Borstvoeding is een prachtig natuurlijk proces. Borstvoeding is de enige manier om je baby die unieke, rijke mix van voedingsstoffen en immuun versterkende stoffen te geven. Ook het proces van borstvoeding is fascinerend. Wist je dat je borsten zich kunnen aanpassen aan de behoefte van je kindje? Je borsten zullen dus in principe altijd voldoende melk aanmaken voor je kindje.

Ondanks dat het prachtig is wat het menselijk lichaam allemaal kan, kan het soms ook complex zijn. Niet iedere vrouw ervaart borstvoeding op dezelfde manier en sommige vrouwen ondervinden wat uitdagingen. Eén van de meest voorkomende uitdagingen is dat moeders het idee hebben dat ze niet voldoende melk aanmaken. Hoewel er een paar zaken zijn die je melkproductie kunnen beïnvloeden, zoals stress of een medische oorzaak, maken moeders zich vaak zorgen om iets wat er gelukkig niet is en dat is de aanmaak van te weinig melk.

Melkproductie: vraag en aanbod

Onthoud dat je melkproductie een kwestie van “vraag en aanbod” is. Hoe meer je baby drinkt, hoe meer melk je borsten aanmaken. Zolang je baby dus goed groeit en aankomt door je melk, hoef je je geen zorgen te maken, ook niet als je denkt dat je borsten niet vol genoeg aan voelen. Daarnaast is het ook heel normaal dat je borsten minder vol, of zelfs bijna leeg, aanvoelen na de eerste 6 tot 12 weken van borstvoeding. Dit is een natuurlijke reactie van je lichaam.

Lees ook:   3 veel gestelde vragen aan lactatiekundigen

Krijgt mijn baby voldoende melk?

Zelfs als je borsten niet vol voelen, is de kans zeer groot dat je baby alsnog krijgt wat hij nodig heeft. Zolang je baby groeit, 6-7 natte luiers per 24 uur heeft (vanaf een week na de bevalling) en minimaal 1 keer per dag poept in de eerste weken, maak je gewoon genoeg melk aan, ongeacht hoe je borsten aanvoelen.

Kijk ook hoe je baby drinkt en reageert op de borstvoeding: zuigt en slikt je baby tijdens de voeding? Is je baby blij en tevreden na de borstvoeding? Dat zijn tekenen dat je baby voldoende moedermelk krijgt. Als je nog steeds bezorgd bent, houd dan in de gaten of je baby goed aankomt. Dit is de beste manier om te checken of je voldoende moedermelk hebt voor je kindje. Hierbij is het goed om te weten dat alle baby’s gewicht verliezen na de geboorte en dat het ongeveer 2 weken duurt om het verloren gewicht weer terug te krijgen. Wees dus niet verrast of bezorgd als dit ook bij jouw baby gebeurt. De verloskundige en de kraamzorg zullen dit proces in de gaten houden en jullie hierin begeleiden. Elke dag wegen is niet aan te raden, maar je zou vanaf het moment dat de kraamzorg weg is 1 keer in de week kunnen wegen. Vaak zijn er bij het consultatiebureau weegspreekuren waar je terecht kan. Wanneer je ziet dat alles goed gaat, zal je steeds meer vertrouwen krijgen in je eigen lichaam en de productie van je moedermelk en heb je het wegen niet meer nodig.

Hoe verhoog ik mijn melkproductie?

Heb je toch het idee dat je melkproductie te laag is? De volgende oplossingen kunnen je helpen om je melkproductie te verhogen:

  • Controleer of je baby een goede drinktechniek heeft: als je kindje niet goed aanhapt of afzakt na het aanhappen waardoor hij teveel op de punt van de tepel zuigt, kan dat als gevolg hebben dat het voeden pijnlijk wordt en je kindje niet genoeg melk krijgt doordat je borsten niet (voldoende) gestimuleerd worden om meer melk aan te maken. Ook kan de tepel afgeklemd worden waardoor de melk er moeizaam uit kan komen.
  • Voed je kindje op verzoek (on demand) en maak geen strak schema met voedingstijden. Elke vrouw heeft een andere opslagcapaciteit van haar borsten. Grotere borsten hebben vaak meer opslagcapaciteit dan kleinere borsten. Baby’s van moeders met kleine borsten zullen daarom frequenter drinken dan baby’s van moeders met grotere borsten. Het is dus vraag en aanbod. Er wordt vaak gedacht dat moeders met kleine borsten niet genoeg melk kunnen aanmaken voor hun kindje, maar dit is slechts een veelgehoorde fabel. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je borsten te klein zijn om je kindje voldoende moedermelk te kunnen geven.
  • Wanneer er geen medische reden is, is het beter om niet bij te voeden met kunstvoeding in de eerste twee weken. Wanneer je dit wel doet, zal je baby minder vaak aan de borst drinken omdat hij vol zit van de kunstvoeding. Je borsten kunnen daardoor te weinig melk aanmaken aangezien ze te weinig gestimuleerd worden om meer melk te maken. Wees ook voorzichtig met een fopspeen gedurende de eerste twee weken : je kan honger verwarren met zuigbehoefte en daardoor voedingssignalen missen. Dit kan leiden tot afvallen en een te lage melkproductie. Laat je baby juist meer moedermelk drinken. Dit zal een seintje aan je borsten geven om meer melk te produceren.
  • Probeer tussen voedingen door dubbelzijdig af te kolven: door dubbelzijdig af te kolven kun je je melkproductie met wel bijna 18% verhogen. Dat is een flesje melk per dag extra!
  • Zorg goed voor jezelf: jouw welzijn speelt een belangrijke rol in je melkproductie. Zorg er dus voor dat je zo min mogelijk stress hebt, genoeg slaap krijgt, goed eet en veel water drinkt.
Lees ook:   Ik hou van mijn baby, waarom ben ik dan verdrietig?

Als je borsten niet vol voelen, wil dit in de meeste gevallen niet zeggen dat je te weinig moedermelk aanmaakt. Heb je toch een te lage melkproductie, dan is de oplossing vaak om meer borstvoeding te geven. Meer voeden aan de borst of meer kolven zal je lichaam stimuleren om meer melk te produceren. Mocht je toch twijfels of vragen hebben over je melkproductie of borstvoeding, neem dan contact op met een lactatiekundige.

Dacht jij dat jij een te lage melkproductie had? Welk advies zou jij geven aan moeders die hetzelfde ervaren? Laat een reactie achter of praat mee op onze Medela Benelux Facebookpagina!