De HMO’s (human milk oligosachariden) in moedermelk zijn de laatste tijd veel in het nieuws geweest. Daardoor vragen veel moeders zich af wat een HMO precies is, en of een enkel chemisch nagemaakte HMO toegevoegd aan kunstmatige babyvoeding evenveel waarde voor het immuunsysteem van hun baby’s kan hebben als moedermelk. Laten we eens beter kijken naar de ongelofelijke variëteit en het aantal HMO’s in moedermelk en er proberen achter te komen.

De #3 Solide ingrediënten in moedermelk: HMO suikers

Na lactose en vet, is HMO suiker het derde grootste vaste ingrediënt in moedermelk. Is dat de reden waarom kinderen later van snoepgoed houden? Nee. Dit zijn andere suikers, niet uw dagelijkse fruit of snoep suikers. Het zijn speciale, complexe ketens die HMO’s heten. Ze voeden de baby eigenlijk niet direct. Als een baby ze drinkt in de moedermelk, reizen de HMO’s naar de darmen van de baby als PRE-biotica, met andere woorden, de perfecte voeding voor de PRO-biotica, de goede beestjes in de darmen van de baby. Goede beestjes zijn vooral geschikt om ervoor te zorgen dat de spijsvertering van de baby soepeltjes werkt.

Een Goed Baby Beestje eet alle HMO suikers op

Baby’s hebben een unieke PRO-biotica in hun darmen “B. infantis” genaamd. Dit speciale Goede Baby Beestje heeft zich ontwikkeld tot de perfecte werkpartner van de HMO suikers in de moedermelk. Het is het enige beestje dat in staat is ieder klein pareltje in de complexe HMO keten te verteren. Andere goede beestjes in de darmen van de baby kunnen alleen een deel van de HMO’s verteren- en slechte beestjes zijn te primitief om überhaupt HMO’s te verteren. Dat is waarom slechte beestjes meestal verhongeren en dood gaan als een baby moedermelk krijgt zodat er voornamelijk goede beestjes overblijven en een gezonde spijsvertering.

Lees ook:   Lactatiekundige Siemian: de fabel van de natuurlijke maaginhoud?

Goede Baby Beestjes bouwen een beschermend schild om ziekte uit te bannen

HMO suikers voeden niet alleen het unieke baby beestje “B. infantis” , ze activeren het ook om twee belangrijke dingen te doen. Ten eerste produceert “B. infantis” stoffen die het immuunsysteem helpen zich te ontwikkelen, dat daarna helpt bij het controleren van ontstekingen. Ten tweede, geactiveerd door het eten van HMO’s, instrueert “B. infantis” naar het schijnt de darmen van de baby’s om proteïnen aan te maken die de darmwand afsluiten. Dit zorgt voor beschermende barrières die slechte beestjes verhinderen in de bloedbaan te komen en zo ziektes te veroorzaken. Het fascinerende is dat “B. infantis” dit extra werk alleen maar doet als het er de opdracht voor krijgt van de HMO’s in moedermelk. Als “B. infantis” alleen lactose krijgt, zoals met kunstvoeding, eet het dat, maar het vertelt de darmen niet om een beschermend proteïne schild te maken.

HMO Suikers verbeteren daadwerkelijk het immuunsysteem van je baby, nu en later

Daarom zeggen we dat het immuunsysteem van de baby een zoetekauw is! De HMO suikerstrengen stromen het spijsverteringskanaal binnen, goede beestjes voedend en slechte beestjes verhongerend. Ze helpen de baby tegen alles te beschermen, van kleine ziektes zoals verkoudheid, schilferige huid en diarree, tot levensbedreigende ziektes zoals necrotiserende enterocolitis (dat speciaal premature baby’s bedreigt). Ze helpen ook kinderziektes te voorkomen waaronder allergieën, type-1 diabetes en auto-immuunziektes zoals gluten intolerantie. In feite wordt de tijdige totstandkoming van een gezonde darm ook in verband gebracht met een verkleind risico op cardiovasculaire ziektes, obesitas, type-2 diabetes en darmziektes bij volwassenen. Lees hier meer over de (algemene) voordelen van borstvoeding.

Hoeveel HMO suikers zijn er?

Hoeveel HMO suikers zijn ervoor nodig om de darmen van de baby goed te voeden? De meeste moeders hebben rond de 130 verschillende HMO’s in hun melk. Tot nu toe hebben wetenschappers rond de 200 HMO’s geïdentificeerd. Dus niet iedere moeder heeft ze allemaal. De exacte combinatie van HMO’s in de melk van een moeder hangt af van de individuele ontwikkeling van de moeder en haar omgeving. Recent hebben kunstvoeding fabrikanten ontdekt hoe zij een enkele HMO van de 200 natuurlijke HMO’s die in moedermelk zijn gevonden, chemisch kunnen namaken. Deze speciale HMO komt veel voor en wordt bij ongeveer 80% van de moeders in hun melk gevonden. Kan één HMO het werk doen dat 130 verschillende HMO’s die in moedermelk worden gevonden? Onderbuikgevoel vertelt ons dat dat erg onwaarschijnlijk is. Vanwege het feit dat er zoveel verschillende HMO’s in melk zitten en zoveel verschillende beestjes in de darmen, is er nog een lange weg te gaan om ook maar in de buurt van moedermelk te komen. Lees hier het verschil tussen moedermelk en flesvoeding.

Lees ook:   Tips voor het invriezen en ontdooien van moedermelk

Het is een feit dat wetenschappers pas net begonnen zijn met het begrijpen van de kracht van HMO’s en hun vriendje “B. infantis” als het gaat om het levenslang gezond maken van de darm en het immuunsysteem van de baby. Toch hebben zij veel bewijs dat alleen al de variatie in en het aantal HMO’s in moedermelk ongeëvenaard zijn en baby’s een leven lang immuun bescherming bieden! Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in het onderzoek naar HMO’s en moedermelk? Volg ons op facebook