Het Borstvoedingscafé van Medela is al jaren een vertrouwde plek voor moeders die vragen hebben over borstvoeding en kolven. Twee keer per maand geeft Medela deskundig advies en antwoorden op die vragen. Graag willen we je even voorstellen aan een nieuw gezicht binnen ons Borstvoedingscafé, onze lactatiekundige IBCLC, Nienke van den Ende.

Nienke is moeder van 2 kinderen en werkt al vele jaren met passie als specialistisch verpleegkundige en lactatiekundige in het OLVG-West Ziekenhuis te Amsterdam. Het helpen van moeders en hun kindjes geeft haar zoveel energie dat ze naast haar werk in het ziekenhuis ook haar eigen lactatiekundige praktijk heeft sinds 2014. Zo kan ze ook moeders thuis begeleiden tijdens hun borstvoeding. Sinds februari 2018 is Nienke ook werkzaam als lactatiekundige bij Medela, waar ze haar hulp en passie met nog meer moeders kan delen. Naast deze passie vindt ze het ook erg leuk om in haar vrije tijd hard te lopen, gezellig een hapje te eten met vrienden en tijd met haar zoon en dochter door te brengen. Om Nienke beter te leren kennen, heeft ze enkele vragen beantwoord over haar ervaring als lactatiekundige.

Lees ook:   Even voorstellen: borstvoedingsdeskundige Ferial Bekker

Waarom heb je de opleiding Lactatiekunde gevolgd?

Ik werkte al een tijdje met veel plezier op de kraamafdeling van het OLVG-West Ziekenhuis toen het ziekenhuis mij vroeg of ik nog de opleiding tot Lactatiekundige wilde volgen? Hier zei ik natuurlijk geen nee tegen! Dit gaf mij de kans om moeders en professionals op de kraamafdeling, kinderafdeling en neonatologie afdeling op nog meer gebieden te kunnen helpen.

Wat is je mooiste ervaring als lactatiekundige?

Het blijft keer op keer zo’n mooie ervaring om te zien dat een moeder, haar baby en zelfs haar partner geholpen zijn. Niet alleen door mijn hulp maar ook door de verpleegkundigen en de kraamzorg. Het geeft zoveel voldoening om samen met een moeder een oplossing te vinden die zowel voor haar als voor haar baby en eventueel partner goed voelt.

Welke tips kun je moeders meegeven?

Probeer je goed voor te bereiden op de borstvoedingsperiode. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te doen, online maar ook door bijvoorbeeld voorlichtingsbijeenkomsten over borstvoeding te bezoeken of een lactatiekundige bij je thuis laten komen om informatie te laten geven die afgestemd is op jouw persoonlijke situatie. Dit voorkomt stress en irreële verwachtingen. Probeer je daarnaast niet te veel te laten beïnvloeden door de verhalen over borstvoeding om je heen, maar juist je eigen borstvoedingsverhaal te maken. Elke vrouw en haar baby zijn uniek waardoor elke borstvoedingsperiode op zichzelf staat en dus niet vergelijkbaar is met anderen.Ga tot slot vooral heel erg genieten van deze momenten met je kleintje. Relatief gezien is dit maar zo’n korte periode in je leven en deze momenten zijn zo kostbaar en waardevol ?.

Lees ook:   3 veel gestelde vragen aan lactatiekundigen

Wat verwacht je van het Borstvoedingscafé?

Ik vind het erg leuk om moeders op allerlei manieren te kunnen helpen: in het ziekenhuis, bij hun thuis en nu ook online! Het borstvoedingscafé maakt het mogelijk om moeders in zowel Nederland als België op een laagdrempelige manier te kunnen helpen. In bepaalde gevallen kunnen wij via het borstvoedingscafé natuurlijk niet alle hulp bieden die er op dat moment nodig is. Soms is het beter dat iemand meekijkt met een moeder en haar kindje tijdens de voeding, maar dan kunnen wij deze moeder in ieder geval vast helpen door haar te adviseren om een afspraak met een lactatiekundige bij haar in de buurt te maken.

Heb jij vragen over borstvoeding, moedermelk of kolven? Ferial geeft elke 2 weken live antwoord tijdens ons Borstvoedingscafé op Facebook.