Moeders doen vaak alsof ze alles onder controle hebben. In hun nieuwe rol kampen ze met allerlei uitdagingen en toch stralen ze, ondanks sommige onzekerheden, zelfvertrouwen uit. Ze blijken over vaardigheden te beschikken die ze zelf nooit voor mogelijk hielden. Ze geven borstvoeding alsof ze nooit anders deden en stellen iedereen gerust dat “alles onder controle” is. Moeders zijn onderhandelaars, vredestichters, koks en raadgevers tegelijk. Ze kunnen met 3 ingrediënten een eetbare maaltijd op tafel zetten en in hun eentje 7 dingen tegelijk doen. Vier uur slaap? Geen probleem!

Maar elke moeder weet: de enige die haar écht snapt, is een andere moeder. Dus als twee moeders bij elkaar zijn, waar hebben ze het dan over? We stelden deze vraag aan de moeders in onze Medela Facebookgroep. Hun antwoorden waren verfrissend en – uiteraard – soms voorspelbaar. Heb jij het met je moedervriendinnen over dezelfde dingen?

Slapen, slapen, (niet) slapen

Moeders hebben het vaak over het meest stressvolle aspect van het moederschap: slapen en het gebrek daaraan in de eerste paar maanden. Er bestaat geen ‘normaal’ wat de slaapgewoontes van een baby betreft, dus behalve als je extreme mazzel hebt, is slaaptekort aan de orde van de dag. Ook al is dit een bekend gegeven, toch hebben moeders het vaak en graag over de ongewone en onlogische slaapgewoontes van hun kleintje.

Humor

Als moeders onder elkaar zijn, komen hun ware emoties over het moederschap boven en hebben ze vaak openhartige gesprekken. Ze bespreken hun onzekerheden, angsten en zorgen. En ja, het helpt ook om de grappige, rare en vaak gênante dingen die hun kinderen doen te relativeren.

De gênantste verhalen

Moeders houden ervan om leuke verhalen over hun kinderen te delen, die vooral achteraf grappig zijn. Kinderen hebben geen filter en zeggen en doen daardoor de meest ongelofelijke dingen. Of het nou gaat om een gênant moment in een winkel of een luidkeelse opmerking die ze er in een rustig café uitflappen, moeders vertellen er liefhebbend over.

Lees ook:   Borstvoedingshoudingen die prettig zijn voor jou én je baby

“Ah, zo schattig hoe Isa naar me schreeuwde: ‘Mam, waarom poepen honden?”

Dit soort dingen lijkt op één of ander manier minder erg of gênant als je ze met andere moeders deelt. De meeste kleine kinderen hebben nog geen sociale vaardigheden (tot ze ‘alsjeblieft’ en ‘dankjewel’ leren zeggen) en dat maakt jouw eigen kind onweerstaanbaar en grappig.

Waar moeders alleen met andere moeders over praten…Moeders doen vaak alsof ze alles onder controle hebben. Maar elke moeder weet: de enige die haar écht snapt, is een andere moeder.

De uitdagingen

Veel vrouwen lieten weten dat het in hun gesprekken met andere moeders vaak gaat over waar je in vredesnaam de tijd vandaan moet halen om te douchen als je een baby of peuter hebt. Of om even rustig naar de wc te gaan met de deur langer dan 3 seconden dicht. Moeders raden elkaar vaak creatieve oplossingen aan. Eigenlijk werkt het bespreken van alle uitdagingen en het verzinnen van manieren om te ontspannen, bijvoorbeeld een uur in je eentje te winkelen, al net zo goed als een dagje naar de sauna. Gedeelde smart is halve smart: gedeelde problemen worden minder erg als je weet dat je niet de enige bent.

Multi-tasken met een groot gezin

Als een moeder pas geleden nog een zelfstandige vrouw was die jarenlang in haar eentje of alleen met een partner woonde voordat ze een baby kreeg, is 3 personen al een groot gezin. Toch hebben veel vrouwen 2 of 3 kinderen, dus een veel voorkomend gespreksonderwerp voor moeders zijn simpele overlevingstrucjes. Hoe krijg je je baby in slaap, hoe jongleer je met huishoudtaken, schooluitjes, doktersbezoekjes, kortom: het hele spectrum van multi-tasken zonder een burn-out te krijgen. Het kan een enorme steun in de rug zijn om dit met andere moeders te kunnen delen. En om trucjes uit te wisselen om lastige dingen te omzeilen en er het beste van te maken. Of tips voor recepten, waar je de beste babyspullen kunt krijgen, welke borstkolf je koopt en welke accessoires onmisbaar zijn. Veelbesproken onderwerpen zijn daarnaast: enkelzijdig of dubbel kolven en combineer je borstvoeding met kolven of doe je alleen dat laatste.

Lees ook:   4 redenen waarom een prematuur speciaal is

Meepraten?

Iedere moeder ervaart borstvoeding geven weer anders moeders hebben het er vaak over wat de meest efficiënte borstvoedingshoudingen zijn. De creativiteit van moeders in het bedenken van bijna-horizontale houdingen voor de borstvoeding is grenzeloos. Ook bespreken ze wat je tegen tepelkloven kunt doen en welke borstvoedingsproducten het voeden zo comfortabel mogelijk maken. Ervaringen delen helpt en je kunt veel hebben aan wat er in onze Medela Benelux Facebookgroep allemaal wordt besproken.

Waarom moeders alleen met andere moeders over praten:

Hieronder een paar van de gespreksonderwerpen die we op Facebook voorbij zagen komen.

 1. Slaappatronen van een pasgeborene
 2. Beginnen met vast voedsel
 3. Speeldates afspreken met andere kinderen
 4. Doktersafspraken
 5. Tandjes krijgen
 6. Weer aan het werk gaan
 7. Een verstopt melkkanaal, wat doe je eraan?
 8. Hoe bizar kinderen zich gedragen terwijl jij rustig een kopje koffie drinkt
 9. Slapen en zieke peuters ( en mannen 😉 )
 10. De balans tussen leven met een baby én een 3-jarige
 11. Waarom luierdoekjes zo geweldig zijn
 12. Zindelijkheidstraining voor jongetjes
 13. Slapen
 14. Slaapoefeningen
 15. Slapen, slapen, slapen

Moeders lachen samen, huilen samen en helpen elkaar er telkens weer bovenop. Ze stellen elkaar gerust dat fouten maken erbij hoort en dat alles uiteindelijk écht wel goed komt. Tussen nieuwe moeders kan een bijzondere kameraadschap en een sterke band ontstaan, wat verklaart waarom veel moeders vrienden voor het leven blijven.