“Ik wil beginnen met het aanbieden van vaste voeding aan mijn baby. Is dit een vervanging voor borstvoeding?” Dit is een vraag die veel gesteld wordt door moeders. In dit artikel deel ik de adviezen en richtlijnen van verschillende instanties over wanneer je met vaste voeding kunt beginnen en welke rol moedermelk hierin speelt.

Wanneer begin je met vaste voeding?

Er worden verschillende adviezen gegeven over wanneer je het beste kunt beginnen met het introduceren van vaste voeding. Zo adviseert de Wereld Gezondheidsorganisatie om hier vanaf 6 maanden mee te beginnen. Het Voedingscentrum en het consultatiebureau adviseren daarentegen weer om tussen de 4 en 6 maanden met voedingshapjes te starten. Ook de Nederlandse Richtlijn Voeding- en eetgedrag geeft ouders de ruimte om de ontwikkeling van hun kindje te volgen. Wanneer je kindje 4 maanden oud is en er klaar voor is, kan je beginnen met andere voeding te introduceren. Op die leeftijd gaat het nog maar om hele kleine hapjes, maar op die manier kan je kindje wel alvast kennismaken met nieuwe smaken. Vanaf 6 maanden kan je vaste voeding geven als hapjes naast moedermelk. Wanneer je kindje de leeftijd van 8 maanden bereikt heeft, gaat vaste voeding geleidelijk aan moedermelkvoedingen vervangen. Het advies is om voor 10 maanden te starten met vaste voeding die grove stukjes bevat, zodat latere eetproblemen voorkomen kunnen worden.

Begin in ieder geval niet te vroeg met het introduceren van vaste voeding, dus niet voordat je kindje 4 maanden oud is. Daarnaast is het belangrijk om je kindje diverse voeding met zoveel mogelijk verschillende smaken en texturen te geven wanneer hij tussen de 6 en 10 maanden oud is.

Lees ook:   Tips voor het invriezen en ontdooien van moedermelk

Welke rol speelt moedermelk bij de introductie van vaste voeding?

Wanneer je ook begint met het aanbieden van vaste voeding, of dit nu vanaf 4 maanden of 6 maanden is, moedermelk blijft totdat je kindje 1 jaar oud is nog steeds de hoofdvoeding. Het is dus niet zo dat je op die leeftijd de melkvoeding vervangt voor vaste voeding, maar je laat je kindje gewoon alvast oefenen met verschillende smaken en texturen. Wanneer je kindje aangeeft te willen drinken (naast de vaste voeding die je aanbiedt), is het belangrijk dit te geven. Ook als dit in de nacht is. Je kindje verdeelt zelf de hoeveelheid melk die hij binnen moet krijgen over 24 uur en bepaalt dus zelf hoeveel en hoe vaak hij drinkt.

Lees ook:   6 vragen die iedere moeder heeft over vast voedsel

Wanneer ben jij begonnen met vaste voeding aan je kindje te geven? Laat een reactie achter of praat mee op onze Medela Benelux Facebookpagina!