Hoelang je borstvoeding geeft, is voor elke vrouw anders. Als een baby na een paar maanden vast voedsel wil proberen, vragen veel moeders zich af: ” Hoe lang moet ik mijn baby dan nog borstvoeding geven?” Bij het antwoord op deze vraag spelen medische, sociale en persoonlijke aspecten een rol.

Voordelen borstvoeding

Iedere moeder beleeft borstvoeding geven weer anders. De meeste moeders zijn dol op het fysieke en emotionele aspect van borstvoeding en koesteren de band die ze hierdoor met hun baby kunnen opbouwen. Ze willen het beste voor hun kindje en doen graag wat ze kunnen om hem zo lang mogelijk te kunnen laten genieten van de gezondheidsvoordelen.

 

Uiteraard zijn er ook extra voordelen voor zowel de baby als de moeder. Praktisch pluspunten zijn het gemak en de kostenbesparing die borstvoeding geven oplevert. Ook zijn er talloze gezondheidsvoordelen voor de moeder. Zo helpt het haar lichaam te herstellen na de bevalling, overtollig gewicht te verliezen en geeft het haar een algemeen gevoel van emotioneel welzijn. Borstvoeding geven kan zelf de kans op kanker verkleinen en heeft een positief effect op de latere gezondheid van de moeder.

Wanneer borstvoeding afbouwen?

Soms zijn baby’s zelf ‘klaar’ met borstvoeding. Eén van de leden van onze Medela Facebookgroep zei: “Ik heb onlangs een drieling gekregen en één van mijn kleintjes krijgt liever de fles, zul je net zien.” Andere kinderen willen het liefst nog tot ver in hun tweede jaar de borst krijgen. Uiteindelijk is elke baby anders en is er geen ‘normale’ periode voor borstvoeding geven. En niet maar één goed antwoord. Maar laten we de vraag eens van verschillende kanten bekijken.

Lees ook:   6 vragen om problemen bij de borstvoeding te voorkomen

Dit zeggen de experts?

Er is al veel geschreven over de voordelen van borstvoeding. Het advies van de Wereldgezondheidszorgorganisatie is dat áls je borstvoeding kunt geven, het maximale voordeel voor de gezondheid wordt bereikt als een baby zes maanden lang alleen borstvoeding en geen ander voedsel krijgt. Aangeraden wordt om vervolgens naast andere voeding nog 12 tot 24 maanden door te gaan met borstvoeding. Het is uiteindelijk aan moeder en kind om te beslissen eventueel langer door te gaan.

De website van de borstvoedingsorganisatie La Leche League meldt dat de Amerikaanse Academie van Kindergeneeskunde het advies van de Wereldgezondheidszorgorganisatie bevestigt om “6 maanden borstvoeding te geven, gevolgd door aanvullende borstvoeding terwijl de baby begint met ander voedsel, waarbij de borstvoeding nog een jaar doorgaat, of langer – afhankelijk van de wensen van moeder en kind.”

Hoe lang ga ik door met borstvoeding? Als je baby interesse toont in vast voedsel, vragen veel moeders zich af: ” Hoelang moet ik mijn baby borstvoeding geven?”. Dit zeggen de experts

Borstvoeding en werken

Als een moeder weer aan het werk gaat, of om andere redenen veel buitenshuis is, heeft dat natuurlijk gevolgen voor de borstvoeding. Hiervoor biedt Medela hulp in de vorm van borstkolven, zodat de moeder melk kan kolven en zo de borst geven kan afwisselen met een flesje. Dit geeft ook familie, vrienden, de oppas of de opvang de kans te helpen bij het voeden. Ook als een baby na een maand of 6 klaar is om zijn eerste vaste voedsel te proberen, kan een moeder nog steeds borstvoeding blijven geven.

Borstvoeding afbouwen is persoonlijk

De beslissing om te stoppen of juist langer door te gaan met borstvoeding is jouw persoonlijke keuze. Anderen zullen er vragen over stellen of zelfs kritisch zijn. Maar als moeder weet je in je hart wat voor jouw kindje het beste is. Aan de andere kant kan er in de eerste maanden van alles gebeuren. Voel je niet schuldig als borstvoeding geven niet werkt. Of je nou twee jaar of twee dagen borstvoeding geeft, probeer het in ieder geval. Al gaat het misschien niet zoals je gepland had, zelfs van een paar dagen borstvoeding heeft je baby al profijt. Dan produceert je lichaam namelijk colostrum, de eerste moedermelk, die bomvol afweerstoffen zit.

Lees ook:   Even voorstellen: lactatiekundige IBCLC Nienke van den Ende

Als moeder én kind gelukkig zijn met de borstvoeding, ga er dan mee door zo lang als jullie allebei willen. De tijd gaat al snel genoeg en borstvoeding is een cadeau dat de moeite waard is om zo lang mogelijk te geven.

Wil je meer weten over je borstvoeding afbouwen?

Hoe lang heb jij borstvoeding gegeven? Wat zeg je tegen mensen die vinden dat je moet stoppen omdat je kind ‘te oud’ is? Deel dit artikel of praat mee op onze Medela Benelux Facebookpagina.