je even voorstellen aan een nieuw gezicht binnen ons Borstvoedingscafé, onze borstvoedingsdeskundige, Ferial Bekker.

Ferial is 46 jaar, is getrouwd en heeft een dochter van bijna 16 jaar en een zoon van 13 jaar. In haar vrije tijd is ze druk met haar eigen hobby’s zoals sporten en uiteten én misschien nog wel meer met die van haar kinderen. Sinds mei 2005 werkt ze met veel passie bij Medela. Om een verdieping te geven aan haar werk en vanuit een sterke persoonlijke interesse, heeft Ferial naast haar werk van oktober 2010 tot maart 2011 de opleiding Lactatiekunde gevolgd in België. Om Ferial beter te leren kennen, heeft ze enkele vragen beantwoord over haar ervaring als borstvoedingsdeskundige.

Borstvoedingsdeskundige, wat houdt dat in?

Aangezien ik geen medische achtergrond heb, kan ik me niet officieel certificeren als IBCLC. Ik heb wel de opleiding voor Lactatiekundige met veel plezier gevolgd en succesvol afgerond, maar dat laatste papiertje dat kan ik dus niet krijgen. Uit eigen ervaring, na het geven van borstvoeding aan mijn eigen kinderen, weet ik dat het erg fijn en belangrijk is om mensen in je omgeving te hebben waarbij je terecht kunt met vragen en problemen. Sinds ik bij Medela werk heb ik al heel veel moeders gesproken en geholpen. Ik heb mijn praktijkuurtjes dus wel gemaakt 😉 Bovendien worden we elk jaar weer bijgeschoold en op de hoogte gehouden van de nieuwste onderzoeken en resultaten op het gebied van borstvoeding.

Waarom heb je de opleiding Lactatiekunde gevolgd?

Toen ik bij Medela begon was alles op het gebied van borstvoeding, buiten mijn eigen borstvoedingsavontuur en het kolven met een Medela Mini Electric, nog vrij nieuw. Naarmate ik mijn werkgebied meer ging uitbreiden, kwam ik steeds vaker in contact met Lactatiekundigen en hoorde ik al hun prachtige verhalen. Toen dacht ik bij mijzelf: dit wil ik ook! Allereerst wilde ik natuurlijk graag kunnen sparren op gelijk niveau, maar al snel merkte ik dat ik naast de techniek achter borstvoeding en borstkolven ook gefascineerd was door alle ervaringen van moeders en dat ik ze vooral graag wilde helpen. Daarom ging ik op zoek naar een opleiding tot Lactatiekundige. Aangezien ik geen medische achtergrond heb, kon ik de opleiding niet in Nederland volgen maar wel in België. Naast de opvoeding van 2 kleine kinderen en mijn werk, reed ik iedere 2 weken op zondag naar Hasselt om daar vervolgens op maandag en dinsdag naar school te gaan. Wat een leuke en leerzame tijd!

Lees ook:   Wist je dit al over de maat van je borstschild?

Wat is je mooiste ervaring als borstvoedingsdeskundige?

Dat is toch wel mijn stage geweest in het Radboudumc. Hier heb ik een aantal keren met de Lactatiekundige meegelopen op de kraamafdeling en de NICU. In die tijd heb ik erg veel moeders ontmoet, en gezien tegen wat voor problemen ze aanliepen. Eén van de moeders die ik daar ontmoet heb, was met 24 weken bevallen van een tweeling. Beide meisjes wogen maar 600 gram. De moeder was hele dagen bezig met kolven om haar 2 meisjes toch het allerbeste te kunnen bieden, namelijk moedermelk. Ondanks dat het niet altijd even makkelijk was, hield ze toch de moed erin en bleef ze kolven voor haar tweeling. Zoveel respect voor deze moeder!

Welke tips kun je moeders meegeven?

Bereid jezelf allereerst goed voor tijdens je zwangerschap. Lees je alvast in en bezoek samen met je partner een borstvoedingsavond. Borstvoeding doe je namelijk niet alleen, maar samen. Houd daarnaast vooral de moed erin! Ook al kan borstvoeding op sommige momenten een uitdaging zijn, uiteindelijk is het vooral iets heel moois. Daarnaast is het belangrijk om als moeder goed te investeren in de eerste 3 dagen na de geboorte van je kindje. Neem samen met je partner, en eventueel je andere kindjes, alle tijd voor je pasgeboren baby en leg hem of haar veel aan. Laat tijdens de eerste dagen nog geen bezoek langskomen. Je kindje is op dag 4 nog net zo lief en mooi als op dag 1 en 2. Uit ervaring weet ik dat dit echt werkt.

Lees ook:   Tips voor het invriezen en ontdooien van moedermelk

Wat verwacht je van het Borstvoedingscafé?

Ik vind het super leuk om al mijn ervaring en kennis nu nog meer in te zetten om moeders te helpen bij hun borstvoeding! Vaak is de drempel om een afspraak te maken met een Lactatiekundige net te hoog. Dan is het fijn dat je je vraag toch even kunt stellen aan een deskundige. Natuurlijk is niet alles via het digitale kanaal op te lossen, maar dan trekt de moeder in ieder geval al aan de bel. Ik heb een grote achterban van Lactatiekundigen die extra ondersteuning kunnen bieden. Is het antwoord zo niet te geven en is er persoonlijk advies nodig, kan ik die moeder in ieder geval al verwijzen naar een Lactatiekundige in haar omgeving.

Heb jij vragen over borstvoeding, moedermelk of kolven? Ferial geeft elke 2 weken live antwoord tijdens ons Borstvoedingscafé op Facebook.

Ferial BekkerBorstvoedingsdeskundige
Ferial Bekker is borstvoedingsdeskundige en moeder van twee kinderen. Ferial werkt sinds mei 2005 met veel passie bij Medela en heeft van oktober 2010 tot maart 2011 de opleiding Lactatiekunde gevolgd in België. Ferial vindt het erg leuk om al haar ervaring en kennis in te zetten om moeders te helpen met hun vragen over borstvoeding, moedermelk of kolven.
Het Borstvoedingscafé is al jaren dé plek voor vragen over borstvoeding en kolven. Leer onze borstvoedingsdeskundige Ferial Bekker kennen in deze blog.