Siemian Berghuijs is dit jaar precies 25 jaar lactatiekundige. Naast haar eigen praktijk waar ze moeders helpt, werkt ze ook voor Medela. Elke twee weken beantwoord Siemian uiteenlopende vragen over borstvoeding, moedermelk en kolven tijdens het borstvoedingscafé op Facebook voor Medela. 

Siemian blogt na elk borstvoedingscafé over wat ze tegen komt, van veelvoorkomende vragen tot persoonlijke ervaringen.

Blog #1: Nachtvoedingen

Gisteravond weer een heel vol borstvoeding café. Bijna 60 moeders die hun vragen stelden. Een onderwerp dat vaak terugkomt is het geven van nachtvoeding.

Waarom nachtvoedingen?

Nachtvoedingen horen bij borstvoeding. Uit onderzoek blijkt dat 64% van alle baby’s die tot 6 maanden uitsluitend borstvoeding krijgen een of meerdere nachtvoedingen vragen. Dat doen ze niet om hun ouders te plagen maar omdat ze in de nacht ongeveer 20% drinken van de hoeveelheid melk die ze in 24 uur nodig hebben. Ze kunnen dat ook niet anders regelen, omdat de borsten van hun moeder nu eenmaal een bepaalde opslagcapaciteit hebben en dus ook de melkproductie over die 24 uur verdelen. We weten dat er moeders zijn die maar 4 voedingen op een dag hoeven te geven terwijl er anderen zijn die diezelfde hoeveelheid melk in 13 voedingen geven en alles daar tussenin.

Ook het vetgehalte van de melk van de moeder speelt een rol. Baby’s met moeders met vette melk zijn eerder verzadigd dan baby’s die minder vette melk te drinken krijgen. Die laatsten hebben meer melk nodig om verzadigd te raken dan de eersten en de gemiddelde baby met de gemiddeld vette melk zit daar weer tussenin. Kortom en zijn veel aspecten die een rol spelen die alleen al met de voeding op zich te maken hebben.

Lees ook:   Lactatiekundige Nienke: Vervangt vaste voeding moedermelk?

Nachtvoedingen zijn dus nodig, in elk geval de eerste zes maanden. Ondanks dat consultatiebureaus en het voedingscentrum vermelden dat baby’s rond de leeftijd van 3 maanden door slapen. Dit hoeft niet voor alle moeders normaal te zijn. Je hoeft je geen zorgen te maken, als jouw baby wel ’s nachts aan de borst komt. Het is zelfs zo dat sommige baby’s in de nacht vaker gaan komen als hun moeder weer gaat werken. Mogelijk omdat de productie van de moeder minder wordt en er gerepareerd moet worden, of om een beetje de veiligheid die overdag soms mist omdat hun moeder er niet is, in te halen. Wie zal het zeggen.

Nachtvoedingen na 6 maanden?

Zes maanden, maar dat wil dus niet zeggen dat ze opeens met zes maanden en een dag niet meer nodig zijn, die nachtvoedingen. Vanaf zes maanden gaat de voeding aangevuld worden met vaste hapjes. Dat is meestal een langzaam en geleidelijk proces hoewel er natuurlijk ook baby’s zijn die al heel erg aan ander eten toe zijn en die er als het ware op aanvallen.

Als er dan eenmaal goed met de pot wordt meegegeten lijken die nachtvoedingen helemaal niet meer nodig, dus waarom verdwijnen ze niet bij iedereen? Ongetwijfeld ook omdat het een ingesleten gewoonte is geworden even bij mamma te willen drinken als je wakker wordt. Maar waarom wordt het ene kind wakker en het andere niet? Slapen de kinderen die wakker worden allemaal nog bij pappa en mamma op de kamer of zelfs in bed? Zou kunnen. Helpt het om hen een eigen bedje en een eigen kamertje te geven? Misschien. Komen kinderen die flesvoeding hebben gekregen nooit in de nacht? Waarschijnlijk wel. Maar, wordt daar ook zo’n probleem van gemaakt? Nee, daar horen we weinig over.

Lees ook:   Freestyle Flex: dé kolf voor de moderne moeder

Naar verwachting stoppen de nachtvoedingen als de borstvoeding helemaal is afgebouwd en zelfs dat is niet zeker. Wat wel zeker is, is dat je het jezelf als ouders en vooral moeder gemakkelijk moet maken. Niet teveel gaan verschonen. Toch je kind leren dat de nacht is om te slapen. Vooral een ouder kind kan dat al goed worden uitgelegd.

Mijn ervaring als moeder

Zelf heb ik altijd gedacht, het is nu wat het is. Ik kan er een probleem van maken of ervan genieten. Het zijn maanden en soms jaren die nooit meer terug komen, dus vooral genieten! In elk geval is het een investering in de relatie met je kind die ook nooit meer afgepakt kan worden. Laat anderen maar vinden wat ze vinden, als dit het beste is voor mijn kind, dan doe ik dat.

Siemian BerghuijsLactatiekundige IBCLC
Siemian Berghuijs is internationaal gecertificeerd lactatiekundige. Ruim twintig jaar geleden behoorde zij tot een van de eerste tien lactatiekundigen in Nederland. Ze hielp het beroep mee ontwikkelen en was geruime tijd voorzitter van de beroepsvereniging. Ook stond zij aan de wieg van de invoering van huurkolven om het op gang komen van de borstvoeding te ondersteunen.