Het is je vast wel eens opgevallen dat je moedermelk er niet elke dag hetzelfde uitziet. Dat is helemaal niet gek. Moedermelk past zich compleet aan op de behoefte van je kindje en verandert van dag tot dag. Zelfs de kleur van moedermelk verandert soms, afhankelijk van de voedingsmiddelen of kruiden die je eet of de medicijnen die je neemt. Dit betekenen de kleuren van je moedermelk:

Blauw of licht

Blauwige of lichte, waterige moedermelk is vaak een indicatie voor “voormelk”. Voormelk is de eerste melk die uit je borsten vloeit aan het begin van een kolfsessie (of borstvoedingssessie). Deze melk is dunner en heeft een lager vetgehalte dan de romigere, wittere melk die je aan het einde van je sessie ziet.

Lees ook:   Moedermelk bewaren, invriezen en ontdooien: zo doe je dat

Geel

Er zijn verschillende redenen waarom de kleur van moedermelk een gele tint kan hebben:

  • Je bent net begonnen met het geven van borstvoeding. Colostrum, de sterk geconcentreerde en voedzame melk die je lichaam na de bevalling als eerst aanmaakt, is vaak dik en geel van kleur.
  • Je krijgt behoorlijk wat bètacaroteen binnen. Groentes zoals wortels, pompoen en zoete aardappels zijn rijk aan deze vitamine en kunnen je moedermelk een lichte gele of lichte oranje kleur geven.
  • Je moedermelk is bevroren. Soms kan het invriezen van moedermelk het een lichte gele kleur geven.

Groen

Heb je veel groene smoothies gedronken? Als de kleur van moedermelk een groene tint heeft, komt dit waarschijnlijk doordat je veel groene groentes hebt gegeten zoals spinazie, zeewier en boerenkool.  Daarnaast kunnen ook kleurstoffen hier een rol in spelen.

Lees ook:   Nieuwe borstvoeding-app MyMedela

Roze, rood of roestig

Als je afgekolfde moedermelk een roze, rode of roestige kleur heeft, kunnen verschillende dingen de oorzaak zijn:

  • Zoals al eerder gezegd, heb je wellicht iets gegeten of gedronken dat van nature rood of roze is zoals bieten of iets wat veel kunstmatige kleurstoffen bevat, zoals sinas.
  • Je hebt mogelijk een kleine hoeveelheid bloed in je moedermelk. Geen paniek! Dit is in principe niet schadelijk voor je baby. Bloed in je moedermelk kan onder andere veroorzaakt worden door tepelkloven. Een andere oorzaak kan zijn dat er haarvaatjes in je melkkanalen zijn gaan bloeden. Vaak stopt dit binnen 3 tot 7 dagen vanzelf. Mocht je je zorgen maken of mocht de bloeding niet binnen een paar dagen gestopt zijn, neem dan contact op met een arts of lactatiekundige.

Ondanks dat het altijd een beetje vreemd is om gekleurde moedermelk te zien, is het goed om te onthouden dat de oorzaak vaak gewoon iets is dat je hebt gegeten. Dus maak je geen zorgen en geniet van deze prachtige periode met je kleintje en de vele voordelen van moedermelk voor moeder en kind.

Is de kleur van moedermelk bij jou weleens veranderd? Deel jouw ervaringen met andere moeders via onze Medela Benelux Facebookpagina.