Als je een cadeautje koopt voor een kind van 2, zijn kleine onderdelen natuurlijk uit den boze. Maar ook andere, minder voor de hand liggende, factoren spelen mee bij de keuze voor het juiste speeltje. Zorg dat het speelgoed past bij de leeftijd van het kind en geef iets wat aansluit bij de ontwikkelingsfase waarin hij zit, zodat ook de ouders er blij mee zijn… Daar komt nogal wat bij kijken. Om je te helpen zetten we hieronder wat richtlijnen voor je op een rij:

Speelgoed voor baby’s tot 6 maanden

Experts zijn het erover eens dat speeltjes goed zijn voor baby’s. Waarom? Omdat baby’s, met al hun zintuigen, continu aan het leren zijn. En speelgoed brengt hen van alles bij over vormen, materialen, geluid, kleur en andere aspecten van hun nieuwe wereld.

Het meest geschikt voor een pasgeborene zijn speeltjes waarop hij veilig kan kauwen (bijtringen bijvoorbeeld), die leuk zijn om aan te raken en te voelen, of fel gekleurd speelgoed dat geluid maakt en waar hij naar kan reiken en grijpen. De meeste babyspeeltjes kun je veilig in de wieg of box leggen, maar pas op dat je geen speelgoed koopt waarin de baby verstrikt kan raken of zich kan verslikken. Hang geen speelgoed aan de wieg, box of kinderwagen en geef een baby geen speeltje met elastiek, touw of linten eraan.

Baby’s 6 maanden tot 1 jaar oud

In deze fase ontwikkelen baby’s motorische vaardigheden zoals rechtop zitten, kruipen en dingen vasthouden. Ze willen dan ook het liefst speelgoed dat ze kunnen vastpakken, open en dicht doen, opstapelen of omver gooien. Ook geschikt voor deze leeftijd is speelgoed dat ze voort kunnen bewegen (auto’s of winkelwagentjes), of waarmee ze kunnen leren staan (kruiptunnels of een mini-keyboard om leuke geluidjes mee te maken).

Lees ook:   7 bizarre borstvoedingsfabeltjes

Van 1 tot 2 jaar oud

Deze kleintjes worden steeds beter in het ontdekken van de wereld en zitten vol energie om te lopen, klimmen en rijden. Met speelgoed kunnen ze experimenteren en hun vaardigheden ontwikkelen. Bijvoorbeeld een keukentje waarmee ze koken en andere ‘volwassen activiteiten’ kunnen leren.

Peuterspeelgoed 2 tot 3 jaar oud

Peuters raken steeds meer bedreven in springen, gooien, klimmen en andere lichamelijke vaardigheden. Daar hoort actief speelgoed bij. Bijvoorbeeld blokken, puzzels, poppen, of verf- en tekenspullen. Vanaf deze leeftijd gaan ze ook hun fantasie gebruiken.

Hoe kies je speelgoed dat past bij de leeftijd van een kind? Hoe zorg je dat speelgoed past bij de leeftijd van het kind? En ook aansluit bij de ontwikkelingsfase? Hier wat richtlijnen voor speelgoed van 0 tot 7 jaar

3 tot 6 jaar oud

Op deze leeftijd gaan kinderen mét elkaar, in plaats van naast elkaar spelen. Ze zijn dol op zelfverzonnen spelletjes en doen allerlei toneelstukjes, dus hèt moment om verkleedkleren en -spullen te geven. Speelgoed waarmee ze zelf dingen kunnen maken is ook populair, zoals Lego, Kapla en andere creatief speelgoed.

Koop geen rolbevestigend speelgoed

Veel ouders vinden dat hun kindje te vaak rolbevestigend speelgoed krijgt. Ze willen niet dat je iets voor hun dochtertje koopt omdat het nou eenmaal iets is wat ‘meisjes leuk vinden’. Tegenwoordig worden kinderen behoorlijk vrij opgevoed en aangemoedigd om hun eigen interesses te ontdekken. Speelt een meisje graag met auto’s en een jongen het liefst met poppen: prima! Dus misschien is je neefje wel fan van My Little Pony en rent je nichtje rond met treintjes.

Geef om hun toekomst

Je kunt er ook voor kiezen om minder geld aan speelgoed te uit te geven, maar het opzij te zetten. In plaats van er nu speelgoed van te kopen, zet je het op een spaarrekening, waardoor het later voor een kind veel meer waard is dan dat allang vergeten speeltje.

Lees ook:   Waar moeders alleen met andere moeders over praten...

Cadeautjes geven blijft uiteindelijk een teken van liefde. Voel je niet schuldig als jouw idee van een geweldig cadeau een wat aarzelende reactie oplevert bij de ouders van het kind. Probeer samen een cadeau uit te zoeken dat helemaal past bij het leven en de leeftijd van het kind. En vergeet niet dat zowel het kind als zijn ouders graag tijd met jou doorbrengen, dus uiteindelijk is jouw aanwezigheid het mooiste cadeau.