Als je eenmaal gewend bent om te kolven, is dat de perfecte manier om je kindje moedermelk te kunnen geven, ook als jij er zelf even niet bent. Bijvoorbeeld als je weer aan het werk gaat, de nachtvoedingen wil verdelen of om een andere reden soms niet de borst kan geven, maar je kindje wel moedermelk wil geven vanwege alle voordelen die het te bieden heeft. Of misschien kolf je wel exclusief omdat je baby om wat voor reden dan ook niet aan de borst kan drinken.

Moedermelk bewaren

Je bent blij met je Medela kolfapparaat, maar hoe ga je hebt beste om met de melk die je afkolft? Om deze te bewaren, is het belangrijk te weten hoe je dat het beste kunt doen, zodat alle waardevolle voedings- en afweerstoffen behouden blijven. Dus bewaar, bevries en ontdooi het op de juiste manier.

Wat heb je nodig?

  • Een goed kolfapparaat dat bij jou past
  • Een ruime vriezer (of vriesvak)
  • Bewaarflesjes of -zakjes:
    • Moedermelkflesjes: ideaal om je baby mee te voeden, maar ook om moedermelk in te koelen, invriezen en ontdooien. Kies wel voor BPA-vrije flesjes. 
    • Moedermelkbewaarzakjes: doordat je ze plat neer kunt leggen, bespaar je ruimte in koelkast en vriezer. De vlakke structuur zorgt tevens voor sneller ontdooien.
Lees ook:   Tips voor het invriezen en ontdooien van moedermelk

Hoe lang kun je moedermelk bewaren?

Hoe lang kun je moedermelk in de koelkast bewaren? En bevroren moedermelk, of melk op kamertemperatuur? Hieronder een aantal richtlijnen:

Moedermelk bewaren, invriezen en ontdooien: zo doe je dat