Kijk naar beneden: Is dat een beetje spuug op je shirt? Draagt je baby nu standaard een slabbetje? En moet je heel vaak de was doen? Baby’s spugen behoorlijk veel. Niet zo leuk, maar wel heel normaal. Door te begrijpen waarom je kindje spuugt, kun je ook proberen te voorkomen dat dit te vaak gebeurt.

Waarom spuugt mijn baby?

  • Meestal begint je kleintje te spugen wanneer hij onder de knie probeert te krijgen hoe hij moet drinken. Wanneer een baby begint met drinken aan de borst, krijgt hij vaak lucht binnen terwijl hij zichzelf een efficiënt drinkgedrag aanleert.
  • Tegelijkertijd is het spijsverteringsstelsel van je baby nog steeds in ontwikkeling, dus het is ook mogelijk dat je kindje moet spugen terwijl hij niet veel lucht hapt.
  • Soms drinken baby’s sneller en vaker dan hun kleine spijsverteringsstelsel gewend is, waardoor ze de melk die te veel is weer mogelijk uitspugen.
Lees ook:   Lactatiekundige Nienke: “hoe zorg ik dat mijn baby de fles accepteert?”

Hoe zorg ik dat mijn baby minder gaat spugen?

  • Houd je baby zo rechtop mogelijk tijdens én na het voeden. We weten dat het niet altijd mogelijk is om je kindje volledig rechtop te houden tijdens de borstvoeding, maar als hij nogal gevoelig is voor het spugen probeer je kindje dan in de madonnahouding of rugbyhouding te voeden.
  • Wacht niet totdat je baby extreem hongerig is om hem te gaan voeden. Wanneer je baby zoveel honger heeft, is de kans groter dat hij lucht hapt tijdens de voeding.
  • Houd je baby rustig. Veel nieuwe baby’s spugen wanneer ze te veel prikkels krijgen. Probeer er daarom voor te zorgen dat hij niet afgeleid wordt tijdens de voeding. Als je baby vaak zijn voeding onderbreekt, zodat hij bijvoorbeeld om zich heen kan kijken, is de kans groter dat hij meer lucht binnenkrijgt en niet de juiste drinkpositie behoudt.
  • Probeer ervoor te zorgen dat je kindje boertjes laat na iedere voeding. Zo geef je je baby de kans om eventuele luchtbellen die tijdens het voeden ontstaan zijn vrij te laten.
  • Vermijd druk op het buikje. Geef je kindje nadat hij gegeten heeft wat tijd om te ontspannen in een rechtopstaande positie in plaats van direct met hem te gaan spelen. Dit zou namelijk onverwachts spugen kunnen veroorzaken.
  • Laat je baby eerst volledig uitdrinken aan de eerste borst voordat je hem de tweede borst aanbiedt. Het is ook niet erg als hij niet aan de tweede borst drinkt. Baby’s drinken alleen de hoeveelheid melk die ze nodig hebben. Als ze dus genoeg hebben aan één borst is dat ook prima. Het verhaal over voor- en achtermelk is niet meer zo zwart wit. De melk mengt zich namelijk tijdens het drinken. Wel is het zo dat de melk achterin de borst vetter blijft en het goed is dat je baby deze vette melk binnenkrijgt.
Lees ook:   Tips om borstvoeding en werk te combineren

In de meeste gevallen is het heel normaal dat je baby spuugt. Mocht je je toch zorgen maken, neem dan contact op met een arts. Neem ook contact op met je arts als je baby plotseling heftig braakt, als er groene gal in zijn spuug zit, als je baby niet aankomt, of als je baby pijn lijkt te hebben of veel huilt als hij spuugt.

Hoe ging jij om met het spuug van je baby? Deel jouw ervaringen met andere moeders via onze Medela Benelux Facebookpagina.