De beslissing om borstvoeding te gaan geven is heel persoonlijk. Je moet veel persoonlijke afwegingen maken om te besluiten wat voor jou het beste werkt. Er zijn talloze bekende voordelen voor de gezondheid van de baby en ook de moeder heeft er baat bij. Onderzoek laat nu zien dat er voor moeders die langer dan een jaar borstvoeding geven óók nog een verlaagd risico hebben op borstkanker.

Wat staat er in de onderzoeken?

Dat borstvoeding de kans op borstkanker kan verlagen is een veelbesproken onderwerp. Het meest uitgebreide onderzoek op dat gebied is in 2002 gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift The Lancet. Een uniek onderzoek, omdat er vrouwen uit 30 verschillende landen aan meededen, waardoor er uiteenlopende voedingspatronen in werden meegenomen.
Aan het onderzoek deden ongeveer 50.000 vrouwen met borstkanker mee en bijna 97.000 vrouwen zonder. Het beschrijft de vermindering van het risico op borstkanker, die met borstvoeding verband houdt. Gekeken werd in hoeverre borstkanker- en borstvoedingscijfers overal ter wereld uiteenliepen en de uitkomsten gaven een goed inzicht in de situatie over de hele wereld. Hierbij werd rekening gehouden met de verschillende leeftijden van de vrouwen, hoe oud ze waren toen ze hun eerste kindje kregen en of er sprake kon zijn van een eventuele menopauze.
Het onderzoek kwam tot een interessante conclusie: “Hoe langer vrouwen borstvoeding geven, hoe meer zij zijn beschermd tegen borstkanker. Geen of kortstondig borstvoeding geven, zoals vrouwen in ontwikkelde landen vaak doen, houdt direct verband met het hoge aantal gevallen van borstkanker in deze landen.” Eigenlijk staat er dus dat het feit dat vrouwen in ontwikkelde landen vaak minder (lang) borstvoeding te geven, het hoge borstkankercijfer in die landen zou verklaren.

Lees ook:   Waarom je beter geen tweedehands borstkolf kunt gebruiken
Borstkanker en borstvoeding? Er is een verband: Geef je langer dan een jaar borstvoeding? Een onderzoek over meer dan 30 landen toont aan dat het geven van borstvoeding de kans op borstkanker verminderd

Aanvullend onderzoek in Amerika

Er zijn veel onderzoeken die focussen op de relatie tussen borstvoeding en het risico op borstkanker. Een in 2009 gepubliceerd onderzoek dat zich puur op Amerika richtte, laat zien dat vrouwen die borstvoeding geven 25% minder kans hadden op borstkanker. Nog opzienbarender waren de resultaten onder vrouwen bij wie borstkanker in de familie voorkwam. In die groep bleek het geven van borstvoeding de kans op borstkanker zelfs met 60% te verlagen.

Wat het terugkomen van borstkanker betreft, laat een ander onderzoek zien dat vrouwen met borstkanker die ooit borstvoeding hebben gegeven 30% minder risico op het terugkomen van de ziekte hebben en 28% minder kans om te overlijden aan borstkanker, vergeleken met vrouwen die nooit borstvoeding hebben gegeven.

Doen de ontwikkelde landen het goed?

Zorgen dat minder vrouwen borstkanker krijgen is het doel van zowel ontwikkelde als ontwikkelingslanden. Het hierboven genoemde onderzoek schat in dat het totale aantal gevallen van borstkanker in de ontwikkelde landen met meer dan de helft zou afnemen, als vrouwen hier gemiddeld evenveel kinderen kregen en even lang borstvoeding gaven als in ontwikkelingslanden gebruikelijk is. Bijna twee derde van deze geschatte afname wordt toegeschreven aan het geven van borstvoeding.

Waarom hebben borstvoeding en borstkanker invloed op elkaar? 

Het onderzoek in The Lancet vermeldde ook dat de risico’s op kanker kunnen worden beïnvloed door de afname van oestrogeen en progesteron in het lichaam tijdens de borstvoedingsperiode. Deze hormonen worden vaker genoemd in verband met tumoren, daarnaast vormt borstvoeding een natuurlijk voorbehoedsmiddel omdat het de hormoonspiegels dusdanig verlaagt dat de menstruatiecyclus stopt. Het feit dat vrouwen dus meestal geen eisprong hebben als ze borstvoeding geven, wordt ook gezien als bescherming tegen borst- en eierstokkanker. Onderzoekers denken dat het verhoogde niveau van de hormonen dat nodig is voor de melkproductie een remmende invloed heeft op de celgroei, waardoor ook de borst beschermd is tegen veranderingen die het risico op borstkanker zouden vergroten.
Conclusie: er moet nog meer onderzoek komen om een helderder beeld te krijgen van het exacte verband tussen borstvoeding en borstkanker. Dus tot die tijd is het ook belangrijk de nadruk te leggen op de vele andere dingen die een moeder kan doen om gezond te blijven en kanker te voorkomen. In een artikel in de Daily Telegraph stelde kankerspecialist Yinka Ebo: “Er zijn veel dingen die een vrouw kan doen om het risico op het ontwikkelen van de ziekte te verminderen. Zorg dat je op een gezond gewicht blijft, houdt de hoeveelheid alcohol die je drinkt beperkt en blijf in beweging.” Stuk voor stuk goed en gezond advies, of je nou wel of niet kiest voor borstvoeding geven.

Lees ook:   Het borstvoedingsverhaal van Tamara

Deel dit artikel of praat mee op onze Medela Benelux Facebookpagina.