Er wordt wel eens gezegd: meer is beter. Als het om een tweeling gaat, is dit zeker waar. Twee kindjes = meer vreugde, meer plezier en meer liefde! En om te zorgen dat het hebben van twee kindjes niet zorgt voor twee keer zoveel zorgen: 4 tips voor het geven van borstvoeding bij een tweeling. 

  1. Heb vertrouwen in je lichaam!

Veel moeders van tweelingen vragen zich af of ze wel genoeg moedermelk zullen aanmaken om hun beide kindjes te kunnen voeden. Maak je geen zorgen! Borstvoeding werkt op vraag en aanbod. Zo past je lichaam zich aan de behoeftes van je tweeling aan waardoor je voldoende moedermelk hebt voor beide kindjes. Eigenlijk is borstvoeding geven aan twee baby’s helemaal niet anders dan aan één baby. Met voldoende geduld en zelfvertrouwen komt het zeker goed!

Lees ook:   Borstvoeding en kolven: wat is belangrijk?
  1. Zoek contact met andere moeders van tweelingen

Een andere moeder van een tweeling zal jouw ervaringen precies begrijpen. Zij is ook een goede informatiebron als je meer wilt weten over hoe je je tweeling borstvoeding kunt geven. Jullie kunnen elkaar advies geven en delen wat wel of niet werkt voor jou en je tweeling. Ook niet onbelangrijk: jullie kunnen alle grappige verhalen over jullie kindjes uitwisselen! Wie weet worden jullie tweelingen als ze ietsje ouder zijn zelfs nog goede vriendjes en kunnen jullie leuke speeldates organiseren.

  1. Manage je tijd

Je hoeft je niet druk te maken over of je wel voldoende moedermelk hebt, maar hetzelfde geldt misschien niet voor tijd. Het handigste zou daarom zijn om je beide kindjes tegelijkertijd te voeden en ze tegelijkertijd te laten slapen. Dit is alleen in veel gevallen makkelijker gezegd dan gedaan. Misschien lijken je kindjes qua uiterlijk wel als twee druppels water op elkaar, maar waarschijnlijk zullen ze qua persoonlijkheid totaal van elkaar verschillen. Probeer, voor zover het mogelijk is, je tijd toch zo goed mogelijk te managen en je kindjes zoveel mogelijk op hetzelfde moment borstvoeding te geven. Ook met kolven kan je tijd besparen. Zo bespaar je dubbel zoveel tijd door dubbelzijdig te kolven. Je hebt met dubbelzijdig kolven ook nog eens 18% meer melk opbrengst. Zo hoef je je zeker geen zorgen te maken!

  1. Laat je partner, familie en vrienden helpen

Als moeder van één baby, heb je vaak al het idee dat je geen tijd meer hebt voor jezelf. Laat staan als je moeder van een tweeling bent. Laat daarom je partner, familie of vrienden helpen waar mogelijk. Met simpele dingen zoals koken, poetsen of boodschappen doen, kunnen ze jou al heel erg helpen. Ook zou je bijvoorbeeld wat moedermelk kunnen afkolven, zodat je partner één van jullie kindjes voedt, terwijl jij borstvoeding geeft aan jullie andere kindje.

Lees ook:   4 manieren om grootouders te betrekken bij het leven van je kind

Het opvoeden van een tweeling zal zeker wat uitdaging geven, maar je krijgt er ook dubbel zoveel liefde en leuke momenten met je kindjes voor terug! Natuurlijk werken deze tips ook als je een drieling, vierling of meer baby’s hebt. Geef jij borstvoeding aan een meerling? Deel jouw ervaringen en tips met andere moeders via onze Medela Benelux Facebookpagina!