Borstvoeding geven is een bijzonder gevoel. In positieve zin natuurlijk door de speciale band die je opbouwt met je baby. Helaas kun je ook last krijgen van pijnlijke tepels, je baby zuigt met kracht en kan soms de tepel niet helemaal goed te pakken krijgen, met een pijnlijk gevoel of tepelkloven tot gevolg. En dat is bepaald geen pretje!

Gelukkig kun je van alles doen om dat te verhelpen, hieronder een paar tips:

#1 Kijk of je baby goed kan zuigen

Om succesvol en comfortabel uit je borst te kunnen drinken, moet je baby de tepel goed kunnen ‘pakken’. Als dit eenmaal lukt, gaat de rest vanzelf. Je baby weet instinctief wat hij moet doen. Twijfel je hierover? Vraag een lactatiekundige om hulp.

#2 Probeer andere borstvoedingshoudingen

Geef je vaak in dezelfde houding de borst? Probeer eens verschillende borstvoedingshoudingen uit, dat kan de druk op je borsten verminderen. Ook kan een andere houding het makkelijker voor je baby maken om je tepel goed aan te pakken. Door af te wisselen kom je er vanzelf achter welke houding voor jullie allebei het prettigst is.

#3 Verzorg je tepels goed

Borstvoeding blijven geven met pijnlijke tepels kan met behulp van een tepelhoedje. Tepelhoedjes passen precies over je tepel en sluiten de tepelhof goed af. Gebruik deze  nooit zonder advies van een lactatiekundige. Tussen de voedingen door kun je  tepelbeschermers dragen om wrijving (tegen je kleding) te voorkomen en je tepels te laten genezen. Vergeet ook zeker niet de juiste maat borstschild te gebruiken bij het kolven, om ongemakken te voorkomen.

Lees ook:   Lactatiekundige Nienke: "Hoeveel moedermelk heeft je kindje nodig?"

#4 Smeren, smeren, smeren

Purelan tepelcrème is het meest gebruikte middel tegen pijnlijke tepels of tepelkloven. Het bevat natuurlijke en hypoallergene ingrediënten en is veilig voor je baby. Je hoeft het er dus niet af te wassen om borstvoeding te geven.

#5 Laat je pijnlijke tepels drogen

Zoals voor wel meer wondjes geldt, kan het ook voor pijnlijke tepels goed zijn om ze wat zuurstof te geven. Dus trek na een voeding niet meteen wat aan, of draag een zacht katoenen shirt zonder beha.

#6 Kolven in plaats van de borst geven

Als je tepels zoveel pijn doen dat je je baby een tijdje niet de borst kunt geven, kun je melk afkolven om je baby uit een flesje te laten drinken. Dit geeft je tepels even rust en tegelijk zorgt het kolven ervoor dat je baby blijft profiteren van de antistoffen in moedermelk. Kies een kolfapparaat dat bij jou past, bijvoorbeeld een dubbele kolf, zodat je uit beide borsten tegelijk kunt kolven.