Eén van de unieke aspecten van de opvoeding van een kind, is dat je je ouders en schoonouders bij het leven van hun nieuwe kleinkind kunt betrekken. De meeste opa’s en oma’s willen graag betrokken zijn – het betekent veel voor ze om jouw kleintje te leren kennen. Toch zullen veel grootouders zich niet willen opdringen in jouw nieuwe gezinsleven, ze weten vaak niet precies waar de grenzen liggen of wat de gedragsregels zijn. Bovendien hebben ze als het hun eerste kleinkind is, vaak hun eigen onzekerheden.

Een andere generatie?

Terwijl je samen geniet van deze nieuwe fase van je leven, bedenk dan dat je baby’s grootouders hun eigen kijk op de situatie zullen hebben. Ze erkennen dat jij van een andere generatie bent en elke generatie heeft zijn eigen waarden en prioriteiten. Zij deden dingen anders toen zij hun eigen kinderen opvoedden. Technologie is voor hen nog niet zo gebruikelijk als voor jou: sms’jes, mailtjes of Facebook zijn waarschijnlijk niet de manieren waarop zij contact (willen) houden, ze bellen misschien liever.

Ouders moeten misschien moeite doen om grootouders te helpen begrijpen dat zij als ouders andere prioriteiten stellen voor hun kinderen dan de grootouders misschien zouden doen – je zult het niet altijd eens zijn over wat ‘het beste’ is voor de kinderen. Maar ondanks die verschillen kunnen ouders opa’s en oma’s stimuleren om betrokken te zijn, hun kennis hen liefde te delen. Hieronder een paar manieren om grootouders te betrekken bij het leven van je kind:

  1. Laat ze meteen meedoen

Betrek de grootouders er van het begin af aan bij. Begin al voor de geboorte met het opbouwen van een relatie tussen de baby en jouw vader en moeder of schoonouders. Laat hen helpen met eenvoudige dingen, vraag hun advies en maak duidelijk dat zij vanaf het eerste moment deel uitmaken van het ‘baby-team’. Luister naar wat ze te vertellen hebben en herstel misverstanden. Sommige gezondheid-gerelateerde borstvoedingsadviezen die je moeder in haar tijd als nieuwe ouder kreeg, zijn misschien veranderd na recent wetenschappelijk onderzoek. Moeders en schoonmoeders zijn vaak een goedbedoelde bron van borstvoedingsfabeltjes.

4 manieren om grootouders te betrekken bij het leven van je kind. Een balans vinden tussen jullie nieuwe gezinsleven en je eigen ouders? Met deze 4 tips betrek je de grootouders op een fijne manier bij je kleintje
  1. Bereid ze voor

Borstvoeding kan een bron van misverstanden opleveren tussen nieuwe moeders en grootouders. Zorg dat zij begrijpen wat jouw borstvoedingsplan is en dat ze je steunen in de manier waarop jij je baby wilt gaan voeden. Vertel ze bijvoorbeeld over de voordelen van borstvoeding.  Als je van plan bent om borstvoeding te geven waar andere mensen bij zijn, leg hen dat van tevoren uit, zodat ze dit begrijpen en eventueel de kamer kunnen verlaten als het hen ongemakkelijk maakt. Laat hun van begin af aan weten hoe je van plan bent je kind op te voeden en wat voor ouder jij wilt zijn. Vergeet niet dat, ook al zijn ze het niet overal mee eens, ze nog steeds van je houden en het beste voor jou en de baby willen. Probeer conflicten te vermijden door je te richten op waar jullie het wel over eens zijn en onthoud dat jullie allemaal deel uitmaken van hetzelfde team, dat op alle mogelijke manieren wil helpen bij de verzorging van je baby.

  1. Moedig ze aan

Wat zijn goede grootouders? Vandaag de dag worstelen veel nieuwe opa’s en oma’s met de nieuwe situatie, ze zijn soms nog niet ‘klaar’ om grootouders te worden, of weten niet wat hun rol is. Moderne grootouders voelen zich vaak niet zo ‘oud’ als grootouders volgens hen horen te zijn. Ze hebben misschien onzekerheden of zorgen over de hoeveel tijd en energie het kost om een actieve grootouder te zijn.

Het is belangrijk om hun onzekerheden te erkennen. Laat je ouders of schoonouders weten dat je hen als voorbeeld ziet en dat je graag wil dat zij onderdeel uitmaken van het leven van je kind. Verzeker hen dat hun invloed op je kind de familie hechter zal maken en dat ze vooral zichzelf moeten zijn.
Geef hen specifieke taken. Grootouders helpen graag, maar willen zich niet opdringen, dus vraag hen om concrete hulp. Of dat nou is “Kunnen jullie alsjeblieft iets te eten voor ons meenemen als we met de baby uit het ziekenhuis komen,” of “Kunnen jullie moeder en baby naar de eerste doktersafspraak brengen,” of “Kunnen jullie ons een goede schoonmaakster aanraden?”

Bedank hen uiteraard voor hun hulp! Iedereen wil gewaardeerd worden. De huidige generatie grootouders heeft een behoorlijk zelfstandig en actief eigen leven, ze willen niet dat je denkt dat ze alles uit hun handen laten vallen om fulltime hun kleinkind te vertroetelen – ook al voelen ze dat misschien stiekem wel zo.

 

4. Leg dingen uit

Eén van de beste manieren om misverstanden te voorkomen is door de tijd te nemen om jouw wensen en verwachtingen uit te leggen over hoe je hen als grootouders ziet. Ga er samen even voor zitten om te bespreken wat belangrijke eigenschappen zijn van een ‘goede’ opa en oma. Dat kan bijvoorbeeld zijn:

Onvoorwaardelijke liefde: Dat grootouders van een baby houden om hoe hij is. Door niet te proberen van hun kleinkind iets te maken wat een gat in hun leven vult.
Geduld: Herinner grootouders eraan dat kleine kinderen behoorlijk egoïstisch kunnen zijn en dat het prima is als ze geen omhelzing geven of aan de telefoon niet met oma willen praten. Kinderen moeten nooit gedwongen om iemand een knuffel te geven, ook al gaat het om de geliefde grootouders.
Gulheid: Laat grootouders cadeautjes geven als ze dat willen, maar niet teveel. Sommige opa’s en oma’s zijn er trots op dat ze hun kleinkinderen verwennen, maar in werkelijkheid heeft je kind veel meer aan de tijd die ze samen doorbrengen en de ervaring die hij daardoor opdoet, dan aan materiële zaken.