Het woord peuterpuberteit bestaat niet voor niets. Peuters groeien en ontwikkelen zich als een malle en zijn druk bezig te snappen hoe de wereld om hen heen precies werkt. Soms raken ze hierdoor gefrustreerd, wat tot emotionele uitbarstingen kan leiden. Veel ouders hebben regelmatig te maken met zo’n peuter driftbui. Ook dit is ‘normaal’, al betekent dat niet dat je er fluitend bij staat als het gebeurt… Hoe ga je er als ouder dan goed mee om?

Blijf je bedenken dat peuters die driftbuien niet expres hebben om te irriteren of jou te kwetsen. Er is altijd een reden voor: vermoeidheid, frustratie, honger, enthousiasme of jaloezie. Twee basale emoties zorgen voor de meeste peuter driftbuien: angst en verdriet. Vergeet dus niet dat er een biologische reden is voor driftig gedrag. Dat jouw peuter op de grond ligt te krijsen en weigert op te staan, betekent niet dat jij een slechte ouder bent!

Wel kun je ervoor zorgen dat zo’n uitbarsting sneller voorbij en minder heftig is. Hieronder wat praktische tips hoe je het beste om kunt gaan met zo’n peutercrisis:

Herken de signalen

Als een peuter eenmaal driftig wordt, is hij lastig te kalmeren. Let dus goed op welke situaties jouw kind driftbuien bezorgen en probeer daar rekening mee te houden. Signalen die een opkomende woede-uitbarsting kunnen aankondigen zijn:

  • agressie: fysiek geweld, zoals stompen of schoppen
  • zichzelf bezeren: krabben, bijten of zijn hoofd tegen iets aan bonken
  • verdriet: pruilen, huilen of humeurig gedrag

Let er ook op wáár je peuter meestal een woedeaanval krijgt. Misschien lokken bepaalde locaties ze uit? Dat kunnen speeltuinen, winkels of andere plekken zijn waar ze zich in een groep kinderen bevinden. Soms raken peuters van een specifieke omgeving in de stress en kunnen ze hun gevoelens daarover nog niet goed uiten. Een peuter driftbui is voor hen dan de enige oplossing.

Lees ook:   Ken je de waarheid over moedermelk?

Voel je vooral niet alleen als jouw peuter vaak driftig is! 70 procent van de peuters tussen de 18 en 24 maanden oud heeft hier last van. Bovendien heeft driekwart van de 3- tot 5-jarigen vergelijkbare aanvallen. Mocht jouw peuter zó vaak driftig zijn, dat hij de dagelijkse gang van zaken extreem verstoort, zoek dan hulp en probeer erachter te komen of er soms een diepere oorzaak achter zijn woede-uitbarstingen schuilt.

Hoe ga je om met een peuter driftbui? Last veel peuter driftbuien? Zo herken je de signalen, ga je goed om met een driftbui en kalmeer je je peuter zonder jezelf te verliezen

Begrijpen van een peuter driftbui? 

Een peuter moet nog leren met anderen om te gaan en te communiceren. Het gebied in de hersens dat zijn sociale gedrag en emoties bestuurt, ontwikkelt zich als laatste en is pas ‘af’ als ze vier jaar oud zijn. Kinderen kunnen dan allang lopen, klimmen en genegenheid uiten, maar moeten minder positieve emoties nog leren beheersen en onder controle zien te krijgen.

Dingen die voor een volwassene heel logisch en redelijk lijken, zoals ‘we moeten even opruimen, we gaan naar huis, we eten vanavond geen hamburgers’, kunnen voor peuters verwarrend, beangstigend of frustrerend zijn.

Laat de driftbui niet op jou overslaan

Misschien is de grootste uitdaging tijdens een peuter driftbui wel om zelf kalm te blijven. Laat je niet meeslepen. Helaas werkt een schreeuwend en woedend kind vaak besmettelijk, ouders kunnen in vergelijkbaar gedrag vervallen. Hoewel we allemaal wel ons geduld verliezen, werkt dit helaas volstrekt averechts. Boos worden op je kind omdat hij irrationeel gedrag vertoont, is olie op het vuur gooien.

Dus blijf rustig, haal diep adem en doe je ogen dicht. Bedenk dat het gedrag van je kind niet betekent dat jij een slechte ouder bent of dat hij een slecht kind is. Hij heeft gewoon een slechte dag. Beloon slecht gedrag niet, maar probeer je liefdevol en vergevingsgezind op te stellen. Geef hem de ruimte om de aanval uit te laten razen.

Lees ook:   10 borstvoedingstips die je niet mag missen

Help je kind zichzelf te kalmeren

Sinds kort proberen veel ouders hun peuter mindfulness bij te brengen. Vererger de woedeaanval niet door hem te sussen of knuffelen tijdens de driftbui. Daarmee moedig je dit gedrag alleen maar aan, omdat het lijkt alsof je hun driftbui beloont met een omhelzing. Probeer ongewenst gedrag niet onbedoeld te belonen.

Beter is (hoe moeilijk ook) om rustig te zeggen: “Wat vervelend dat je zo boos bent. Als je weer gekalmeerd bent, krijg je een dikke knuffel en bespreken we wat er gebeurd is.” Blijf ook na de driftbui op geruststellende toon tegen je peuter praten. Gelukkig duren de meeste woede-uitbarstingen niet lang, zo’n 3 minuten. Meestal is je peuter binnen 5 minuten alweer met iets anders bezig en is hij zijn driftbui bijna vergeten.

Peuters zijn een mooi en mysterieus natuurgeweld. Ze zijn schattig en irritant, irrationeel en onweerstaanbaar. Ze kunnen in een mum van tijd overschakelen van verdrietig naar blij, van boos naar rustig. Dus geniet van de after-driftbui-knuffel en weet dat hun hersentjes elke dag meer kunnen (begrijpen). Het belangrijkste is om jezelf niet de schuld te geven. Weet dat jij zelf ooit ook zo was en dat er in de toekomst nog ontelbare liefdevolle en positieve momenten komen. Die driftbuien zullen dan nog maar een vage herinnering zijn.

Heb jij een bijzonder peuterdriftbui meegemaakt? Of heb je nog handige trucjes om er een te voorkomen of goed te doorstaan? Deel dit artikel of praat mee op onze Medela Benelux Facebookpagina.