Moedermelk is één van de meest fascinerende substanties in de natuur. Het wordt vaak ‘de perfecte voeding’ genoemd, maar eigenlijk is het nog veel meer dan dat.
Moedermelk is niet alleen voedzaam, maar ook een wonderbaarlijk toverdrankje en weerstand verhogend goedje, dat bijna lijkt te communiceren met het lichaampje van de baby. Anders dan bij ‘normaal’ voedsel, ontwikkelt moedermelk zich continu en passen de ingrediënten zich aan, rekening houdend met de leefomgeving van de baby. Moedermelk heeft de basisbestanddelen en voedingswaarde van ‘voedsel’, maar beschikt ook nog over speciale actieve ingrediënten die steeds veranderen.

Compleet dieet

Nog een verschil met verpakt eten en drinken is dat moedermelk geen toegevoegde ingrediënten bevat. Het is al compleet en heeft zelfs bestanddelen die nog altijd niet geïdentificeerd zijn. Sommige moeders willen melkpoeder toevoegen aan het dieet van hun baby, omdat ze het idee hebben dat hij niet genoeg melk of niet genoeg voedingsmiddelen binnenkrijgt, maar in werkelijkheid is moedermelk een compleet vloeibaar dieet voor baby’s! Voor de eerste zes maanden van het leven, levert moedermelk alle voeding die je baby nodig heeft. Hieronder een paar unieke wetenswaardigheden over waarom moedermelk zo speciaal is en zo anders dan ander eten.

Waarom is moedermelk niet hetzelfde als voedsel?

Normaal gesproken denk je bij eten aan iets wat bestaat uit koolhydraten, eiwit en vet. Deze ingrediënten zitten ook in moedermelk, maar net als bloed bestaat moedermelk uit levende cellen, die ervoor zorgen dat de baby kan groeien, ontwikkelen en gezond blijven. Die levende cellen in moedermelk zijn:

  1. Bacteriële cellen, die het immuunsysteem van de baby programmeren
  2. Witte bloedcellen, die actief slechte bacteriën en virussen vernietigen
  3. Stamcellen, die mogelijk een intern reparatiesysteem vormen

Als je moedermelk bevriest, gaan de witte bloedcellen en de stamcellen dood, maar blijven de koolhydraten, eiwitten en vetten goed. Dus je kunt moedermelk prima bewaren, invriezen en ontdooien: je baby krijgt dan nog steeds de meeste ingrediënten die hij nodig heeft binnen. Maar geef je baby vooral genoeg warme, verse moedermelk, direct uit de borst of net afgekolfd en niet bevroren.

Moedermelk is de gouden standaard
Moedermelk heeft een aantal unieke voordelen die geen enkel ander eten of drinken heeft. Moedermelk verandert continu, afhankelijk van de onmiddellijke omgeving.

Het lichaam van de moeder past zich aan op ziektekiemen in de omgeving en begint, om die te bestrijden, meteen antistoffen aan te maken die automatisch worden toegevoegd aan de moedermelk. Zo is de baby constant beschermd, door de gezondheid en het afweersysteem van zijn moeder. Dus als een moeder vecht tegen een griep of verkoudheid, heeft de baby ook baat bij de veranderde reeks afweerstoffen.

Lees ook:   Borstvoeding voor je te vroeg geboren kindje, zo maak je een plan voor de NICU

Uniek ecosysteem

Moedermelk is een uniek ecosysteem dat niet door enig ander voedsel kan worden geëvenaard. Het bevat honderden ingrediënten zoals vetten, eiwitten, afweerstoffen, hormonen, enzymen, en micronutriënten voor de groei, gezondheid en ontwikkeling. Van sommige vetzuren in de moedermelk denkt men zelfs dat ze de baby slimmer maken. Zo is moedermelk het ultieme prestatie verhogende supplement: echt superfood voor de baby en verkrijgbaar waar hij ook met zijn moeder is. Moedermelk is ook een ideale oppepper voor het afweersysteem. Het ‘moedermelk-leger’ van weerstand verhogende ingrediënten draagt bij aan de gezondheid van de baby in de eerste fase van zijn leven, maar ook nog jaren daarna.

Borstvoeding aanvullen met kunstvoeding

Veel moeders vragen zich af of het goed is om moedermelk aan te vullen met kunstvoeding . Dat kan, maar verschillende zorginstanties zeggen dat je dat beter pas na 6 maanden kunt doen. Vergeet niet dat je een voedingsmiddel bestaande uit statische ingrediënten toevoegt aan een toverdrankje dat ware levenskracht bevat. Moedermelk bevat tenslotte de perfecte combinatie van vetten, vitaminen en koolhydraten. Daarnaast bevat het een mix aan afweerstoffen, spijsverteringsenzymen en hormonen die geen enkel ander voedsel kan nabootsen.

Bij kunstvoeding neemt melkproductie af

Als je ervoor kiest om borstvoeding aan te vullen met kunstvoeding, vermeng dit dan niet met de moedermelk, volg altijd de instructies op de verpakking en leng het aan met water. Vergeet ook niet dat jouw voorraad melk wordt bepaald door hoeveel borstvoeding je geeft. Als je het aanvult met kunstvoeding, krijgt je baby meer voeding binnen, waardoor hij minder vaak behoefte heeft aan borstvoeding. Hierdoor kan ook jouw melkproductie afnemen doordat de borstvoedingssessies telkens korter zijn. Dus wees je hiervan bewust als je kunstvoeding gaat geven. Zorg dat het past in je planning voor hoe lang je borstvoeding wil blijven geven. Onthoud ook: als je baby goed groeit, is borstvoeding genoeg.

Lees ook:   Medela advies: "zo kies je de juiste kolf"

Moedermelk is niet na te maken!

Moedermelk zit vol afweerstoffen die baby’s beschermen tegen ziekten en een eigen immuunsysteem helpen ontwikkelen. Ook is het makkelijker te verteren, omdat het eiwit specifiek geschikt is voor mensenbaby’s. Moedermelk bevat ook precies de juiste hoeveelheid mineralen (zoals ijzer) die baby’s kunnen opnemen.

Ideale voeding

Simpel gezegd: moedermelk is niet alleen het ‘perfecte voedsel’, het is ook het ‘makkelijkste voedsel’ voor je baby. Geen enkel ander eten bevat deze beschermende, voedende, groei stimulerende ingrediënten. Voor de eerste zes maanden van het leven van je kindje is moedermelk alles wat hij nodig heeft om gezond te blijven en te groeien. Zelfs nadat je kindje al vast voedsel eet en verschillende nieuwe smaken ontdekt, is moedermelk de ideale aanvulling.

 

Wat vind jij het bijzonderst aan moedermelk? Laat een reactie achter, of praat mee op onze Medela Benelux Facebookpagina!