Moederliefde voor haar kind is puur en onvoorwaardelijk. Er zijn geen grenzen of eisen aan verbonden. Zelfs als kinderen dingen doen die het geduld op de proef stellen, houden moeders nog steeds met heel hun hart van hen.

Onvoorwaardelijke liefde is meer een ‘actie’ dan een gevoel en is volledig gericht op het welzijn en geluk van een ander. Het mooie van onvoorwaardelijke liefde aan je kind geven, is dat het ook makkelijker wordt om jezelf en anderen te accepteren, het maakt je toleranter. Moederschap geeft je die kracht en zorgt voor een aanstekelijke vriendelijkheid, begrip en zorgzaamheid. Er zijn talloze verhalen waarin moeders elkaar totaal onbaatzuchtig te hulp schieten, gewoon om dat zij die  onvoorwaardelijke liefde begrijpen.

Moederliefde kan elke uitdaging aan

Op Valentijnsdag draait alles om romantische en relatieliefde. Maar hoeveel hartjes, bloemen je ook krijgt, of hoe vaak we ook ‘ik hou van jou’ horen, toch is die liefde meestal niet onvoorwaardelijk. Kinderen weten heel goed wat onvoorwaardelijke liefde is. Toch zullen de meeste moeders het erover eens zijn dat kinderen die onvoorwaardelijke liefde vaak op de proef stellen, door volstrekt onlogische en vaak zelfs vervelende dingen te doen, waarmee ze bij hun moeder precies op de juiste knoppen weten te drukken!

Hoe omschrijven onze Medela moeders onvoorwaardelijke moederliefde?

Om te begrijpen hoe onvoorwaardelijke liefde er precies uit ziet, vroegen we een aantal moeders van onze Medela Facebookgroep wat hun kinderen doen om die liefde te testen. Hun antwoorden waren grappig, aandoenlijk en recht uit het hart. We willen er graag een paar met je delen.

Lees ook:   Onze eerste verjaardag!

Dit zijn hun antwoorden op de stelling Ik hou onvoorwaardelijk van mijn kind, ook als …

  • “hij rotzooi maakt, aan mijn haar trekt of eten door de kamer gooit” (Bonnie)
  • “hij weigert een middagslaapje te doen!” (Megan)
  • “ze denken dat de muren één groot kleurboek zijn” (Mandy)
  • “hij chagrijnig wakker wordt van een dutje” (Paige)
  • “ze schreeuwen en rondrennen als beesten” (Ashley)
  • “hij expres dingen op de grond gooit om mij het te laten oprapen” (Felisia)
  • “ze met eten gooit en dan haar schouders ophaalt alsof zij het ook niet begrijpt” (Abeer)
  • “ik me door hem regelmatig afvraag of ik wel bij mijn volle verstand ben” (Alison)

Uiteindelijk was er één moeder die het mooi samenvatte en zei: “Ik hou zelfs van mijn dochtertje als zij zegt dat ze me haat. Ze is twee, maar zelfs dan hou ik nog meer van haar, omdat ze van mij is.”

Ik hou niet van wat je DEED, maar wel van JOU

Natuurlijk is het belangrijk om je kind het verschil te leren tussen goed en slecht, ook dat kun je met onvoorwaardelijke moederliefde doen. Moeders weten dat kinderen, om wat voor reden dan ook, hun grenzen zullen blijven opzoeken. Het is altijd goed om hen te vragen ergens mee op te houden, maar daar voeg je aan toe: “Ik hou niet van wat je net zei of deed, maar ik hou wel van JOU.”

Hou ook onvoorwaardelijk van jezelf

Al dit soort uitdagingen maken een moeder sterker. Onvoorwaardelijke liefde geven begint bij onvoorwaardelijke liefde voor jezelf. Je eigen gebreken en zwaktes ken jij beter dan wie dan ook. Van jezelf kunnen houden ondanks je fouten, zorgt dat je dit ook bij anderen kunt. Vergeef jezelf je onvolmaaktheden, probeer niet perfect te zijn. Uiteindelijk kan een moeder, of wie dan ook, geen onvoorwaardelijke liefde geven zonder het voor zichzelf te voelen.

Lees ook:   Lactatiekundige Nienke: Wat kan je beter niet eten tijdens de borstvoeding?

Hoe ouder je kindje wordt, hoe ingewikkelder zijn leven wordt. Maar als je hem als klein kind laat zien wat onvoorwaardelijke liefde is, geeft hem dat een helder kijk op de verscheidenheid en uitdagingen in de wereld. Het leert hem om anderen met liefde en respect te behandelen. Zelfs als…

Wanneer kon jij je baby wel achter het behang plakken, maar voelde je tegelijk die enorme moederliefde? Deel dit artikel of praat mee op onze Medela Benelux Facebookpagina.