Veel nieuwe moeders willen er alles aan doen om de borstvoeding zo prettig mogelijk te laten verlopen en er zeker van te zijn dat ze alles ‘goed’ doen om problemen te voorkomen. Vaak krijgen zij van vrienden en familie tegenstrijdige adviezen en goedbedoelde (maar onjuiste) verhalen over borstvoeding te horen. Daarom is het belangrijk dat nieuwe moeders met zorgverleners (dokters, verpleegkundigen, vroedvrouwen/verloskundigen, lactatiekundigen) hun zorgen en vragen bespreken.

Problemen voorkomen bij borstvoeding

Als je problemen rond de borstvoeding wilt voorkomen, wacht dan vooral niet (te lang) met het uiten van je zorgen. Hoe eerder je bespreekt wat je dwars zit, hoe makkelijker het op te lossen is. Kies een zorgverlener bij wie jij je op je gemak voelt en wiens advies overeen komt met wat jij belangrijk vindt. Als je het niet eens bent met een advies, voel je dan vrij om met iemand anders te gaan praten.

Gelukkig is er veel goede informatie en hulp verkrijgbaar, je staat er niet alleen voor. Wend je tot een lactatiekundige voor hulp en advies. Lactatiekundigen zijn speciaal opgeleid om al je vragen te kunnen beantwoorden en je te helpen bij het oplossen van je problemen.

Eén van de beste manieren om je beter voor te bereiden is door een informatieavond bij te wonen die door je verloskundige, ziekenhuis of kraamcentrum wordt aangeboden. Schroom niet om alles te vragen waar je mee zit, ook al ben je bang dat je een ‘domme vraag’ stelt. Er bestaan namelijk geen domme vragen als je als kersverse moeder probeert meer te weten te komen over borstvoeding.

Je zou ook thuis een lijstje kunnen bijhouden met vragen en dat bij een volgende afspraak met een zorgverlener meenemen. Het is allemaal nieuw voor jou en niemand verwacht dat je alles al weet! Begin met deze 6 vragen over borstvoeding, die bijna iedere moeder heeft:

1. Hoe weet ik of mijn baby genoeg melk krijgt?

Het antwoord dat je op deze vraag krijgt luidt waarschijnlijk dat de beste manier om erachter te komen of je baby genoeg melk binnenkrijgt, is door te letten op je eigen lichaam en op het gedrag van je kindje. Als je borsten na een voeding soepel aanvoelen en je baby ontspannen en voldaan is, gaat alles goed. Als je baby vijf à zes schone luiers per dag nodig heeft, doen jullie het allebei goed. Een goede graadmeter dat je baby voldoende melk drinkt, is als hij goed in gewicht aankomt. Sommige moeders maken zich zorgen dat hun baby te weinig binnenkrijgt omdat hun borsten nooit ‘vol’ aanvoelen, maar aan de algemene gezondheid van je baby kun je het beste zien of hij genoeg drinkt. Ook al voelen je borsten niet vol aan, toch krijgt je baby waarschijnlijk alles wat hij nodig heeft. Ga regelmatig naar het consultatiebureau en laat je baby gedurende de eerste weken na zijn geboorte geregeld wegen om er zeker van te zijn dat hij goed op schema zit wat betreft zijn gewichtstoename.  Klik hier voor meer tekenen om te zien dat je baby genoeg melk krijgt.

Lees ook:   Wist je dit al over je borstschild?

2. Wat kan ik doen om pijnlijke tepels te voorkomen?

Inderdaad, je tepels kunnen pijn gaan doen. Je verloskundige raadt je misschien aan hierop voorbereid te zijn en zal je verzekeren dat de meeste vrouwen last krijgen van gevoelige tepels, dit is volkomen normaal. Maar, als je tepels zoveel pijn doen dat het moeilijk wordt om door te gaan met borstvoeding geven, dan kan dit een teken zijn dat er iets niet goed gaat. Het eerste wat je dan moet doen, is controleren of je baby in staat is om goed aan de borst te zuigen. Een lactatiekundige kan je hierbij helpen. Veel moeders hebben een beetje extra hulp nodig om te leren om de baby goed te kunnen aanleggen. Een tweede stap, als je last hebt van pijnlijke tepels of tepelkloven, kan een tepelhoedje soms helpen, maar vraag wel je lactatiekundige om raad.

3. Hoe vaak en hoe lang moet ik mijn baby borstvoeding geven?

De meeste zorgverleners zullen je vertellen dat er geen standaard is als het gaat om hoe vaak en hoe lang je borstvoeding moet geven. Sommige baby’s willen meerdere keren per dag een korte voeding, andere juist maar een paar keer per dag wat langer. De behoefte van de baby verandert ook als hij ouder wordt, de meeste baby’s zullen geleidelijk aan minder (en efficiënter) gaan drinken dan toen ze net geboren waren. Er bestaat niet zoiets als ‘te vaak’ of ‘te lang’ borstvoeding geven, zolang het maar prettig is voor jou en je baby. Onderzoek heeft aangetoond dat het aantal borstvoedingen per dag uiteen kan lopen van 4 tot 13 voedingen per dag, met een lengte variërend van 12 tot 67 minuten per voedingssessie. De meeste baby’s drinken zo’n 6 à 7 keer per etmaal, ongeveer om de drie uur. Bij de meeste baby’s duurt een voeding ongeveer 20 – 30 minuten, maar zoals je ziet kan dat ook anders zijn, vooral als je baby nog maar pas is geboren. Dus in plaats van je zorgen maken over of je baby wel ‘normaal’ is, kun je je er het beste gewoon aan overgeven (dat zal je baby – misschien soms zelfs letterlijk – ook doen) en gebruik deze tijd om een band op te bouwen met je baby en van elkaar te leren.

4. Moet ik de borstvoeding aanvullen met melkpoeder of supplementen zoals fluoride, vitamine D of ijzer?

Als je baby goed drinkt, is het niet nodig om dit nog aan te vullen met melkpoeder. Moedermelk is namelijk een geweldig goedje, dat je baby alle voedings- en afweerstoffen biedt die hij nodig heeft. Baby’s die de borst krijgen, hoeven geen aanvullende supplementen fluoride of ijzer, moedermelk levert je baby de juiste hoeveelheid ijzer om aan zijn behoefte te voldoen. Wel is het aan te raden om je baby een beetje extra vitamine D te geven. De World Health Organisation raadt aan om je baby exclusief borstvoeding te geven vanaf zijn geboorte tot een half jaar, omdat moedermelk hem voorziet van alles wat hij nodig heeft voor zijn voeding en groei. De Nederlandse overheid heeft dit advies overgenomen. Na zes maanden krijg je het advies om je baby langzaamaan vaste voeding te gaan aanbieden. Juist omdat zijn ijzerreserves na zes maanden niet meer voldoende zijn. Er is geen reden om al met vier maanden met vaste voeding te beginnen.

Lees ook:   Hoe kies je speelgoed dat past bij de leeftijd van een kind?

5. Is er specifiek voedsel of drinken dat ik moet vermijden?

Het korte antwoord op deze vraag is: nee. Het uitgebreidere antwoord is dat je je het beste kunt houden aan een uitgebalanceerd dieet en dat je niet bang moet zijn om te genieten van allerlei kruiden en smaken. Dat zal een opluchting zijn als je tijdens je zwangerschap sommige dingen minder lekker vond, of moest laten staan omdat ze niet veilig zijn voor zwangere vrouwen. Je kunt nu gewoon weer alles eten wat je lekker vindt. Gevarieerd eten, met veel verschillende kruiden en specerijen, draagt die smaken via de borstvoeding over op je baby, waardoor je baby in de toekomst een avontuurlijke eter zou kunnen worden. Zorg ook dat je genoeg vocht binnenkrijgt en drink zes tot acht glazen water per dag. Ga juist niet meer melk drinken dan je voor je zwangerschap al deed. Je hoeft geen melk te drinken om melk te maken. Sommige baby’s reageren op wat hun moeder eet en drinkt. Denk je dat jou baby dat doet, consulteer dan een lactatiekundigen, die je verder door kan verwijzen.

6. Mag ik thee en koffie met cafeïne drinken?

Het antwoord op deze vraag is ja. Waarschijnlijk is het verstandig om niet de hele dag koffie te drinken. Er zijn geluiden dat baby’s onrustig zouden worden van teveel koffie. Thee kan je ongelimiteerd drinken. Zeker als je thee met smaakjes drinkt en weinig zwarte thee. Drink geen liters venkelthee, dat zorgt juist voor krampjes.

Zelfs al heb je moeite met de aanpassingen in je leven als borstvoeding gevende moeder, of je maakt je zorgen om wat borstvoeding betekent voor jou en je baby, onthoud dan dat de meeste problemen rond de borstvoeding kunnen worden vermeden of verholpen. Je bent niet alleen, er is genoeg hulp verkrijgbaar. Onze lactatiekundige beantwoord twee keer per maand al je vragen over moedermelk, borstvoeding en kolven tijdens het borstvoedingscafé op Facebook.  Stel je vragen bijtijds en vaak. Zorg dat je de hulp krijgt die jij en je baby verdienen en bedenk dat veel van de dingen waarvan jij denkt dat ze met de borstvoeding te maken hebben, gewoon het aanpassen van je jonge baby aan de wereld is.

Heb jij nog andere vragen over borstvoeding? Praat mee op onze Medela Benelux Facebookpagina.