Heb je besloten om te gaan kolven? Dan is het heel belangrijk om een kolf te kiezen die bij jouw situatie past. Het is heel logisch dat je misschien even niet meer weet waar je moet beginnen met alle verschillende kolven. Met onze kolfwijzer wordt het kiezen van de juiste Medela borstkolf hopelijk wat makkelijker. Je kunt zo in één oogopslag zien welke kolf het beste bij jou past en wat de verschillen zijn tussen de kolven.

* Is de kolfwijzer onduidelijk? Download het dan hier in PDF.

Twijfel je na de kolfwijzer nog tussen kolven?De volgende vragen helpen je verder!

1.  Hoe vaak verwacht je te gaan kolven?

Allereerst is het handig om vast te stellen hoe vaak je verwacht te gaan kolven. Wil je dagelijks gaan kolven of slechts een paar keer per maand? Het beantwoorden van deze vraag helpt je om een keuze te maken tussen een dubbele of enkele kolf en een elektrische kolf of handkolf. Wanneer je verwacht om regelmatig te kolven dan is het fijner en efficiënter om een dubbele, elektrische kolf te gebruiken dan een enkele kolf. Wanneer je van plan bent om maar heel af en toe te gaan kolven, is een enkele elektrische kolf of een handkolf ook geschikt.

2. Welke situatie is het meest van toepassing op jou?

Situatie 1: borstvoeding is goed op gang

Ervaar je geen problemen met je melkproductie en drinkt je kindje goed en regelmatig aan de borst? Dan zijn zowel dubbele elektrische kolven, zoals de Freestyle en de Swing Maxi, als enkele kolven, zoals de Swing en Harmony, geschikt voor jou.

Lees ook:   Mijn borsten voelen niet vol…Wat nu?

Situatie 2: je bent afhankelijk van een borstkolf

Is je borstvoeding goed op gang maar ben je toch afhankelijk van een borstkolf om je kindje moedermelk te geven? Dan is een dubbelzijdig elektrisch borstkolf, zoals de Symphony, Freestyle of de Swing Maxi het meest geschikt voor jou.

 Situatie 3: borstvoeding geven vormt een uitdaging

Gaat de borstvoeding niet vanzelf en heb je hulp nodig bij het op gang brengen, opbouwen of in stand houden van je melkproductie? Dan adviseren wij om de Symphony, onze professionele borstkolf, te gebruiken.

3. Wat vind je het belangrijkst aan een kolf?

Alle kolven van Medela zijn voorzien van de 2-Phase Expression technologie. Deze technologie bootst het natuurlijke zuigritme van baby’s na en stimuleert zo een snelle toeschietreflex, waardoor het afkolven sneller verloopt en natuurlijk aanvoelt. De professionele huurkolf Symphony is daarnaast ook voorzien van de PLUS initiatietechnologie, speciaal voor moeders om de borstvoeding goed op gang te brengen.

 Dubbelzijdig of enkelzijdig afkolven?

Dubbel afkolven betekent dat je, in plaats van één borst per keer (enkel kolven), beide borsten tegelijkertijd kunt kolven. Dat dubbel afkolven efficiënter is dan één borst per keer, ligt voor de hand: je bent gewoon twee keer zo snel klaar. Maar uit recent onderzoek blijkt dat dubbel kolven nog méér voordelen heeft. Dubbel afkolven is niet alleen sneller en efficiënter, het levert ook méér melk op: vergeleken met enkel kolven tot maar liefst 18 procent meer in een kwartiertje kolven. Tot slot laat onderzoek van Medela laat zien dat na een kwartier dubbel afkolven het vetgehalte van de afgekolfde melk bij elkaar 8,3 procent is: flink wat hoger dan de 7,3 procent vet die enkel kolven oplevert. Kolf je regelmatig? Dan heeft dubbelzijdig afkolven flink wat voordelen.

Lees ook:   Sanne's ervaring met (dubbel) kolven in Mama's Wereld

Batterijen of een oplaadbare accu?

De Freestyle heeft een oplaadbare lithium ion accu, zodat je vrijwel overal kunt kolven. De Swing Maxi en  Swing hebben geen oplaadbare accu, maar ook deze kolven hoef je niet perse aan te sluiten op netstroom. Deze kolven zijn immers ook te gebruiken op batterijen. Handig als er geen stopcontact in de buurt is en je toch af en toe wilt kunnen kolven.

Extra’s: digitaal display en persoonlijke geheugenfunctie

Naast de eerder genoemde specificaties heeft de Freestyle ook enkele extra specificaties, zoals een digitaal display. Hierop kun je het vacuümniveau zien en kun je zien hoe lang je aan het kolven bent. Daarnaast heeft het scherm achtergrondverlichting, waardoor je ook makkelijk ’s nachts kunt kolven. Ook erg handig: de persoonlijke geheugenfunctie van de Freestyle. Hiermee kun je gemakkelijk het voor jou meest comfortabele vacuümniveau opslaan, zodat je kolf iedere keer automatisch dit niveau selecteert als je gaat kolven.

4. Welke accessoires vind je belangrijk bij een kolf?

De Medela kolven zijn geschikt voor meerdere maten PersonalFit borstschilden. Door de juiste maat borstschild te kiezen, heb je een kolf die nog beter bij jou past. Daarnaast ontvang je bij de aanschaf van een Freestyle, Swing Maxi, Swing of Harmony standaard een afkolfset. Deze bestaat uit een flesstandaard en een moedermelkflesje met afsluitdeksel. Bij de dubbele kolven krijg je uiteraard twee flesjes en 2 flesstandaarden.

Lees ook:   Lactatiekundige Nienke: Wat kan je beter niet eten tijdens de borstvoeding?

Kolftas en koeltasje

Als je vaak onderweg of op het werk kolft, is het handig om een tas te hebben om je kolf en kolfaccessoires in te vervoeren. Daarom krijg je bij de Freestyle een stijlvolle tas. Ook krijg je er een koeltasje bij om je moedermelk goed te kunnen bewaren totdat je weer bij je kindje bent. Het koelelement in het koeltasje is zo ontworpen dat de moedermelkflesjes van Medela hier perfect in passen en goed gekoeld blijven.

Wat is jouw favoriete kolf en waarom? Deel jouw ervaringen en tips met andere moeders via onze Medela Benelux Facebookpagina!