Een baby zit normaal gesproken 40 weken in de baarmoeder voordat hij ter wereld komt. Als een baby na 40 weken geboren wordt, is hij ‘voldragen’. Komt een baby eerder dan na 37 weken zwangerschap, dan is hij prematuur. Volgens het Nationaal Kompas Volksgezondheid wordt in Nederland en België gemiddeld 7 à 8 procent van de baby’s te vroeg geboren, waarbij 2 à 3 procent voor de 32ste week wordt geboren.

De meeste premature baby’s worden geboren als ze bijna voldragen zijn (na week 34). Hoewel deze baby’s bij de geboorte kleiner zijn dan voldragen baby’s, halen ze die achterstand snel in. Hoe vroeger een prematuur geboren wordt, hoe hoger het risico op complicaties, in zijn kindertijd of later, maar tegenwoordig ziet de toekomst voor premature baby’s er rooskleuriger uit dan ooit.

Wat staat je het eerste jaar allemaal te wachten?

Een te vroeg geboren baby geeft een hoop onzekerheden en roept vragen op als:
– Krijgt mijn baby gezondheidsproblemen?
– Wat zijn de meest voorkomende problemen bij pasgeboren premature baby’s?
– Krijg mijn baby later gezondheidsklachten?
– Blijft mijn kind kleiner dan kinderen van zijn leeftijd?
– Gaat mijn baby even snel kruipen, lopen en praten als andere baby’s?

In het algemeen hebben premature baby’s een groter risico op ademhalings- en hartproblemen. Vlak na de geboorte hebben ze ook meer kans op zware infecties en darmproblemen. Sommige premature baby’s krijgen blijvende aandoeningen, zoals hersenverlamming, ademhalingsproblemen en leerproblemen, maar deze komen vooral voor bij de allerkleinste, extreem te vroeg geboren baby’s.

Tel je zegeningen (en dan pas de mijlpalen)

Jouw baby is later misschien niet kleiner dan andere kinderen van zijn leeftijd, maar premature baby’s bereiken de verschillende mijlpalen in hun ontwikkeling wat later dan voldragen baby’s die op dezelfde dag zijn geboren. Uiteindelijk groeien de meeste premature baby’s op tot ‘normale’ gezonde kinderen met een ‘normaal’ postuur en ‘normale’ lengte. De medische zorg voor premature baby’s is de afgelopen jaren enorm verbeterd en velen van hen gaan dan ook een normaal en gezond leven tegemoet, hoe moeilijk ze het in hun eerste dagen ook hebben.

Veel ouders zijn bezorgd dat hun premature baby misschien niet zo gauw als andere kinderen gaan lopen, praten of andere mijlpalen bereiken. Vergeet dan niet dat het maar richtlijnen zijn: elke baby is anders, prematuur of niet. Of je baby nou te vroeg geboren is of niet, het is nooit exact te voorspellen wanneer hij die mijlpalen zal behalen. Er is dan ook een behoorlijk brede ‘normale periode’ waarbinnen de meeste baby’s die grote ontwikkelmomenten beleven.

Begrijp wat de gecorrigeerde leeftijd van je baby is

Iets anders waar je rekening mee moet houden is de ‘eigenlijke’, of gecorrigeerde leeftijd van je baby, want premature baby’s zijn niet allemaal ‘even oud’ als baby’s die op dezelfde dag zijn geboren. Kinderartsen raden vaak aan om de gecorrigeerde leeftijd te gebruiken om de ‘normale periode’ te bepalen voor de ontwikkelingsmijlpalen. De gecorrigeerde leeftijd houdt er rekening mee hoe vroeg je baby is geboren. Als je baby niet te vroeg geboren was, had hij tenslotte veel meer tijd in de baarmoeder gehad om zich voor te bereiden op al die mijlpalen.

Lees ook:   Wist je dit al over je borstschild?

Als je de gecorrigeerde leeftijd gebruikt, verschuift de ‘normale periode’ voor mijlpalen. Waar de meeste voldragen baby’s bijvoorbeeld rechtop kunnen zitten tussen 4 en 7 maanden, dan geldt voor een twee maanden te vroeg geboren baby dat hij dit tussen de 6 en 9 maanden kan. Voor de gecorrigeerde leeftijd van je baby, trek je de tijd tussen zijn geboorte en de uitgerekende datum af van zijn huidige, echte leeftijd. Dus een 6 maanden oude baby die 2 maanden te vroeg geboren is, heeft een gecorrigeerde leeftijd van 4 maanden. Als hij 10 maanden oud is, is zijn gecorrigeerde leeftijd 8 maanden. Houd hier dus rekening mee als je wilt weten of je baby zich ‘normaal’ ontwikkelt voor zijn leeftijd. Anders kan het raar of frustrerend zijn dat alle andere baby’s kruipen, waggelen of lopen voordat jouw kindje dat allemaal doet. Een te vroeg geboren baby lijkt dus achter te lopen bij baby’s van ‘dezelfde’ leeftijd.

Ouders van premature baby’s moeten zich ervan bewust zijn dat mijlpalen wel een belangrijke richtlijn zijn om de ontwikkeling van hun baby bij te houden, maar geen compleet beeld geven van zijn gezondheid. Hoogstwaarschijnlijk zal jouw baby uiteindelijk op hetzelfde fysieke, mentale en emotionele ontwikkelingsniveau zitten als de kinderen uit zijn klas met een ‘normale’ leeftijd

Het belang van borstvoeding

Het eerst jaar als ouder van een premature baby zit vaak vol onzekerheid en uitdagingen, maar premature baby’s zijn vaak verrassend sterk en veerkrachtig. Borstvoeding geven is één van de dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je kleintje de beste start krijgt.

Moeders voelen zich vaak machteloos als hun baby te vroeg geboren is. Het is ook niet makkelijk om je baby op de neonatale intensive care afdeling (NICA) te moeten laten verzorgen, de ziekenhuisomgeving heeft een grote invloed op de kwetsbare gesteldheid van je baby en de hechtingsrituelen die bij een pasgeborene horen.

Maar ook al is je baby te vroeg geboren, één van de grootste cadeaus die je hem kunt geven is moedermelk afkolven en hem daarmee de eerste dagen, weken en maanden te voeden. Bij een premature baby telt elke seconde. En vooral voor baby’s op de NICA geldt: elke druppel borstvoeding telt.

Lees ook:   6 tips bij pijnlijke tepels

’s Nachts doorslapen

Net als bij de andere ontwikkelingsmijlpalen, duurt het bij premature baby’s vaak ook iets langer voor ze ’s nachts doorslapen.  Besef dat nachtvoedingen erbij horen en zelfs heel belangrijk zijn. Je baby drinkt in de nacht zo’n 20% van wat hij in 24 uur nodig heeft. Vooral voor een te vroeg geboren baby zijn deze nachtvoedingen dus van groot belang. Speel overdag met je baby en zorg dat de nachtelijke voedingssessies rustig en efficiënt verlopen, hierdoor zal hij zich ’s nachts moe voelen en het levert een betere dag- en nachtroutine op.

Vast voedsel eten

In het algemeen zijn baby’s vanaf ongeveer 6 maanden in staat om vast voedsel te proberen. Voor premature baby’s ligt dit iets ingewikkelder. Houd rekening met de gecorrigeerde leeftijd van je baby en eventuele andere factoren die meespelen in de specifieke gezondheidstoestand van je kindje, bespreek met je arts wanneer hij of zij denkt dat je jouw kind met vast voedsel kan laten  beginnen. In plaats van de beslissing alleen op de leeftijd van je baby te baseren, houd je rekening met hoe hij zich ontwikkelt. Daarbij moet hij zelf ook signalen afgeven klaar te zijn voor deze volgende stap, zoals nieuwsgierigheid naar vast voedsel, zijn hoofdje goed recht kunnen houden, goed kunnen slikken en het eten niet meer uit zijn mond duwen. De leeftijd van je baby is minder van belang dan duidelijke tekenen dat hij toe is aan vast voedsel. Lijkt je baby daar nog niet klaar voor, geen zorgen en geen haast! Je kunt er dan beter wat langer mee wachten, want uiteindelijk is borstvoeding alles wat je baby nodig heeft in de eerste 12 maanden van zijn leven!

Een te vroeg geboren baby brengt een hoop zorgen en uitdagingen met zich mee, toch is dit de beste tijd om een premature baby te krijgen. Met de ongelofelijke medische vooruitgang van de afgelopen jaren en de grote hoeveelheid beschikbare kennis en middelen om een premature baby veilig door zijn eerste levensjaren heen te loodsen. Zelfs de allerkleinste baby’s hebben nu een betere kans dan ooit op een lang, normaal en gezond leven. Over een paar jaar kun je je niet eens meer voorstellen dat jouw kind ooit zo klein was.

Werd jouw baby ook te vroeg geboren? Wat waren jouw ervaringen in zijn eerste levensjaar? Praat mee op onze Medela Benelux Facebookpagina!