Ga je weer aan het werk en wil je je baby borstvoeding blijven geven? Dan is het voor zowel jou als je werkgever handig om te weten wat hiervoor de regels zijn en waar jij precies recht op hebt. In deze blog zetten we alles op een rij, zodat duidelijk is hoe lang jij dagelijks mag kolven en waar je werkgever voor moet zorgen.

Het voedings- of kolfrecht in Nederland

Uit artikel 4.3.8. Voedingsrecht van de Arbeidstijdenwet (2007), blijkt het volgende:

 • Tijdens de eerste 9 maanden na de geboorte van je kindje, heb je als borstvoeding gevende moeder het recht om de borst te geven en/of te kolven onder werktijd, mits je de werkgever hier van te voren van op de hoogte hebt gesteld.
 • De werkgever moet zorgen voor een geschikte, afsluitbare ruimte, die schoon en goed verwarmd is en waar jij comfortabel kunt voeden en/of kolven.
 • Je hebt het recht om tot een kwart van je werktijd te gebruiken om borstvoeding te geven/te kolven. De precieze planning voor de voedings- of kolfsessies bepaal jij, in overleg met de werkgever.
 • Deze uren worden door de werkgever volledig doorbetaald.

In de Arbeidstijdenwet staat verder dat je als borstvoeding gevende moeder tot 6 maanden na de geboorte van je baby niet verplicht kunt worden tot overwerken of nachtdiensten. Hierbij geldt wel dat dit overlegd moet worden met de werkgever, om eventuele teleurstellingen te voorkomen. Zie voor meer informatie de site van de Rijksoverheid: Waar moet ik op letten als ik zwanger ben en werk?‘.

Is de wetgeving in België hetzelfde als in Nederland?

De regels in België komen grotendeels overeen met die van Nederland, zoals die hierboven staan beschreven. Hieronder de punten waarop ze uiteenlopen kort toegelicht:

 • In België dien je officieel twee maanden voordat je terugkeert op de werkvloer, per aangetekende brief, te melden dat je van plan bent borstvoeding te gaan geven.
 • Je moet daarnaast maandelijks aantonen dat je (nog steeds) borstvoeding geeft, door een bewijs te halen bij het zuigelingenbureau of je huisarts
 • In België heb je recht op een halfuur borstvoedingspauze, als je (minstens) 4 uur werkt, bij meer dan 7,5 uur krijg je nogmaals een halfuur (dan kun je er eventueel voor kiezen om één keer een pauze van een uur te nemen).
 • In België betaalt de werkgever deze uren niet uit, maar worden ze grotendeels (zo’n 80%) vergoed via het ziekenfonds. Je werkgever verzorgt hiervoor maandelijks een formulier dat jij kunt ondertekenen en opsturen, waarna je binnen 30 dagen betaald wordt.
 • In België geldt dat je, na de rechtmatige negen maanden borstvoeding geven, nog maximaal twee maanden langer mag doorgaan als je baby bijvoorbeeld te vroeg geboren is, of als je baby het nodig heeft omdat hij bijvoorbeeld allergisch is.

Overleg met je werkgever

Als je van plan bent om na je verlof op het werk te gaan kolven, bespreek dit dan ruim van te voren met je werkgever, zodat die niet voor een verrassing komt te staan. Bespreek samen hoe jullie dit het beste kunnen inplannen als je weer aan het werk gaat. Dat geeft hem ook de tijd om eventuele maatregelen te nemen om het kolven of voeden mogelijk te maken.

Lees ook:   Lactatiekundige Nienke: “hoe zorg ik dat mijn baby de fles accepteert?”

Ook als je na je verlof aan een nieuw baan begint, is het misschien handig om al tijdens het sollicitatiegesprek aan te geven dat je wil gaan kolven. Ook al heb je hier gewoon recht op, goede communicatie blijft belangrijk en zorgt voor duidelijkheid bij alle partijen.

Wat is een ‘geschikte’ kolfruimte?

Een voor kolven (of voeden) geschikte ruimte moet van binnenuit afsluitbaar zijn en is daarnaast schoon, goed verwarmd en geventileerd en vrij van risico’s zoals chemische of anderszins gevaarlijke stoffen. Daarnaast is het handig als de ruimte ook beschikt over een stopcontact, stromend water en een koelkast. Een gezellige ruimte is ontspannener dan een kil hok, dus maak hem eventueel zelf gezelliger.

Als er meerdere vrouwen gebruik willen maken van de kolfruimte, overleg dan of je de kolfsessies graag tegelijk of liever apart wilt inplannen. Meestal is één stoel voldoende voor 3 of 4 borstvoeding gevende werkneemsters. Als er geen geschikte kolfruimte aanwezig is (een toilet, voorraad- of bezemkast is géén geschikte ruimte), moet je werkgever je de kans geven om thuis te voeden.

Borstvoeding en werken? Dit zijn je rechten en plichten van jou en je werkruimte. Onder andere: Wat is een ‘geschikte’ kolfruimte?

Voordelen voor moeder én werkgever

Als jij en je werkgever alles vooraf hebben overlegd en geregeld, ga jij met gerust hart en plezier weer aan het werk. Daar profiteert je werkgever natuurlijk ook van, want een tevreden werknemer is een goede werknemer! Bovendien zijn kinderen die borstvoeding krijgen in hun eerste jaar minder ziek, zodat jij minder vaak thuis hoeft te blijven.

Als alles op jouw werk goed is geregeld, krijgt je werkgever het mooie stempel ‘sociaal en maatschappelijk bewust’ en maakt dit jou misschien wel gemotiveerder, loyaler en productiever: win-win!

Tips voor de werkende moeder die borstvoeding geeft:

 • De eerste negen maanden van je kindje mag je onder werktijd kolven (en krijg je deze uren gewoon uitbetaald), maar je hoeft daarna niet te stoppen als je dat nog niet wilt. Je zou bijvoorbeeld in je gewone werkpauze kunnen kolven en in overleg met je werkgever is er misschien wel meer mogelijk.
 • Bespreek ook met je werkgever dat je misschien even bezig bent om naar de kolfruimte te gaan en je daar te installeren.
 • Zet de verwarming geruime tijd vóór je gaat kolven vast lekker aan in de kolfruimte.
 • Het meest voor de hand ligt om per werkdag twee keer te kolven, maar meerdere keren wat korter kolven kan de opbrengst op de lange duur vergroten en zorgt dat de melkproductie beter op peil blijft. Overleg met je werkgever of dit op jouw werk mogelijk is.
 • Heb je veel afspraken en vergaderingen of ben je veel op pad voor je werk, vraag dan of er rekening kan worden gehouden met jouw planning. Misschien kun je tussen afspraken door bij je baby langs om hem te voeden, of naar huis om te kolven
 • Kolven als je onderweg bent, is ook mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld tussen twee afspraken door in de auto kolven.  De meeste kolven werken op batterijen of oplaadbare accu, daarnaast zijn er speciale auto-adapters te koop. Lees ook onze blog ‘ Wat heb je nodig voor borstvoeding onderweg?’

Oefenen met kolven en de fles geven

Het beste is om al snel te beginnen om je baby te laten wennen met het drinken uit de fles. Als je baby voor het eerst uit een flesje drinkt, begin dan met een klein beetje, probeer hem vooral niet te dwingen. Geef eventueel een half uur later alsnog de borst. Niet meteen, want anders krijgt hij het idee dat na een fles sowieso nog de borst komt (en hoeft hij dus niet uit de fles te drinken).Er bestaat ook een speen (met fles) speciaal voor borst gevoede baby’s, dit is de Calma. Deze is gebaseerd op hoe baby’s aan de borst zuigen, zodat het switchen tussen borst en fles simpel is.

Lees ook:   Vragen die nieuwe vaders aan hun partner willen stellen

Als je baby op de opvang misschien weinig drinkt, maak je dan geen zorgen. Dat haalt hij ’s avonds wel weer in. Wees ook niet bang dat je kleintje er onrustig of ’s nachts wakker door zou worden (áls ‘ie al doorslaapt), want dat verschilt heel erg per baby.

Naar de opvang om je baby te voeden

In plaats van kolven, kun je ook je baby zelf de borst geven in je borstvoedingspauze. Al kan het voeden van je baby op de opvang wel een beetje gedoe zijn, soms is het ‘live’ de borst geven wel een uitkomst, bijvoorbeeld als kolven (tijdelijk) niet zo goed lukt. Je baby zien en aanraken kan jou helpen en voor hem is het natuurlijk fijn om jou te zien. Al is het daarna soms extra lastig om weer afscheid te moeten nemen. Ook kan het op en neer gaan naar de opvang onhandig zijn. Daarom is het fijn als je daar toch wat afgekolfde melk achterlaat. Mocht je vertraging hebben, dan kan je baby toch gewoon gevoed worden.

Wat zijn je rechten als zelfstandig ondernemer of zzp’er bent?

Voor de belastingdienst vallen kolf- of voedingssessies niet onder werktijd. Werktijd moet namelijk concreet bijdragen aan het bedrijven van jouw onderneming en borstvoeding geven valt in dat opzicht onder privétijd.
Als je zelfstandig ondernemer bent of zzp’er, kan het krijgen van een kindje betekenen dat je minder uren kunt werken. Om recht te houden op fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek en de mkb-vrijstellingen, moet je voldoen aan de urennorm van tenminste 1225 uur per jaar. Uiteraard ben je niet in overtreding als je dit niet haalt, maar dan valt dat belastingvoordeel weg.