Nieuwe moeders willen altijd alles goed doen, maar maken zich ook zorgen dat ze te weinig weten. Natuurlijk wil je vanaf dag één het allerbeste voor je baby, maar soms moet je het gewoon nemen zoals het komt.

Je baby is net geboren, stel je voor hoe lawaaiig en krankzinnig de wereld in zijn kleine ogen en oren moet zijn. Maar vergeet niet dat moeder worden ook niet niks is, jouw wereld staat net zo goed op zijn kop. Je wordt overspoeld door emoties: van angst tot vreugde en alles daar tussenin.

Veeleisend

Tijdens de eerste zes weken is een baby behoorlijk veeleisend, zonder dat je er ‘veel voor terug krijgt’. Nog geen lachje of spontane omhelzing. Zijn gedrag gaat nog alle kanten op, niets is nog ‘normaal’. Hoe (en hoe vaak) hij wil slapen of drinken, verschilt per baby. Hij slaapt veel, maar nooit lang achter elkaar, dus je bent echt dag en nacht in de weer. Vaak wordt ‘ie nèt wakker als jij in slaap valt (dus probeer echt te slapen als de baby slaapt, zelfs als het huis een puinhoop is).

Nieuw persoontje

Al heb je hem negen maanden rondgedragen, dit kleine wezentje is een compleet nieuw iemand. Net als bij ieder ander nieuw persoon in je leven, moet je je soms aanpassen en van elkaar leren om een fantastische relatie op te bouwen. Om je kindje te leren kennen, moet je geduldig zijn: oefening baart kunst. Hieronder wat praktische tips hoe je je baby kunt leren kennen:

1. Pasgeboren baby’s zijn kwetsbaar, maar kunnen tegen een stootje

Het duurt een paar weken voor het restje van de navelstreng eraf valt. Houdt hem tot die tijd goed schoon (niet met alcohol of andere schoonmaakproducten) en maak je geen zorgen als het af en toe een beetje bloedt. Het stompje wordt steeds kleiner en valt er uiteindelijk vanzelf af. Het enige wat jij hoeft te doen is het gebied rond de navelstreng goed schoon en droog houden. Dus dompel je kindje niet helemaal onder in bad, maar was hem met een spons en zorg dat zijn luier de navel niet bedekt, zodat er geen urine bij kan komen. Sommige luiermerken hebben speciale luiers voor pasgeborenen, die hier rekening mee houden.

2. Wees niet bang voor de fontanel

Pasgeboren baby’s hebben een zacht plekje op hun hoofd, de fontanel, waar hun schedeltje nog dicht moet groeien. Hierdoor paste het hoofd van je kindje door het geboortekanaal. Het plekje zal langzaamaan verdwijnen als hij verder groeit. Wees niet bang om de fontanel aan te raken, wel zachtjes natuurlijk.

3. Let op gewichtsverandering

Een zuigeling verliest in de eerste week na de geboorte 5 tot 8 procent van zijn geboortegewicht, maar krijgt dit in de tweede week weer terug. Als je baby verder blijft afvallen, krijgt hij misschien niet genoeg voeding binnen. Als je hierover twijfels hebt, vraag dan om advies. Lactatiekundigen kunnen je hierbij helpen en er is een uitgebreid aanbod aan borstvoedingshulp dat jou kan helpen de verschillende veranderingen te begrijpen die horen bij de groei van je baby. Natte luiers tellen is een goede manier om erachter te komen of hij genoeg melk binnenkrijgt. Na de eerste week, zullen dat er vijf of zes per dag zijn en minstens één met ontlasting. Lees hier over hoe je kan zien of je baby genoeg melk krijgt.

Lees ook:   Wat heb je nodig voor borstvoeding onderweg?
12 praktische tips en weetjes over je pasgeboren baby. Je wilt alles goed doen, en je maakt je zorgen of je wel genoeg weet. Deze 12 tips en weetjes over je pasgeboren baby helpen je een stuk op weg.

4. Baby’s krijgen na een paar weken vaak een droge huid

Er zijn verschillende manier om de droge huid te helpen herstellen, maar normaal gesproken went het babyhuidje snel aan het leven buiten de vochtige warmte van de baarmoeder. Al is die nieuwe omgeving, vooral in de koudere, drogere tijd van het jaar, wel een enorme verandering. Ouders van nu geeft een aantal tips hoe je je baby’s huidje weer heerlijk zacht krijgt.

5. Baby’s huilen veel

Zo communiceren pasgeboren baby’s met de wereld om hen heen. Door te huilen laten ze merken hongerig, bang of niet lekker te zijn, of dat ze geknuffeld willen worden. Probeer geduldig en rustig te blijven, vooral als je baby een huilbaby blijkt te zijn. Als je baby meer dan 3 weken langer dan 3 uur per dag huilt, is hij een huilbaby. Dit is tijdelijk. Als het na 3 à 4 maanden nog niet over is, raadpleeg dan een arts. Lees voor tips hoe je je baby kunt troosten onze blog hierover.

6. Baby’s slapen veel

Vooral de eerste zes weken doen baby’s weinig anders dan slapen, eten en huilen. Baby’s kunnen zo’n 16 tot 21 uur per dag slapen, maar nooit achter elkaar. Overdag doen ze vaak kleine slaapjes. Het beste is om ze dan niet te langer dan 3 uur te laten slapen, zodat ze wennen aan de nachtslaap. Slaap zelf ook als je baby slaapt. Elk dutje is er één.

7. Maak (oog)contact

Pasgeboren baby ’s zijn bijziend, hun zicht is nog volop in ontwikkeling, dus zorg dat je op ongeveer 15-20 centimeter afstand van zijn ogen bent als je wilt dat hij je kan zien. Baby’s reageren ook goed op huid-op-huidcontact, zachte aanraking en geluidjes. Zing of praat zachtjes tegen hem, lees wat voor, of luister samen naar rustgevende muziek of natuurgeluiden.

8. Probeer je baby in te bakeren voor een rustige en diepe slaap

Baby’s worden graag vastgehouden en getroost. Met inbakerdoeken kun je je baby goed inpakken, zodat hij niet teveel kan bewegen en zichzelf hierdoor wakker kan maken.

Lees ook:   Ken je de waarheid over moedermelk?

9. Overdrijf niet met badderen

Je hoeft je baby niet elke dag te wassen. Hoewel veel ouders hun kleintje elke dag in bad doen, is één of twee keer per week genoeg, tot hij ‘smerige dingen’ gaat doen zoals zelfstandig drinken of kruipen. Pasgeborenen blijven vaak schoon, afgezien van wat gemorste of opgegeven melk tijdens het voeden. Dus je hoeft hem niet elke dag helemaal in bad te doen. Was gewoon zijn gezichtje en maak hem na elke vieze luier goed schoon.

10. Het eerste zintuig dat zich ontwikkelt is zijn gehoor

Daarom zijn baby’s heel gevoelig voor harde geluiden. Al in de baarmoeder ontwikkelen zij hun gehoor, in het derde trimester. Dan kunnen ze ook de hartslag van hun moeder horen en geluiden van buiten, zoals stemmen en muziek. Het gehoor van je baby is aan het eind van zijn eerste maand volledig ontwikkeld, hoewel ze natuurlijk pas veel later begrijpen wát ze horen.

11. Vraag om hulp

Nieuwe moeders hebben veel hulp nodig. Vooral omdat pasgeboren baby ’s veeleisend zijn en ze er hun handen vol aan hebben. Durf dus om hulp te vragen. Niet alleen bij kleine dingen als een luier verwisselen. Dat duurt maar twee minuten en je hebt juist hulp nodig bij tijdrovende klussen als boodschappen doen, koken en schoonmaken.

12. En tenslotte: omarm de chaos

Misschien wel het beste advies voor nieuwe moeders: maak geen ingewikkelde, maar simpele plannen en wees bereid deze op elk moment los te laten. Het leven wordt al gauw één grote waas en je vraagt je af waar je oude leven is gebleven. Soms is het zwaar en ondankbaar om een baby op te voeden die geen dankjewel kan zeggen.

Maar, zoals schrijfster en moeder Lori Garcia uitlegt: “Iedereen die zegt dat het kersverse moederschap alleen maar rozengeur en maneschijn is, doet het verkeerd. Je moet het zien als één grote mengelmoes van magische momenten, angst, gelukzaligheid, poep, bewondering, lekkende borsten, huilbuien en uitputting. Je lacht tot je moet huilen en andersom, je valt rechtop in slaap en wiegt zelfs heen en weer als je je baby niet eens in je armen hebt. Als je op één of andere manier denkt dat je het niet goed doet en je afvraagt waar je in godsnaam aan bent begonnen: gefeliciteerd!”

Welk advies heb jij voor nieuwe moeders? Deel dit artikel en praat mee op onze Medela Benelux Facebookpagina!