Veel moeders geven exclusief borstvoeding omdat ze het beste willen voor hun baby. Je begint er vol enthousiasme aan en wil het zo lang mogelijk volhouden. Maar op een gegeven moment wil je misschien niet meer afhankelijk zijn van dag en nacht de borst te moeten geven, en kan je beginnen met kolven.

Allereerst heb je een goede kolf nodig, kies een kolf die het beste bij jou past. Het duurt misschien even voor je het onder de knie hebt, maar als je eenmaal gewend bent aan kolven is het heel makkelijk en handig. Maar wat nou als je baby weigert om uit een flesje te drinken?

7 lactatiekundige tips om je baby te leren drinken uit een flesje

  1. Zorg dat je baby niet té veel honger heeft als je hem voor de eerste keer uit een flesje laat drinken.
  2. Laat iemand anders hem de fles geven. Omdat hij gewend is om bij jou rechtstreeks uit de borst te drinken, kan het verwarrend zijn als jij hem vasthoudt en dat opeens niet meer mag.
  3. Biedt de speen aan boven de bovenlip en onder het neusje zodat je een grote hap uitlokt.
  4. Als hij zijn mondje open doet, leg dan het tuitje op zijn tong en wacht rustig af.
  5. Wees geduldig. Het kost altijd even tijd om iets nieuws te leren, dat geldt ook voor uit een flesje drinken. Als je dit rustig aanpakt, zal je baby daarna ook weer uit de borst drinken.
  6. Het beste is als uit een flesje drinken voor je baby lijkt op hoe hij aan de borst drinkt: Calma is hier heel geschikt voor. Dan zal hij ook makkelijk kunnen afwisselen tussen borst- en flesvoeding.
  7. En tenslotte: oefening baart kunst!
Lees ook:   Moedermelk bewaren, invriezen en ontdooien: zo doe je dat

Geduld is een schone zaak

Vergeet niet dat elke baby anders is. Sommige baby’s willen maar af en toe uit een flesje drinken en sommige drinken alleen bij andere mensen uit een flesje en nooit bij hun moeder. Het kost vaak moeite om een baby aan een flesje te laten wennen, dus maak je vooral geen zorgen als het flink wat tijd en geduld kost.

Heb jij iets aan bovenstaande tips gehad? Of heb je nog betere tips om andere moeders te helpen? Deel het op onze Medela Benelux Facebookpagina