Moedermelk is bijzonder kostbaar. In goed bewaarde en ontdooide moedermelk zijn alle belangrijke voedingsstoffen behouden en blijft het risico op bacteriële bestemming beperkt. Eerder vertelden we je al hoe je moedermelk kunt bewaren, invriezen en ontdooien en waar je dan aan moet denken. Nu geven we je nog wat extra handige tips.

Extra tips voor het bewaren van moedermelk. 

Hoe bewaar je je moedermelk het beste? Volg deze tips en geef je moedermelk veilig aan je kindje:

  • Als je meerdere keren per dag moedermelk afkolft, giet dan de verschillende porties pas bij elkaar nadat ze allemaal goed zijn gekoeld in de koelkast. Giet net afgekolfde melk nooit bij gekoelde melk.
  • Bewaar moedermelk op de koelste plaats in de koelkast: achterin op de plaat boven de groente-la (dus niet in de deurvakken).
  • Moedermelk kun je invriezen in melkflesjes of moedermelkbewaarzakjes. Vul deze niet meer dan driekwart, want de melk zet uit bij het invriezen.
  • Plak een etiket met daarop de afkolfdatum op de flesjes of zakjes.
  • Ontdooi of verwarm ingevroren moedermelk niet in een magnetron of in kokend water. Zo gaan er geen vitaminen en mineralen verloren en voorkom je dat je baby zich verbrandt als de melk te heet of ongelijkmatig is opgewarmd.
  • Ontdooi de melk door deze ’s nacht in de koelkast te zetten. Zo blijven de bestanddelen van de moedermelk behouden. Een andere optie is het flesje of zakje in warm water (max. 37 °C) te leggen.
  • Draai het flesje of moedermelkbewaarzakje rustig rond om eventueel gescheiden vet te mengen. De melk niet schudden of roeren.
  • Zet opgewarmde moedermelk niet opnieuw in de koeling (gooi het restje melk weg dat overblijft nadat je baby heeft gedronken).
Lees ook:   Lactatiekundige Nienke: “Een toeschietreflex en kolven? Zo werkt het!”

Momentje voor jezelf

Als je een goed ‘kolfritme’ te pakken hebt, zal je merken dat een voorraad moedermelk jou een hoop rust en ruimte geeft. Je houdt meer tijd over om te werken of andere dingen te doen. Met je baby, je andere kinderen, of met vriendinnen. Ga gezellig een kopje koffie drinken, met of zonder melk!

Richtlijnen voor het bewaren van moedermelk

Lees ook ons artikel met lactatiekundige richtlijnen voor het bewaren van moedermelk.