Het is mogelijk dat je tijdens je borstvoedingsperiode last krijgt van een borstontsteking. Dit is erg vervelend en pijnlijk. Het is daarom ook belangrijk om te weten wat de symptomen van een borstontsteking zijn en, nog belangrijker, hoe je ervan af komt. Zo kan je snel weer opnieuw genieten van die mooie borstvoedingsmomenten met je kindje.

Lees ook:   Waarom verandert mijn moedermelk van kleur?

Wat is een borstontsteking?

Een borstontsteking, ook wel mastitis genoemd, heb je meestal maar aan één borst en kan meerdere oorzaken hebben. Er ontstaat vaak stuwing. Deze stuwing kan onder andere ontstaan door verstopte melkkanalen, borsten die niet voldoende geledigd worden, een infectie of onregelmatige voedingssessies.

Hoe herken je een borstontsteking?

Een van de meest herkenbare symptomen van een borstontsteking is dat je tijdens het voeden van je kindje en ook tussendoor pijn ervaart in je borst. Daarnaast zal je een of meerdere (pijnlijke) rode warme plekken op je borst hebben en vertoon je waarschijnlijk griepachtige symptomen, zoals vermoeidheid, koorts en spierpijn.

Lees ook:   Het eerste levensjaar van jouw te vroeg geboren baby

Wat kun je doen om van je borstontsteking af te komen?

Blijf borstvoeding geven! Je zal je misschien ziek voelen en geen zin hebben om borstvoeding te geven, maar juist door borstvoeding te geven worden je borsten over het algemeen het beste geledigd en zal je sneller beter worden.

  • Gebruik een ontstekingsremmer (overleg dit eerst met de huisarts). Een ontstekingsremmer gaat zwelling en ontsteking tegen wat de doorstroming in de borst weer bevordert.
  • Leg je kindje op verzoek aan en/of kolf na wanneer je kindje je borst niet goed “leeg” drinkt.
  • ​Geef eerst de ontstoken borst, zodat deze goed geledigd wordt.
  • Zorg dat je baby goed aanhapt. Vooral als je pijnlijke, geïrriteerde tepels hebt of last hebt van tepelkloven, is het belangrijk om goed in de gaten te houden of de techniek van je baby wel goed is.
  • Probeer verschillende borstvoedingshoudingen.
  • Koelen kan na het voeden prettig zijn. Dit heeft een pijn-verlichtend effect.
  • Controleer of er niks in je kleding zit wat extra irritatie of druk kan creëren op je borst.
  • Rust goed uit en zorg dat je voldoende drinkt en eet.
  • Het inschakelen van een Lactatiekundige kan raadzaam zijn.

Als je binnen 12 uur nog geen verbetering ziet met deze tips of als je koorts hebt die langer dan 24 uur duurt, neem dan direct contact op met je huisarts.

Heb jij last van een borstontsteking gehad? Deel jouw ervaringen met andere moeders via onze Medela Benelux Facebookpagina.