Heeft de grootte van mijn borsten invloed op mijn melkproductie? Dit is een veelgestelde vraag. Maar het antwoord is heel makkelijk: nee! Dit is een borstvoedingsfabeltje dat helaas nog vaak verspreid wordt.

Ondanks dat je borsten waarschijnlijk groter zullen worden voor en tijdens je borstvoedingsperiode, heeft de grootte van je borsten geen invloed op je melkproductie. Een moeder met kleine borsten kan in principe net zoveel melk produceren als een moeder met grote borsten. De hoeveelheid melk die je produceert is doorgaans afhankelijk van hoeveel je baby drinkt: hoe meer je kindje drinkt, hoe meer melk je zult produceren.

Hoe kan het dan dat uit de ene borst meer melk komt dan uit de andere borst?

Er zijn verschillende redenen waarom de ene borst meer melk produceert dan de andere borst. Zo kunnen je melkkanalen bijvoorbeeld verschillen in grootte en de hoeveelheid melkklierweefsel verschillen per borst. Daarnaast kan de ongelijkmatige stroming van de melk uit je borsten ook veroorzaakt worden door de voorkeur van je baby voor de ene borst. Hoe meer je baby drinkt uit een borst, hoe groter de melkproductie van deze borst en andersom.

Lees ook:   Mijn borsten voelen niet vol…Wat nu?

Veel moeders vragen zich af of ze wel genoeg melk aanmaken voor hun kindje en dit vormt ook een van de belangrijkste redenen voor moeders om vroegtijdig te stoppen met borstvoeding. Sommige moeders vragen zich ook af of ze te weinig melk produceren door hun kleine borsten. Onthoud dat de meeste moeders gewoon in staat zijn om voldoende melk aan te maken voor hun baby, ongeacht de grootte en vorm van hun borsten! Als je toch denkt dat je niet voldoende melk produceert, neem dan contact op met een lactatiekundige. Een lactatiekundige kan je helpen met het vinden van een oplossing om je melkproductie te verhogen.

Hoe zit het met de grootte en vorm van mijn tepels?

Over het algemeen hebben de grootte en vorm van je tepels geen invloed op je borstvoeding. Als je stuwing hebt of wat moeilijkheden ervaart met het aanleggen van je kindje, kunnen de grootte en vorm van je tepel echter wel een rol spelen. Sommige baby’s vinden het namelijk lastig om goed aan te happen wanneer hun moeder grote, vlakke of ingetrokken tepels heeft. Maar maak je geen zorgen! Jij en je baby moeten hier gewoon even aan wennen, maar in de loop van de tijd gaat het jullie zeker lukken. Het gebruiken van tepelhoedjes zou ook kunnen helpen bij dit probleem. Neem echter eerst contact op met je dokter of lactatiekundige voordat je een tepelhoedje gebruikt.

Lees ook:   5 fabels over borstvoeding

Zullen mijn borsten er anders uit gaan zien door borstvoeding?

Tijdens de laatste stadia van je zwangerschap en na de geboorte, kan je tepelhof donkerder van kleur worden en je borsten kunnen zwaarder worden: je lichaam wordt klaargemaakt voor de borstvoeding. Er is geen twijfel over mogelijk dat je borsten en tepels er iets anders uit zullen zien na de zwangerschap en je borstvoedingsavontuur, maar het is de mooie herinneringen zeker waard. Die mooie momenten met je kleintje zal je nooit vergeten.

Onthoud dat ondanks dat alle borsten er niet hetzelfde uitzien, ze allemaal zo gemaakt zijn dat moeders moedermelk met al zijn geweldige voordelen kunnen bieden aan hun kindje.

Merk jij een verschil in de melkproductie van je linker- en je rechterborst? En heeft jouw kindje een voorkeur voor een borst? Laat een reactie achter of praat mee op onze Medela Benelux Facebookpagina!