Misschien eten andere kindjes al vast voedsel, raad het consultatiebureau je aan ermee te beginnen of heeft je kindje interesse in eten. Maar wanneer begin je met vast voedsel? En wat betekent dit voor je borstvoeding?

1. Wanneer moet ik vast voedsel gaan geven?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kun je het beste beginnen met het introduceren van vast voedsel als je baby 6 maanden oud is. Dan is zijn spijsvertering namelijk voldoende ontwikkeld. Geleidelijk kan dan het aantal borstvoedingen omlaag.

2. Hoe weet ik of mijn baby toe is aan vast voedsel?

Hieronder een paar indicaties dat je baby klaar is om ander voedsel te gaan proberen:
Fysieke tekenen: je baby is waarschijnlijk toe aan vast voedsel als hij zelf rechtop kan zitten, als hij tandjes begint te krijgen en als hij kleine dingen kan oprapen (kleine motoriek).
Nieuwsgierigheid: als je baby het eten ‘uit je mond kijkt’ (of trekt), jouw kauwbewegingen imiteert, of als hij een klein hapje eten kan doorslikken zonder het uit te spugen, zou hij zomaar klaar kunnen zijn voor een babyhapje.
Groeispurt: als je baby snel aan het groeien is, vaker wil drinken, of wat socialer en ‘prateriger’ wordt, kan het ook zijn dat hij trek heeft in iets nieuws.

3. Waarom moet ik hem vast voedsel geven?

Er is een aantal voordelen. Vaste voeding kan je baby bijvoorbeeld helpen om genoeg ijzer en vitamine D binnen te krijgen en hij leert nieuwe smaken en voedsel met een andere textuur kennen..

4. Hoe kan ik daarnaast borstvoeding blijven geven?

Geef hem steeds eerst een beetje borstvoeding en een uurtje later vast voedsel. Dan weet hij dat de borstvoeding nog altijd zijn ‘hoofdgerecht’ is en stilt hij zijn honger niet met vaste voeding. Als je baby er eenmaal aan gewend is, kun je hem tussen de borstvoedingssessies door geven steeds wat meer kleine maaltijden of snacks geven. Als je na een jaar nog borstvoeding geeft, kun je de nadruk op vast voedsel leggen als hoofdmaaltijd en wordt de borstvoeding juist een tussendoortje.

Lees ook:   4 redenen waarom een prematuur speciaal is

5. Moet ik hem met een lepel voeren?

Het is heel logisch als je denkt dat je je baby met een lepel hoort te voeren, vooral in het begin. Maar als hij gewend is aan vast voedsel, is het beter om hem zelf te laten eten (door het vast te pakken of grijpen), ook al levert dat (flink) wat geklieder op. Uit onderzoek blijkt dat baby’s die zelf eten een grotere kans hebben op een goede gezondheid als ze volwassen zijn. Dat komt om dat baby’s die met een lepel gevoerd worden, meestal gepureerd eten krijgen met een hoger suikergehalte. Dat leidt tot een blijvende voorkeur voor zoetigheid, wat op latere leeftijd kan zorgen voor overgewicht.

6. Wat geef ik hem te eten?

Er is genoeg keus: banen, peren, perziken, appelmoes, (gekookte) wortels, avocado’s, je merkt vanzelf wat hij lekker vindt. Begin met milde smaken en probeer langzaam aan wat avontuurlijkers. Kies voor ijzerrijke voeding, veel babyhapjes zijn verrijkt met ijzer. Geef je baby zo gezond mogelijk (onbewerkt) eten en vermijd zout, suiker, chocola, cafeïne en chemische toevoegingen. Vooral als er in je familie voedsel allergieën voorkomen, kun je hem in eerste instantie beter geen koeienmelk, mais, tarwe of eiwit geven. Op termijn kun je dat wel gaan proberen, om te kijken of je baby last heeft van allergieën of overgevoeligheid voor bepaald voedsel.