Je wist vast al dat borstvoeding goed is voor baby’s, maar het heeft ook invloed op de gezondheid van de moeder. Het lichaam van een moeder is door de borstvoeding op subtiele, ingenieuze wijze verbonden met haar baby. Dit samenspel van biologische signalen, dat belangrijk is voor de melkproductie, kan ook positieve effecten hebben op de gezondheid van de moeder.

Veel moeders reageren misschien verbaasd als ze horen dat borstvoeding ‘goed’ voor hen is, zo voelt het tenslotte niet altijd. Pijnlijke tepels of uitputting door slaapgebrek geeft nou niet bepaald een ‘goed’ gevoel. Maar uit recent onderzoek blijkt dat moeders op allerlei manieren (vaak onbewust) baat hebben bij borstvoeding geven.

Korte termijn

Tot voor kort richtte het onderzoek naar hoe borstvoeding de moeder beïnvloedt zich op het positieve kortetermijneffect: de psychologisch verbintenis met de baby. En die is ook heel belangrijk. Er is tenslotte geen manier om te meten wat de invloed van onvoorwaardelijke liefde op de gezondheid is. Veel moeders krijgen een ‘goed gevoel’ door de hormonen die vrijkomen tijdens het geven van borstvoeding, maar dat is moeilijk meetbaar en van relatief korte duur.

Lange termijn

Recent onderzoek dat gedurende een aantal jaar is uitgevoerd onder grote groepen vrouwen, laat zien dat borstvoeding ook op de lange termijn voordelen heeft voor de gezondheid van de moeder. Behalve dat het de baby voedt, zijn weerstand verbetert en hem beschermt tegen ziektes, is er ook een aantal manieren waarop het de gezondheid van de moeder bescherming biedt. Deze voordelen worden zowel voor de korte als de lange termijn onderzocht. Hieronder 5 manieren waarop borstvoeding de gezondheid van de moeder kan verbeteren:

 1. Gewichtsverlies

  Een artikel in Scientific American legt uit dat de melkproductie voor een baby ongeveer 480 calorieën per dag kost. Veel vrouwen die borstvoeding hebben gegeven, zeggen dat het hen hielp om sneller terug te komen op het gewicht van voor hun zwangerschap, maar experts onderzoeken nog steeds het precieze effect van borstvoeding op gewichtsverlies. Uiteindelijk verlaagt borstvoeding het risico op lange termijn obesitas, een onderzoek van UNICEF heeft aangetoond dat moeders van middelbare leeftijd die borstvoeding hebben gegeven een lager BMI hebben dan moeders die dit niet hebben gedaan.

 2. Emotioneel welbevinden

  Veel moeders die borstvoeding geven, zeggen dat het hen gemoedsrust geeft, omdat ze weten dat ze hun baby de beste voeding en de optimale kans op een goede ontwikkeling bieden. Borstvoeding heeft veel emotionele voordelen, omdat het een unieke interactie is tussen moeder en kind: een vanzelfsprekend, huid-op-huid gevoel van verbondenheid en verzorging. Het kan bij moeders ook de kans op een depressie verlagen. Uit onderzoek van de Universiteit van Cambridge blijkt dat moeders die van plan waren de borst te gaan geven 50% minder kans op postnatale depressie hadden zodra ze borstvoeding gingen geven.

 3. Gezondheid en lichamelijke conditie

  Borstvoeding kan op de lange termijn ook preventieve gezondheidsvoordelen opleveren. Geen borstvoeding geven na de geboorte lijkt een hoger risico op borst- en eierstokkanker met zich mee te brengen, evenals op diabetes, hart- en vaatziektes en talloze andere heftige aandoeningen.

Volgens onderzoek dat in Scientific American is gepubliceerd, moet borstvoeding eigenlijk beschouwd worden als het ‘vierde trimester’ van de zwangerschap. Het is heel natuurlijk en wordt ook biologisch zo van het lichaam van een moeder ‘verwacht’, dat als er iets gebeurt waardoor zij geen borstvoeding kan geven, haar hele systeem in de war kan raken, met een hoger risico op serieuze gezondheidsproblemen tot gevolg.

 1. Verlaagd risico op kanker

  Het hierboven genoemde onderzoek heeft ook ontdekt dat borstvoeding de kans op borst- en eierstokkanker bij de moeder verkleint, dit heeft mogelijk te maken met het feit dat de estrogeenspiegel verlaagt tijdens borstvoeding. Voor elke 12 maanden borstvoeding, neemt het risico op borstkanker voor de moeder af met 4,3%. Borstvoeding kan zelfs de kans op borstkanker verlagen voor moeders bij wie de ziekte in de familie voorkomt. Alison Stube, professor van de afdeling Maternal Fetal Medicine aan de Universiteit van North-Carolina stelt dat zelfs voor vrouwen van wie de moeder of zus borstkanker hebben gehad geldt dat “als ze borstvoeding geven het risico op de ziekte met ongeveer 60% afneemt… Dat is een veelzeggend cijfer.”

 2. Een gezonder hart

  Borstvoeding kan vrouwen helpen aan een gezonder hart en vatenstelsel, zelfs tot veel later in hun leven. Een onderzoek onder vrouwen na de menopauze, dat in ook in Scientific American genoemd werd, ontdekte dat vrouwen die meer dan 12 maanden borstvoeding geven, 10% minder kans hadden op hart- en vaatziektes dan vrouwen die geen borstvoeding geven.

Wat vind jij van de gezondheidsvoordelen van borstvoeding? Heb je nog over andere positieve effecten op de gezondheid van de moeder gehoord of gelezen? Vertel het ons in een reactie op onze Medela Benelux Facebookpagina.