Als je kolft, is het belangrijk dat het borstschild goed past. Er bestaat een hoop verwarring over wat een borstschild precies is en hoe je het moet gebruiken. Eén van de problemen waar kolvende moeders tegenaan lopen is het kiezen van de juiste maat. Veel vrouwen hebben geen idee welke zij nodig hebben, of hoe je dat opmeet. Een passend formaat is essentieel als je effectief wilt kolven, dus goede informatie hierover is een must.

Fabeltje 1: Een borstschild is hetzelfde als een tepelhoedje

Borstschilden en tepelhoedjes zijn niet hetzelfde. Het zijn hulpmiddelen voor de borstvoeding, die een verschillende doel dienen.

Tepelhoedje

4 fabeltjes over borstschilden: borstschilden en tepelhoedjes zijn niet hetzelfde. Het zijn hulpmiddelen voor de borstvoeding, die een verschillende doel dienen.

Een tepelhoedje is een flexibele siliconen tepel, die je over je eigen tepel plaatst tijdens een voeding. Ze kunnen baby’s helpen bij het drinken en zorgen dat moeders makkelijker en comfortabeler borstvoeding kunnen geven. Als je jouw baby niet goed kunt aanleggen, maakt een tepelhoedje het voor je baby makkelijker om uit de tepel te drinken, doordat hij dan een groter oppervlak heeft om aan te zuigen. Tepelhoedjes worden vaak gebruikt door moeders die last hebben van pijnlijke tepels en door moeders met ingetrokken of platte tepels. Ze zijn ook handig als de melkstroom te heftig is voor je baby. Het gebruik van tepelhoedjes gebeurt altijd onder begeleiding van een lactatiekundige.

Borstschild

Vier fabeltjes over borstschilden. Feit 2: Bij het opmeten van de maat voor een borstschild moet je de tepelhof niet meerekenen.

Borstschilden doen iets heel anders. Je gebruikt ze niet als je de borst geeft, maar als je gaat kolven. Ze vormen de verbinding tussen jou en de kolf. De juiste maat zorgt dat je zoveel mogelijk melk kunt kolven en dat de melkkanalen niet dichtgedrukt worden. Het diverse aanbod van Medela borstschilden richt zich op het ondersteunen van een goede melkstroom, een efficiënte leging van de borst, comfortabel kolven en het voorkomen van tepelaandoeningen.

Lees ook:   Bepaalt de grootte van mijn borsten hoeveel melk ik produceer?

Fabeltje 2: Voor de juiste maat borstschild, meet je de tepelhof mee

Bij het opmeten van de maat voor een borstschild moet je de tepelhof niet meerekenen. Het bepalen van de goede maat is misschien lastig, dit kun je het beste tijdens het afkolven doen. Zo kom je erachter wat de juiste is. Zorg dat je tepel in het midden van de borstkolf zit en begin te kolven. Beantwoord de vragen hieronder. Als je één ervan met ‘nee’ beantwoord, past het borstschild niet goed:

  • Kan je tepel vrij bewegen in de tunnel van de borstschild?
  • De tunnel trekt de tepelhof niet mee naar binnen, hooguit een beetje. Geldt dat voor jou?
  • Voel je tijdens het kolven een zachte, ritmische beweging in je borst?
  • Heb je het gevoel dat je borst volledig wordt geleegd?
  • Is je tepel helemaal pijnvrij?

Hoe vind je jouw maat?

Vier fabeltjes over borstschilden: Fabel 3 Medela borstschilden: One Size Fits All. Meetwijzer van je tepel

Onthoud dat de maat van het borstschild afhangt van de vorm en stevigheid van jouw borsten en de elasticiteit van je huid. Daarbij kan de maat voor jouw borstschild ook nog veranderen tijdens het kolven. Misschien heb je wel twee verschillende formaten nodig, voor elke borst één.  Klik hier voor een overzicht van hoe je de maat voor jouw borstschild bepaalt inclusief een handig filmpje.

Fabeltje 3: Medela borstschilden: One Size Fits All

Je hebt een borstschild nodig dat past bij de vorm van jouw tepels. Elke vrouw is uniek en voor borstschilden geldt dan ook niet: one size fits all. Daarom biedt Medela met het PersonalFit assortiment verschillende maten trechters, om aan de behoeften van elke individuele moeder tegemoet te komen. Lactatiekundigen zijn het erover eens dat een juiste pasvorm essentieel is, niet alleen om comfortabel te kolven, maar ook voor een effectieve melkstroom.

Lees ook:   Ken je de waarheid over moedermelk?

Fabeltje 4: Het is moeilijk om te bepalen of je de verkeerde maat gebruikt

De meeste vrouwen merken het vanzelf als ze de verkeerde maat borstschild gebruiken. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Drukt je tepel tegen de wand van de tunnel van de trechter? Zelfs zo erg dat het pijn doet?
  • Lijkt het of de tepelhof ook de tunnel in wordt getrokken?
  • Wordt je tepel of tepelhof rood?
  • Wordt je tepel of tepelhof bleek?
  • Heb je het gevoel dat er na het kolven nog melk in je borst zit?

Als het antwoord op één of meer van deze vragen ‘ja’ is, probeer dan een andere maat door je tepel op te meten zoals hierboven beschreven. Als je niet zeker weet of je de juiste maat hebt, vraag dan om hulp bij een lactatiekundige.

Invloed op je melkproductie

De juiste pasvorm is niet alleen een kwestie van comfort, het is ook van belang voor efficiënt kolven en de melkproductie. Een passend borstschild is een must om succesvol te kunnen kolven. Het gebruik van een te groot of te klein borstschild, kan minder melk en onnodig ongemak opleveren. Ook als je al een tijdje kolft, kan de maat van je borstschild nog veranderen. Wees je hiervan bewust en pas deze indien nodig aan.

Wat is jouw ervaring met verschillende borstschilden? Maakte een andere maat het kolven makkelijker? Deel dit artikel of praat mee op onze Medela Benelux Facebookpagina.