Lactatiekundigen krijgen allerlei vragen op zich afgevuurd. Zij zijn eraan gewend dat nieuwe moeders vol zorgen en onzekerheden zitten en deze toegewijde professionals kunnen je helpen om borstvoeding voor jou en je baby een prettigere ervaring maken. We vroegen één van onze Medela lactatiekundigen om toelichting op de drie meest gestelde vragen:

1. Klopt het dat je borsten door borstvoeding van vorm veranderen of gaan hangen?

Dit is een van de meest gehoorde fabeltjes over borstvoeding. In werkelijkheid verandert de vorm van je borsten helemaal niet door borstvoeding. Borstvoeding is niet de boosdoener, als er al iets aan je borsten verandert, gebeurt dat tijdens de zwangerschap.

2. Wat moet ik doen als mijn baby niet goed zuigt?

Problemen met aanleggen komen regelmatig voor. Borstvoeding is namelijk aangeleerd gedrag, maar zuigen is een instinct. Ook heeft de baby een zogenaamd zoekreflex, dat betekent dat hij zijn hoofd automatisch naar het gezicht of lichaamsdeel van een ander zal draaien zodra dat zijn gezichtje aanraakt. Als het aanleggen en de borstvoeding pijnlijk aanvoelt, maak dan een afspraak met een lactatiekundige. Die zal dan kijken hoe jij je baby borstvoeding geeft en je vertellen wat je kunt veranderen en hoe je dat doet.

“Als het aanleggen en de borstvoeding pijnlijk aanvoelt, maak dan een afspraak met een lactatiekundige.”

3. Is er iets dat ik niet mag eten of drinken tijdens de borstvoeding?

Je lichaam heeft veel energie nodig om moedermelk te produceren, dus zorg dat je goed en gezond eet. Maar eet gewoon wat je gewend bent, de borstvoedingsperiode is niet het moment om je voedingspatroon radicaal te veranderen.

Lees ook:   Sanne's ervaring met (dubbel) kolven in Mama's Wereld

Alcohol en borstvoeding?

Probeer wat drinken betreft alcohol zoveel mogelijk te vermijden, omdat dat niet gezond is voor de ontwikkeling van de baby. In situaties waarin je toch een glaasje wijn wilt drinken, bij een speciale gelegenheid bijvoorbeeld, zorg dan dat je je baby van tevoren de borst hebt gegeven. Wacht minstens drie uur voor je je baby weer borstvoeding geeft.

Kennismakingsproces

Borstvoeding geven blijft een leerproces. Gelukkig word je er geleidelijk aan steeds beter in en kun je je aanpassen aan wat je baby het prettigst vindt. Daarom hebben moeders het altijd over borstvoeding als hechtingservaring, jij en je baby leren elkaar kennen en jij leert je eigen lichaam beter kennen. Heb je kleine vragen over borstvoeding? MyMedela staat 24/7 voor je klaar met alle antwoorden op vragen over borstvoeding!

Als je vragen hebt voor de lactatiekundigen van Medela, stel ze op onze Medela Benelux Facebookpagina.