Voor de eerste keer borstvoeding geven is voor veel moeders spannend. Je wilt natuurlijk het beste voor je kindje. Het is dan ook niet raar dat je je zorgen maakt of je wel op de juiste manier borstvoeding geeft. Met deze 10 borstvoedingstips maak je van je borstvoedingsavontuur een succes!

  1. Vind een houding die voor jou comfortabel is

Vaak wordt moeders geadviseerd om een baby op zijn zij tegen de borst aan te leggen. Wat als jij deze houding eigenlijk helemaal niet zo comfortabel vindt? Dat is helemaal niet erg. Er zijn genoeg andere borstvoedingshoudingen die ook goed werken. Iedere persoon is anders en dit geldt ook voor jou en je baby. Probeer verschillende borstvoedingshoudingen uit en kijk wat het beste voor jullie werkt.

  1. Durf om hulp te vragen

Als nieuwe moeder ben je al snel te streng voor jezelf en bang dat je kindje niet de borstvoeding krijgt die hij nodig heeft. Wees gerust. Vaak gaat het allemaal veel beter dan je zelf denkt. En vergeet niet: je staat er niet alleen voor! Er zijn genoeg mensen die jou graag willen helpen bij je borstvoeding. Denk hierbij aan een lactatiekundige, kraamhulp of dokter voor advies of vragen, maar ook je partner zal jou graag willen helpen, bijv. door een kopje thee voor je te zetten of je schouders te masseren terwijl je borstvoeding geeft. Voelt iets niet goed? Of heb je twijfels over je borstvoeding? Wees dan niet bang om een zorg professional om advies of hulp te vragen. Zij zijn er om jou te helpen!

  1. Meer melk is niet altijd beter

Veel moeders hebben in de beginfase van hun borstvoedingsperiode een lichte overproductie van moedermelk. Sommige moeders geloven dat hoe meer melk ze produceren hoe beter. Dit kan echter ook problemen veroorzaken, zoals stuwing, verstopte melkkanalen of mastitis. Maak je geen zorgen! Het prachtige aan borstvoeding is dat je melkproductie zich aanpast aan de behoefte van je baby. Zolang je je kindje maar voedt op vraag. Mocht je na twee maanden nog steeds een enorme overproductie van melk hebben, neem dan contact op met een zorg professional.

Lees ook:   Willemijn: 'Mijn ervaring met borstvoeding'
  1. Investeer in een goede borstkolf

Als je besloten hebt om tijdens je borstvoedingsperiode te gaan kolven, is het belangrijk om een kwalitatieve kolf aan te schaffen. Neem de tijd om een borstkolf te kiezen die bij jouw levensstijl en individuele behoeftes past. Als je bijvoorbeeld van plan bent om vaak te gaan kolven, is een dubbelzijdig kolf wellicht interessanter dan een enkelzijdige kolf en als je van plan bent om op het werk te gaan kolven, is het wellicht voor jou juist belangrijk om een stille, draagbare kolf aan te schaffen. De juiste borstkolf zal je leven een stuk gemakkelijker maken dus neem de tijd om de kolf te vinden die het beste bij jou past! Twijfel je over een Medela kolf? Met onze nieuwe kolfwijzer heb je direct een overzicht van onze kolven naast elkaar.

  1. Geef je lichaam de tijd om aan borstvoeding te wennen

Ondanks dat borstvoeding een natuurlijk proces is, is de start niet altijd even makkelijk. Borstvoeding kan in eerste instantie oncomfortabel aanvoelen, omdat je er nog niet gewend aan bent. Laat je hier niet door afschrikken! Je baby, je lichaam en jij wennen binnen 2 tot 3 weken aan de borstvoeding. Mocht je na deze ‘gewenningsperiode’ nog steeds pijn ervaren, neem dan contact op met een lactatiekundige of andere zorg professional.

  1. Borstvoeding geven = hard werken

Vooral in de eerste levensfases van je kindje, voelt het geven van borstvoeding alsof je 24/7 aan het werk bent en je een enorm slaaptekort hebt. Baby’s verlangen in de eerste fases van hun leven heel erg naar moedermelk en willen dus regelmatig gevoed worden, wat vaak gelijk staat aan lange dagen en korte nachten voor de moeder. Voor baby’s is borstvoeding niet alleen melk, maar ook troost en een band opbouwen met mama. Probeer daarom ook te genieten van deze prachtige momenten met je kleintje!

Lees ook:   Het eerste levensjaar van jouw te vroeg geboren baby
  1. Omgaan met lekkende borsten

De toeschietreflex is een natuurlijke reactie van je lichaam die ervoor zorgt dat jouw moedermelk begint te stromen zodra je baby aan je borst begint te zuigen. Soms krijg je deze toeschietreflex ook op andere momenten, bijvoorbeeld als je aan je kindje denkt of een andere baby hoort huilen, en heb je als gevolg last van lekkende borsten. Ondanks dat dit heel normaal is, is dit voor jou niet zo fijn. Door het gebruik van zoogkompressen voorkom je dat de moedermelk je kleding bevlekt en worden geurtjes tegengehouden.

  1. Honger is normaal

Heb je opeens veel honger nu je borstvoeding geeft? Je bent niet de enige! Het is heel normaal om meer honger te hebben. Borstvoeding geven is immers hard werken. Je kunt zelfs tot 500 calorieën per dag verbranden door het aanmaken van moedermelk.

  1. Borstvoeding geven moet vooral leuk zijn

Veel moeders praten over de uitdagingen tijdens het geven van borstvoeding, maar borstvoeding geven is juist ook een erg leuke en mooie ervaring samen met je kleintje! Vergeet niet om soms even tijd voor jezelf te nemen en jezelf weer op te laden zodat je volop van je borstvoedingsavontuur kunt genieten. Laat papa bijvoorbeeld eens een flesje met moedermelk geven, terwijl je zelf lekker in bad gaat.

Lees ook:   Wist je dit al over de maat van je borstschild?
  1. Volg het instinct van je kindje

Ook al is je kindje nog maar net geboren en kan hij of zij nog niet zo veel, je kindje gaat toch zelf op zoek naar je borst om zijn eerste voeding te krijgen. Soms lijkt het dat je baby te veel of juist niet voldoende borstvoeding krijgt, maar in veel gevallen krijgt je baby precies binnen wat nodig is om gezond en sterk te worden. Volg het instinct van je kindje. Hij of zij weet wanneer hij honger heeft en geeft dit dan perfect aan. Zo leer je van elkaar!

Geef jij borstvoeding voor de eerste keer? Of heb jij al eerder borstvoeding gegeven en geef je nu borstvoeding aan je tweede kindje? Deel jouw ervaringen en tips met andere moeders via onze Medela Benelux Facebookpagina!