Wist je dat de meeste problemen met kolven ontstaan door de vetheid van moedermelk? Moedermelk is heel vet en laat al snel een vetlaagje achter op je kolfonderdelen. Het is belangrijk om alle onderdelen die met je moedermelk en borsten in aanraking komen na gebruik uit elkaar te halen en schoon te maken om te voorkomen dat de melk gaat indrogen en dat er bacteriën ontstaan op de onderdelen.

Goed reinigen van alle onderdelen die met moedermelk in aanraking komen is daarnaast ook essentieel voor een goede werking van je kolf. Dit zijn onze schoonmaaktips.

1. Reinig je kolfonderdelen in 5 stappen

Maak je kolfonderdelen na elke kolfsessie op de volgende manier schoon:

Lees ook:   4 x waarom wij fan zijn van borstvoeding-app MyMedela
  1. Haal de afkolfset uit elkaar tot losse onderdelen.
  2. Spoel alle onderdelen af met koud, schoon water (circa 20⁰C).
  3. Maak alle onderdelen goed schoon in een sopje van warm water (circa 30⁰C).
  4. Spoel alle onderdelen gedurende 10-15 seconden af met koud, schoon water (circa 20⁰C).
  5. Droog de onderdelen af met een schone doek of zet ze op een schone doek neer zodat ze aan de lucht kunnen drogen.

Let op: gebruik alleen water van drinkkwaliteit om je afkolfset te reinigen.

Wist je dat juist het reinigen van je onderdelen in een sopje essentieel is om het vetlaagje van je kolfonderdelen te verwijderen?

Alternatief: je kunt de onderdelen van de afkolfset ook in de vaatwasser reinigen. Haal de afkolfset eerst helemaal uit elkaar zoals genoemd bij stap 1. Spoel alle onderdelen daarna af met koud, schoon water (circa 20⁰C) zoals genoemd bij stap 2. Plaats de onderdelen vervolgens in de bestekmand of op het bovenste rek in de vaatwasser. Droog de onderdelen tot slot zoals beschreven bij stap 5.

2. Hoe moet ik mijn kolfonderdelen steriliseren?

Het is belangrijk om tijdens de eerste 6 maanden je kolfonderdelen 1 keer per dag te steriliseren. Haal de afkolfset eerst uit elkaar tot losse onderdelen (met uitzondering van de slangen). Je kunt de onderdelen op 2 manieren steriliseren:

  1. In een kookpan: zorg dat alle onderdelen onder water staan en laat deze 5 minuten lang koken. Tip: voeg een beetje citroenzuur toe aan het kokende water om te voorkomen dat er kalkaanslag ontstaat.
  2. Met de Quick Clean magnetronzakken: doe de onderdelen samen met een kleine hoeveelheid water in een Quick Clean magnetronzak en plaats het geheel in de magnetron voor 3 minuten.
Lees ook:   Medela advies: "zo kies je de juiste kolf"

Droog de onderdelen nadat ze gesteriliseerd zijn af met een schone doek of zet ze op een schone doek neer zodat ze aan de lucht kunnen drogen.

Wil je liever zien hoe je je kolfonderdelen het beste kunt schoonmaken? Bekijk dan ook de video met schoonmaaktips:

Heb jij nog goede schoonmaaktips?  Deel jouw ervaringen en tips met andere moeders via onze Medela Benelux Facebookpagina!