Over het moederschap wordt meestal in superlatieven gepraat. Het is geweldig, mooi en een natuurlijk onderdeel van het leven: één en al gelukzaligheid… Toch worstelen veel moeders met hun nieuwe rol en hebben ze moeite om een band te voelen met hun pasgeboren baby. Een nieuwe moeder kan, ook als zij geen postnatale depressie heeft, een lichtere variant hiervan ervaren: de zogenaamde ‘kraamtranen’ of babyblues. In deze blog geven we geen medisch advies, dus als je je zorgen maakt om je eigen gezondheid of die van je baby, ga dan naar je huisarts of het consultatiebureau.

Moeder worden is overweldigend

Nieuwe moeders hebben vaak het gevoel dat ze tekort schieten, ze proberen te voldoen aan de te hoge verwachtingen die ze zichzelf hebben opgelegd. Ze vinden dat ze vanaf dag één horen te weten hoe alles moet en een perfecte moeder moeten zijn. Maar, moeder word je niet van de één op de andere dag. Net als andere grote veranderingen in je leven, kan het overweldigend en eng zijn. Uit recent onderzoek blijkt dat sommige ouders zich door de geboorte van een eerste kind zelfs ongelukkiger kunnen voelen dan door werkeloosheid, scheiding of het overlijden van een partner.

Postnatale depressie

Dat klinkt heftig, maar als je bedenkt hoeveel er met de komst van een baby verandert, is het best begrijpelijk. Een nieuwe moeder kan een tijdje de weg kwijt raken en zich emotioneel kwetsbaar voelen. Sommige nieuwe moeders krijgen een postnatale depressie. De symptomen hiervan zijn: je voelt je boos, verdrietig, hopeloos, schuldig of overgevoelig en verliest interesse voor dingen waar je normaal gek op bent. Als je intens ongelukkig bent na een paar weken met je pasgeborene, zo erg dat het je dagelijks leven beïnvloedt, schakel dan de hulp in van je huisarts of lactatiekundige. Je hoeft je er niet voor te schamen en het betekent zeker niet dat je geen goede moeder bent!

Iedereen blij behalve jij

Als je depressief bent of last hebt van kraamtranen, kun je je als nieuwe moeder behoorlijk alleen voelen. Je hebt tenslotte net een kind gekregen en iedereen om je heen is enthousiast en dolblij, iedereen behalve jij. Jij bent moe en emotioneel en schaamt je om toe te moeten geven dat je geen idee hebt wat je moet doen. Je hebt je van tevoren misschien goed ingelezen over het moederschap, maar de realiteit is confronterend, intens en dodelijk vermoeiend. Je leven is onherroepelijk veranderd: je bent nu moeder, een andere vrouw. Het kost tijd om aan deze enorme verandering in je dagelijks leven en je persoonlijke identiteit te wennen. Dat kan even duren, maar het gaat je zeker lukken!

Lees ook:   Het borstvoedingsverhaal van Tamara

Een aantal geruststellende feitjes voor nieuwe moeders die soms last hebben van verdrietige of depressieve gevoelens:

‘Kraamtranen’ zijn heel normaal

Ik hou van mijn baby, waarom ben ik dan verdrietig? Een aantal geruststellende feitjes voor nieuwe moeders die soms last hebben van verdrietige of depressieve gevoelens:

Bijna 80 procent van alle nieuwe moeders heeft last van ‘kraamtranen’, of de babyblues. Je bent dus niet de enige en deze gevoelens maken je nog geen slechte moeder! Een kind krijgen is een extreem heftige ervaring, die logischerwijs een heftige emotionele reactie teweeg brengt. Door de babyblues voel je je misschien snel geïrriteerd, humeurig, huilerig, rusteloos of heb je moeite met slapen. Of allemaal tegelijk. Probeer te ontspannen en realiseer je dat deze gevoelens voorbij gaan terwijl je zelfvertrouwen groeit en je steeds meer routine krijgt in het moeder zijn.

Hormonen spelen de baas

Zwangerschap en de bevalling zorgen voor een enorme verandering in je hormoonhuishouding. Terwijl je zwanger bent, maakt je lichaam bijvoorbeeld veel hogere hoeveelheden oestrogeen en progesteron aan. Binnen 24 uur na je bevalling zakken deze niveaus weer naar die van voor de zwangerschap. Dit is vergelijkbaar met de hormonale veranderingen die bij de maandelijkse menstruatiecyclus horen, maar dan heftiger en binnen één dag. Die plotselinge afname van hormonen kan voor veel vrouwen een trigger zijn voor symptomen van depressie.

Ga bewegen!

Als je hormonen de baas spelen en je een slecht gevoel geven, moet je terugvechten met feelgood-hormonen: endorfines. Eén van de beste manieren hiervoor is beweging. Daarom zijn sportklasjes ook zo populair onder nieuwe moeders. Of je nou een sportles voor moeder en kind volgt, of met je draagzak op de loopband stapt: beweging is goed voor je. Of maak gewoon dagelijks een wandeling door de buurt. Als je iets gaat doen waar jij goed door voelt en waarbij je moet bewegen, maakt dat al een wereld van verschil.

Vraag om hulp

Als je net moeder bent geworden, kun je je geïsoleerd of down voelen, vooral als de opwinding van familie en vrienden na de eerste paar dagen of weken is bedaard. Durf om hulp te vragen! Je partner voelt zich misschien net zo overweldigd, maar vertel hem of haar wel waar je mee zit.  Zorg dat je mensen om je heen hebt die jou steunen en je helpen bij de dagelijkse dingen – je partner, je moeder, je vader, je zus, vrienden of anderen.

Lees ook:   6 vragen die iedere moeder heeft over vast voedsel

Gun jezelf de tijd

Onthoud dat ‘moeder worden’ een proces is dat zich niet van de ene op de andere dag voltrekt. Nieuwe moeders worstelen vaak met de heftige veranderingen in hun emoties, lichaam en zelfbeeld. Dus leg niet teveel druk op je schouders. Relax. Geef jezelf de ruimte en tijd om te wennen aan je nieuwe leven met een baby.

Praat met andere moeders

Vrouwen hebben elkaar van oudsher altijd al geholpen met de uitdagingen die de opvoeding van een baby met zich meebrengt. Een oud Afrikaans gezegde luidt zelfs: “Er is een heel dorp nodig om een kind op te voeden.” Het is dan ook belangrijk een groep bevriende moeders in je leven te hebben. Deel ervaringen en vertel de mooie, maar ook de minder mooie verhalen. Dat kan ook online. Je bent niet alleen, moeder worden is voor bijna niemand gesneden koek en 80 procent van de nieuwe moeders voelt zich regelmatig een beetje verdrietig. Zoek online steun bij netwerkgroepen voor moeders en word lid van onze Medela Benelux Facebookgroep!

Laat het verleden los en omarm de toekomst

Een baby verandert je leven voorgoed, dat merk je pas écht als je het aan den lijve ondervindt. Het is heel natuurlijk om met een beetje nostalgie terug te denken aan je vroegere leven, toen je nog een onafhankelijke volwassene was, met vrije tijd en een inkomen dat je kon besteden aan wat je maar wilde. Maar kijk niet teveel naar wat je als moeder moet inleveren, focus op wat je erbij hebt gekregen. Je hebt een prachtig klein mensje in je armen en een nieuw doel in je leven. Je hebt een gezin. Omgaan met verlies en het verleden loslaten is onderdeel van het leven en iets wat je in elke fase van de opvoeding van je kind weer zult ervaren. De vrijheid die je als zelfstandige vrouw had, is weg, daarvoor in de plaats krijg je de geweldige kans om een kind op te voeden en een moeder te worden. Je ‘oude leven’ is verdwenen, maar wat voor je ligt is spannend en iets om je op te verheugen.

Heb jij na je bevalling last gehad van kraamtranen? Hoe ging jij met deze gevoelens om? Wat hielp jou daarbij het beste?  Praat mee op onze Medela Benelux Facebookpagina!

Disclaimer: Deze blog is niet bedoeld als medisch advies