Veel aanstaande ouders maken tijdens de zwangerschap een geboorteplan, waarin de verschillende verwachtingen, voorkeuren en onvoorziene gebeurtenissen (zoals een premature geboorte) over de geboorte worden opgenomen.

Een geboorteplan is nuttig om vooraf te kunnen bedenken wat je in huis moet hebben en met de zorgverleners te kunnen afstemmen hoe je het liefste wilt dat het bevallingsproces verloopt.

Onverwachts te vroeg

Een uitdaging voor ouders van te vroeg geboren baby’s is vaak dat ze het niet zagen aankomen. Weinig ouders hebben in hun plan iets staan over ‘premature geboorte’ en wat ze vervolgens verwachten op de intensive care afdeling van de neonatologie (NICU). Dit is waarschijnlijk een van de belangrijkste onderwerpen om op te nemen in je geboorteplan.

Gelukkig is het nooit te laat om een plan te maken. Of je nou verplichte bedrust hebt (omdat je mogelijk een verhoogd risico hebt of kans op vroeggeboorte), of dat je baby net prematuur geboren is en inmiddels op de NICU ligt: neem de tijd om met je partner te overleggen wat jullie voorkeuren en wensen zijn wat betreft de borstvoeding en het kolven op de NICU. Bijvoorbeeld:

Vertel de verpleging dat je borstvoeding wil geven

Ook al kan het misschien niet omdat je baby bijvoorbeeld aan de beademing ligt en niet kan zuigen, vertel de verpleging dat als het enigszins mogelijk is, je je baby graag borstvoeding wilt geven. Als het medisch personeel dat weet, hebben zij een duidelijk doel. Ga er niet zomaar van uit dat het personeel borstvoeding zal aanraden, maar maak duidelijk dat dit is wat jij wilt en vraag of zij jou op de hoogte willen houden van het dagelijkse zorgplan voor je baby.

NICU_048

“Wees stellig in je wens om een kolfschema aan te houden, want elke druppel moedermelk die jij afkolft, maakt je baby sterker”

Begin zo snel mogelijk met kolven

De NICU zal waarschijnlijk beschikken over een professioneel kolfapparaat, zoals de Medela Symphony. Vraag de verpleging je daar direct uitleg over te geven, zodat je al binnen een paar uur na de geboorte van je kindje kan beginnen met afkolven. Zorg dat jouw omgeving je helpt om op een comfortabele en succesvolle manier borstvoeding te kunnen geven. Wees stellig in je wens om een kolfschema aan te houden, want elke druppel moedermelk die jij afkolft, maakt je baby sterker. Het is lastig om afhankelijk te zijn van een kolfapparaat, maar je kunt het wel zo comfortabel mogelijk maken.

Lees ook:   4 redenen waarom Flex zo uniek is

Zorg voor een goede kolfroutine

Probeer zowel overdag als ’s nachts elke twee à drie uur te kolven, om de melkproductie goed op gang te krijgen. Neem de tijd om je goed te installeren en te ontspannen voor het kolven, zodat je goed (en een goede hoeveelheid) kunt kolven. Creëer een plek waar je je het beste kunt ontspannen. Houd een knuffel of een dekentje vast en een foto van je baby. Dit maakt jou relaxter en zorgt voor een optimale melkstroom. Lees hier meer kolftips.

Vergeet de laatste druppels niet

Kolf altijd nog twee minuten extra, ook als de melkstroom al is opgehouden. Waarom? Dit zorgt ervoor dat je borsten goed geleegd zijn en omdat de melk steeds iets romiger wordt, kun je zo ook de laatste druppels opvangen, met het hoogste gehalte aan vet calorieën, essentieel voor de ontwikkelende hersens van je baby. Vraag de lactatiekundige of ze je wil leren nog even na te kolven met de hand, zodat je ook de druppels die de kolf niet meer uit je borst krijgt, toch nog beschikbaar kunt maken voor je baby. Menselijke moedermelk is een krachtige bron van voedingsstoffen die een premature baby nodig heeft. Als je in deze situatie zit, is het belangrijk dat je hiervan goed op de hoogte bent.

Rustig en geduldig blijven proberen

Moedermelk afkolven kan leiden tot frustraties of ongemak bij nieuwe moeders, vooral als zij te maken hebben met de stress en gezondheidsrisico’s die komen kijken bij het bevallen van een premature baby. Maar geef het niet op! Zorg goed voor jezelf, met voldoende rust, een gezond dieet, genoeg water en een comfortabele routine. En verzorg je borsten en tepels, door bijvoorbeeld lanoline te gebruiken, om pijnlijke tepels te voorkomen.

Lees ook:   Lactatiekundige Nienke: Zo maak je een succes van de tweede keer borstvoeding

Wees bereid om te improviseren bij een prematuur

Probeer erachter te komen wat voor jou en je baby het beste werkt. Niet elk moeder heeft dezelfde borstvoedingservaring en dat geldt zeker voor moeders van te vroeg geboren baby’s. Het betekent vaak veel aanpassen en improviseren. Als je baby groot genoeg is om aan de borst te liggen, maar moeite heeft om de tepel met zijn mondje goed te pakken, gebruik dan een borstkolf aan de ene borst terwijl hij aan de andere sabbelt. Als de melkstroom telkens te heftig is aan het begin van een voeding, kolf dan eerst om de druk te verminderen en het voor je baby makkelijker te maken. Vraag of de lactatiekundige met je mee kijkt om je advies en hulp te geven.

Je bent niet alleen

Wat je ook doet, wees vooral bereid om steeds nieuwe dingen te proberen tot je de juiste oplossing hebt gevonden. Raak niet gefrustreerd of teleurgesteld, dit hoort allemaal bij de borstvoedingsreis en je komt gauw genoeg op een punt dat alles een stuk makkelijker en comfortabeler gaat. En: je bent niet alleen, een team zorgverleners en professionals zijn er voor je baby met talloze tips en trucjes voor jou.

Zorgen voor een premature baby brengt bepaalde uitdagingen met zich mee, maar met de juiste planning, aandacht en volharding, is borstvoeding ook op de NICU mogelijk. Ook al is je kindje te vroeg geboren en kun je hem nog niet aan de borst leggen, je zorgt ook nu uitstekend voor hem door hem moedermelk te geven. Zoek naar  oplossingen en vraag om hulp. Zorg goed voor jezelf en houd voldoende rust. Doordat jij ervoor zorgt dat je baby moedermelk en later borstvoeding krijgt, biedt je hem het beste voor een gezonde toekomst.

Heb jij verhalen over borstvoeding op de NICU? Wat werkte het best voor jou en je baby? Laat een reactie achter, of praat mee op onze Medela Benelux Facebookpagina!